POČELO ODBROJAVANJE

Bijeli otvaraju proljetni dio sezone s mnogim pitanjima koja moraju dobiti odgovor

Mateo Sučić

HNK Rijeka u Umagu/Foto: V. KARUZA

HNK Rijeka u Umagu/Foto: V. KARUZA

Rijeka na početku proljeća ima pravo sanjati čak tri trofeja od kojih su neki više, a drugi manje realni, ali java sugerira da Simona Rožmana i njegovu momčad očekuje puno nepoznanica vezanih uz vanjske i unutarnje faktore.



RIJEKA Nikad kraće pripreme za nogometaše Rijeke su iscurile i fokus je već skroz okrenut na nastavak sezone u koji Riječani ulaze gostovanjem kod Dinama u Maksimiru. Simon Rožman je papagajski ponavljao da ne sprema momčad za prvu utakmicu već za cijelo proljeće itekako svjestan da je puno nepoznanica koje na razne načine mogu utjecati na momčad.


Činjenica je da »bijeli« ulaze kao momčad koja se do kraja svibnja može boriti za sva tri domaća trofeja, a koliko je to realan domet ovisit će o mnogim faktorima. Budući da su pripreme s uobičajenih četiri, pet tjedana skraćene na 14 dana, i sam trener Riječana ima još mnoga pitanja na koje će tražiti odgovor, a koji su vezani uz mogućnost momčadi, pojedinaca kao i »plovidbe« klupskog vodstva kroz prijelazni rok. Rijeka je, za sada, izgubila jednog igrača (Halilović) iz kruga prvotimaca i dobila drugog (Liber), koji je zalog za budućnost, ostala bez nekih rezervnih opcija (Anastasio, Raspopović…), ali bi trebala dobiti druge (Jurišić, krilo…).


Rijeka na početku proljeća ima pravo sanjati čak tri trofeja od kojih su neki više, a drugi manje realni, ali java sugerira da Simona Rožmana i njegovu momčad očekuje puno nepoznanica vezanih uz vanjske i unutarnje faktore. Iako će se nešto pitati i konkurenciju koja nije spavala, Rijeka želi pokazati i da s bitno skromnijim mogućnostima nego posljednjih godina može biti rezultatski uspješna. Za to će trebati izdržati četveromjesečni maraton u kojem će, ostvare li im se sve želje po pitanju rezultata (plasman u finale Kupa), odigrati čak 29 utakmica.


Kratka stanka




Deset pitanja uoči nastavka sezone:


1. Koliko vrijedi proljetna Rijeka?
Matjaž Kek je nerijetko znao isticati da su reprezentativne stanke »crno-bijeli svijet« jer nikad ne znaš u kakvom će tonusu momčad izaći iz njih. Zimska stanka je bila nešto duža od reprezentativne i dovoljno kratka da bi sama po sebi nametnula odgovore o mogućnostima momčadi. A ključno pitanje je koliko vrijedi proljetna Rijeka? Odgovor će dati travnjak, igrački su »bijeli« na razini većeg dijela jeseni kada nije bilo Halilovića i sada je samo pitanje mogu li i bez Europe pronaći motive za ponoviti jesen.


2. Može li Rijeka do 21. veljače postati kandidat za titulu?
Riječani u proljetni dio sezone ulaze s tri utakmice manje i 13 bodova zaostatka za vodećim Dinamom, a samo u prvih mjesec dana nastavka sezone odigrat će devet utakmica, od toga četiri zaostale utakmice (Dinamo, Hajduk, Istra 1961, Gorica). Osim toga, igrat će i redovna kola protiv Gorice, Osijeka i Hajduka pa će ishodi zaostalih utakmica i onih protiv izravnih konkurenata dati odgovor na pitanje može li se Rijeku na proljeće smatrati pretendentom na naslov prvaka Hrvatske ili će ostati u drugom redu koji se bori za Europu.


3. Može li trenutni kadar izdržati proljetni maraton?
Jesen je bila specifična, Rijeka je odigrala malo utakmica, ali kada ih je igrala, bilo je u zgusnutom rasporedu u intervalima od mjesec dana, a sve je pratio i koronavirus koji je nerijetko diktirao Rožmanov kadar. Budući da će Rijeka od 19. siječnja do 20. ožujka odigrati čak 16 utakmica (15 u HNL-u i jedna u Kupu), Rožman će morati pripremiti kadar koji će u prosijeku igrati svaka tri, četiri dana. A izvan okosnice koju čini 13-14 imena su uglavnom mladi igrači koji tek moraju pokazati da su sposobni podnijeti ritam koji u četiri mjeseca nosi najmanje 27 utakmica.


