Tomić o derbiju

Bijeli u rijetko viđenoj golijadi pokazali pravo lice: “Pogreške Labrovića su normalne u razvoju vratara, a Abass je pokazao svu svoju raskoš”

Denis Frančišković

Nediljko Labrović i Ivan Tomečak/Foto D. KOVAČEVIĆ

Nediljko Labrović i Ivan Tomečak/Foto D. KOVAČEVIĆ

Labrović? Te su pogreške normalne stvari u razvoju jednog vratara, on je mlad čuvar mreže i napravio je veliku stepenicu u svojoj karijeri. Bit će tih uspona i padova, a najvažnije je da svi mi vjerujemo u njega i uvjeren sam da to neće ostaviti traga na njemu - kaže trener Rijeke Goran Tomić



RIJEKA Onda kad se to najmanje nadalo, Dinamo i Rijeka odigrali su rijetko viđenu utakmicu začinjenu golijadom (3:3) u Maksimiru. Šest golova od kojih su tri riječka sjajna, a tek donekle im se u istoj rubrici može približiti jedan Dinamov, učinili su dvoboj najboljih momčadi HNL-a posljednjih godina toliko dobrim i atraktivnim da ga se ne bi posramile niti ponajbolje europske lige.


Bio je ovo okrugao 20. remi Modrih i Bijelih u HNL-u, ali nikad s toliko golova. Čak pet puta završavalo je 2:2, ali nikad s toliko preokreta, dinamike, atrakcija… A i pogrešaka koje su itekako usmjeravale put loptama u mrežu.


U konačnici, mnogi su podjelu bodova ocijenili realnom, pri čemu Rijekin bod ipak ima dosta veću težinu zna li se da je osvojen u gostima i protiv momčadi koja vrijedi više nego ostatak lige zajedno. Rijekini će navijači pak reći da su zaslužili više barem i zbog atraktivnosti golova, koji se rijetko viđaju u jednoj utakmici. Bilo kako bilo, momčad je Gorana Tomića jako puno dobila najnovijim uspjehom, prije svega na planu samopouzdanja uoči dvaju važnih europskih okršaja sa Škotima.




I barem privremeno van fokusa stavila HNL, na kojem je trenutačno vodeća s Osijekom i Lokomotivom. Sljedećih deset dana treće pretkolo Konferencijske lige i prolazak Hiberniana prioriteti su Josipa Drmića i društva. A Rijeka bi s ovakvim gardom kao i u Maksimiru zasigurno imala velike šanse dohvatiti »play-off« pa i skupine Konferencijske lige, što bi za klub s Rujevice bio pun pogodak već u ranom stadiju sezone. Maksimirsko izdanje sigurno je dobar recept za Hibernian…


Raskoš i odrastanje


– Bila je ovo stvarno spektakularna utakmica, da je stadion bio pun, to bi bio stvarno velik spektakl kojeg se ne bi postidjele niti nogometne lige »petice« – potvrđuje Goran Tomić, trener Bijelih. – Što se tiče same utakmice, mislim da je podjela bodova realna. Uvijek je dobar i vrijedan bod iz Maksimira, no ipak ostaje žal, nismo do kraja sretni jer je bilo trenutaka da možda utakmicu prelomimo u našem smjeru.


Nažalost, nismo uspjeli, ali možemo biti zadovoljni i bodom. Vidjeli smo po samom sastavu Dinama i najavama kako doživljavaju Rijeku. Izveli su svoj najjači sastav da bi nas pobijedili i s te strane ovaj bod ima težinu. Vraćali smo se nekoliko puta u susret i to me raduje, ova momčad ima dobar karakter i vjeruje u ono što radimo.


Derbi je prošao u znaku sjajnih poteza, ali koji su dolazili redovito nakon velikih pogrešaka obiju momčadi.


– Utakmicu je obilježilo stvarno dosta grešaka. I s naše i s Dinamove strane. Kod drugog primljenog gola nismo bili pravi u zadnjoj liniji i tu nas je Dinamo izigrao. Kod ostalih dvaju golova morali smo bolje reagirati, primili smo ih prenaivno. Mi smo također pogađali nakon lošijih proigravanja Modrih, što bi se reklo »nama u noge«. Ali udarci Abassa i Drmića bili su fantastični. Zaslužuju čestitke.


Zahtjevan protivnik


Abass i Labrović bile su središnje figure utakmice. Jedan se istaknuo golovima, drugi dvjema pogreškama nakon kojih je lopta završavala u mreži.


– Abass? Već smo na pripremama vidjeli da je igrač koji nam jako puno može pomoći, a nakon zdravstvenih problema pomalo se vraća. Sad je pokazao svu svoju raskoš. O Drmiću ne treba trošiti riječi. I Liber je jako dobro odigrao. Labrović? Te su pogreške normalne stvari u razvoju jednog vratara, on je mlad čuvar mreže i napravio je veliku stepenicu u svojoj karijeri. Bit će tih uspona i padova, a najvažnije je da svi mi vjerujemo u njega i uvjeren sam da to neće ostaviti traga na njemu.


Rijeka je odgodila sljedeću prvenstvenu utakmicu s Lokosima na Rujevici, Hibernian je pred vratima…


– Ušli smo u ritam utakmica svaka tri dana i odgodu smo s Lokomotivom napravili zato što imamo jako puno igrača koji su van konkurencije. Usto imamo i dosta novih igrača koji još nisu na pravoj razini. Hibernian neće biti lak zalogaj, radi se o jednoj fizički moćnoj i brzoj momčadi. Imaju jako dobre napadače i u dobroj su formi. Zahtjevan su protivnik, ali pokazali smo i mi da raspolažemo kvalitetom. Idemo s pozitivom u Škotsku.


I u ovoj se utakmici vidjelo koliko momčad nosi unutrašnja energija. Ali i da je iz utakmice u utakmicu samopouzdanje sve više.


– Od prvog dana inzistiram na zajedništvu, da pojedinac ne može biti iznad kluba i da se svi moraju prilagoditi i staviti u funkciju kluba. Pa ako treba i sjesti na klupu ili tribinu. Dečki su profesionalci i s te sam strane jako zadovoljan. Sve neke prognoze na duži rok stvarno su nezahvalne, idemo od utakmice do utakmice, bez velikih priča i najava – zaključuje Tomić.