Prvi susret

Bijeli ostvarili obećavajući rezultat u Škotskoj, momčad Gorana Tomića naišla na očekivano tvrdi otočki nogomet

Denis Frančišković

Foto HNK Rijeka

Foto HNK Rijeka

Riječani su poveli preko Ampema (61'), ali vrlo brzo domaćini su izjednačili preko Boylea (67'). Vratar Labrović u nadoknadi obranio "zicer" Mackayu



RIJEKA U trećoj minuti sudačke nadoknade Mackay je izašao sam pred Labrovića, a on se dobro protegnuo, zatvorio vrata i sačuvao riječku mrežu za konačnih – 1:1. Obećavajući je to rezultat Bijelih skrojen u znanim okolnostima škotskog nogometa na Easter Roadu u prvom sudaru trećeg pretkola Konferencijske lige koji svakako budi nadu. Ali i oprez, pogotovo što se radi o poprilično nepredvidljivoj otočkoj momčadi, momčadi koja puno toga bazira na energiji i fizici, ali nema niti lošu tehničku kvalitetu u kojoj je, dojam je, Rijeka ipak ispred.


HIBERNIAN – RIJEKA 1:1

Easter Road. Sudac: J. Manuera 6,5 (Španjolska). Strijelci: 0:1 Ampem (61′), 1:1 Boyle (67′). Žuti kartoni: Smolčić, Vukčević, Abass (Rijeka), Stevenson, Mackay (Hibernian).


HIBERNIAN (4-2-3-1): Macey 5,5, McGinn 6,5, Porteous 6, Hanion 6,5, Stevenson 6,5, Newell 5,5, Doyle-Hayes 6, Boyle 6,5, Magennis 6,5 (od 80′ Allan -), Murphy 6 (od 62′ Doidge -), Nisbet 6,5 (od 81′ Mackay -).




RIJEKA (3-4-3): Labrović 7, Escoval 6, Galović 6, H. Smolčić 6, Tomečak 6,5, Liber 6 (od 62′ Selahi -), Pavičić 6,5 (od 91′ Lepinjica -), Vukčević 6,5 (od 79′ Krešić -), Abass 5,5, Drmić 5,5 (od 91′ Obregon -), Ampem 7 (od 62′ Murić -).

Bila je to utakmica na refule s obje strane, a sve ključno dogodilo se u razmaku od šest minuta nastavka. Bijeli su stekli prednost, ali je i olako i prebrzo izgubili, na kraju broj boljih šansi ipak je otišao na stranu domaćina…


Škoti su puno bolje otvorili drugo poluvrijeme i nametnuli se u sredini terena. Bili su bolji u duel i zračnim duelima te pokupile brojne druge lopte. Rijeka u tim trenucima nije dobro izgledala, bila je satjerana na svoju polovicu, no jedan bljesak sve je promijenio, Vukčević je u 61. minuti dobro centrirao na peterac i još bolje uočio Ampema koji je lakoćom poentirao glavom – 0:1.


Odmah potom Tomić se odlučio osvježiti momčad s Murićem i Selahijem te se činilo da će Bijeli podići tempo i zadržati kontrolu igre. No, uporni domaćini nisu odustajali od svog stila igre s brojnim ubacivanjima i brzo su poravnali iz prekida. U 67. minuti Megennis je izveo korner, Labrović odbio prvi udarac, ali lopta je došla pravo do Boylea koji je lakom pospremio loptu u praznu mrežu – 1:1.


Nakon izjednačenja igra se vratila u običajene vode, Hibernian je diktirao tempo, a Rijeka vrebala šansu u igri u kojoj je glavne akcije kreirao Pavičić. No, Drmić nije mogao doći do izražaja, bio je dobro zatvoren u gistišu domaćih braniča. U takvoj igri Bijeli su ipak imali izglednije šanse, ali nakon pokušaja iz daljine. Murić je (77′) u svom stilu izbacio Hanlona i sa 18 metara tukao kraj vratnice, a Abass (84′) priprijetio također iz daljine, međutim lopta je fijuknula kraj gola.


Puno dinamike i igre u oba smjera donijelo je prvo poluvrijeme u kojem su Riječani naišli na očekivano tvrdi otočki nogomet na kojeg su odgovor pronašli tek u drugom dijelu uvodne dionice kada su se nametnuli posjedom i u nekoliko navrata priprijetili domaćinu. No, Hibernian je imao bolje šanse, riječki gol spašavao je Labrović te jednom vratnica.


Prvih 25 minuta nije ponudilo previše sadržaja, bilo je to dugo obostrano “opipavanje pulsa”, viđeno je malo pravog nogometa i puno pogrešaka. I jedna i druga momčad nastojale su nametnuti u sredini, gdje je Rijeka imala deficit igrača, a domaćini su najviše prijetili preko desnog boka.


Prvu pravu šansu domaćini su imali u 24. minuti McGinn je ubacio s desne strane, a Boylev udarac Labrović obranio, jednako kao i onaj Murphyja minutu kasnije koji je bio poprilično blag. S približavanjem 30. minute Rijeka je “potekla” u malo boljem izdanju, oslobodila se svojevrsnog domaćeg utega koji joj nije dozvoljavao da razvije igru. I u dvije minute Bijeli su složili dvije obećavajuće akcije. Prvo je (28′) Vukčević gurnuo loptu za Ampema, ali domaće je spasio pravovremni blok, da bi potom (29′) Ampem ljevicom tukao preko gola s 22 metra.


Do odmora susret se pretvorio u otvoreno nadmetanje. Opet je proradila desna škotska strana, Boyle je (31′) ubacio, a Nisbet na otvorenom udarcu pucao pravo u Labrovića. S druge strane Rijeka je stvorila najbolju šansu poluvremana, Ampem je (35′) dobro proigrao Vukčevića na lijevom dijelu šesnaesterca, on tukao, ali vratar Macey sjajno zatvorio bliži kut i spriječio pogodak. Brzo je kreirana i najbolja domaća šansa (43′) kada je u kontri Stevenson ostao sam na lijevoj strani i dijagonalnim prizemnim udarcem pogodio vratnicu Labrovićeva gola.