4. Hoće li biti još odlazaka?
Kakogod se rasplela priča s Dinamom, Nevistić i Štefulj bi u riječkim redovima trebali ostati do ljeta pa iz tog kuta kadar »bijelih« neće biti osiromašen, pitanje je samo hoće li se dogoditi kakva ponuda za nekog od ostalih igrača iz Rožmanovog kadra. Lončar je tu u prvom redu, ali zanimljivi su i ostali igrači, pogotovo oni mlađi poput Smolčića. Za sada nije bilo ponuda koje bi Riječanima bile iole zanimljive, no to ne znači da se nešto neće promijeniti, pogotovo u samoj završnici prijelaznog roka.


5. Hoće li biti još dolazaka?
Nije tajna, Rijeka primarno traži brzo krilo. Do sada su dvije zanimljive opcije, koje su se činile blizu realizacije – otpale. Abbas iz Mainza i Bayal iz Lensa otišli su na posudbu u Twente i Ajaccio, pa »bijelima« ne preostaje »kopati« dalje za igračem koji će proširiti Rožmanov kadar. Riječanima bi se uskoro trebao priključiti i lijevi bek Roko Jurišić, a čini se da veznjak više nije toliki prioritet budući da su se Pavičić i Lepinjica digli kroz ove pripreme, odnosno da je Liber potvrdio zanimljiv potencijal.


Kontinuitet


6. Može li Murić igrati na razini s kraja jeseni?
Robert Murić u završnom dijelu jesenske poluezone bio je najbolji igrač Rijeke i jedan od ponajboljih igrača lige. Igrao je stvarno na visokoj razini, puno radio u obrani i uobičajeno prijetio u napadu, kako kroz igru tako i iz prekida. Na pripremama nije briljirao u utakmicama, ali one ionako nisu nikakvo mjerilo za odgovor na pitanje može li Murić i na proljeće igrati kao na kraju jeseni, odnosno je li konačno došao do razine da u kontinuitetu niže dobre igre? Ako jest, bit će veliko pojačanje za Rijeku i Rožmana.


7. Može li Pavičić izboriti mjesto u početnoj postavi?
Šest mjeseci nakon što je Domagoj Pavičić iz Dinama došao u Rijeku, igrao je na takvoj razini da vodstvo »bijelih« nije željelo ni razmotriti ponudu od dva milijuna eura koja je stigla za njegove usluge jer su računali da vrijedi dvostruko više. Ipak, čim bi vezao nekoliko dobrih utakmica dogodila bi mu se ozljeda pa bi ispao iz momčadi. Zbog toga je Pavičić ostao u nekakvom vakuumu očekivanja i doprinosa, iako nema baš nikakve dvojbe da bi na pravoj razini bio jak adut. Kroz pripreme je bilo zanimljivih stvari, možda su nagovještaj boljeg proljeća.


8. Može li iskočiti netko od igrača iz drugog plana?
Onih 13-14 igrača koji su u najužem krugu prve momčadi je poznato i znana su očekivanja, sada je pitanje može li još netko iskočiti kao što je to u jednom trenutku jeseni bio Čerin, kasnije Galović, na kraju Murić i Menalo. Kandidata ne manjka, posebno među mladim igračima, Liberom i Yatekeom koji su se iskazali protiv Budafokija, Brautom koji je zbog svojih trkačkih kapaciteta zanimljiv, pa i Galešićem koji bi mogao izrasti u jako dobrog središnjeg braniča. Ne treba zaboraviti ni Arsenića, pa i Ristovskog koji se vraća nakon teške ozljede.


9. Može li obrana zadržati kompaktnost?
Obrana Rijeke je kroz veći dio jeseni djelovala kompaktno. Bilo je utakmica, pogotovo na početku sezone, kada su skupe individualne pogreške koštale »bijele« bodova (Lokomotiva, Osijek), ali generalno gledajući, posebno u završnom dijelu jeseni, Rožman je s Capanom, Galovićem i Smolčićem pronašao stabilnost. Obrana će biti i ključ uspjeha za proljetni dio, Rijeci za plasman u vrh HNL-a treba razina koju su »bijeli« pokazivali na europskim utakmicama (s izuzetkom gostovanja u Alkmaaru), kada je taj zadnji blok dobro funkcionirao.


10. Može li momčad isprofilirati strijelca?
Simon Rožman za proljetni dio sezone traži – strijelca. Računajući samo HNL, tek sedam različitih igrača je postiglo pogodak za »bijele«, od toga samo dva (Galović i Lončar) nisu iz ofenzivnog dijela. Gledajući napadače, Andrijašević je zabio četiri pogotka, Kulenović, Murić i Menalo po dva, Yateke jedan… Jasno je da će tu Rožman trebati još jači doprinos, da će u preostalih 25 prvenstvenih utakmica trebati barem dvojicu igrača koji će osigurati dvoznamenkastu kvotu golova. Od Kulenovića, Menala i Murića najveća su očekivanja.