U raljama statistike

Bijeli imaju čak šest poraza više od vodeće trojke. Riječka obrana već sada najlošija, a napadačka želja je zadržati prosjek od dva gola

Denis Frančišković

ZADUŽENI ZA GOLOVE - Haris Vučkić i Robert Murić/Foto M. LEVAK

ZADUŽENI ZA GOLOVE - Haris Vučkić i Robert Murić/Foto M. LEVAK

Puno toga promijenilo se u igri Bijelih posljednjih sezona i to se osjetilo na obrani, koja je zadnje četiri godine počela primati u prosjeku gol i više po utakmici. Dva kola prije kraja napad je blizu da ponovi ono što je ostvarivao u pet sezona, kada je postignuto 70 i više golova



RIJEKA Nogometaši Rijeke neočekivano visokim domaćim porazom od Hajduka (0:3) oprostili su se od borbe za drugo mjesto, u preostala dva kola ovise ponajviše o drugima, potom i o sebi. Pobijede li Slaven Belupo i Lokomotivu u preostale dvije utakmice, a Osijek osvoji samo bod protiv Lokomotive i Gorice, Riječani će završiti na trećem mjestu.


I to onda neće biti najlošiji plasman zadnjih deset godina. Jako je to teška, ali ne i neostvariva misija s obzirom prije svega na toplo-hladne igre momčadi Nenada Bjelice i činjenicu što Osječani imaju puno jače protivnike. No, i Rijeka je nepredvidiva, a teorija još uvijek »drži vodu«.


Dva kola prije kraja Riječani imaju čak šest poraza više od Dinama, Hajduka i Osijeka, a čak i jedan više od petoplasirane Lokomotive! Zanimljivo, imaju i najmanje, samo četiri remija u cijeloj ligi. Osijek ima pobjedu manje od Bijelih (18/19), ali najviše, čak 11 remija ovog prvenstva. U usporedbi s Osječanima, Riječani su postigli čak 21 gol više (68/47), ali i primili 21 više (49/28). U konačnici za četiri boda više na kontu Osijeka.




Neobična statistika puno toga otkriva, prije svega o načinu igre Osijeka i Rijeke ove sezone. Riječani su istina igrali ljepši, lepršaviji, a Osječani tvrđi, ali pragmatičniji i discipliniraniji nogomet. U konačnici u HNL-u to nije donijelo ono što se očekivalo ni Tomiću niti Bjelici. Premda Rijekin trener može biti puno zadovoljniji, Rijeka je napravila puno više od Osijeka s obzirom na ulaganja, a sezonu još uvijek može zasladiti trofejem na Poljudu.


Golovi


Gledano bodovno, Rijeka je već sada, dva kola prije kraja ima za šest bodova bolji bodovni učinak nego prošle sezone kada je momčad također u završnici prvenstva vodio Tomić. Igra »za gol više« i ono čemu je preferirao šibenski stručnjak donijeli su Bijelima epitet najefikasnije momčadi lige (68), ali i momčadi koja je primila isto golova (49) kao Lokomotiva, Gorica i Slaven Belupo. S takvom obranom jednostavno nemoguće je napraviti kvalitetni uzlet na ljestvici i uključiti se u borbu za najviše pozicije.


Rijeka je dosad u prosjeku davala točno dva gola po utakmici i dva kola prije kraja blizu je da ponovi ono što je napad ostvarivao u pet sezona kada je postignuto 70 i više golova. Rijeka je najefikasnija bila u sezoni 2014./15. sa 76 golova i prosjekom od 2.11 datih pogodaka osvojila drugo mjesto iza Dinama (88/75). U ovom trenutku to ipak izgleda nedostižno. Tada je ostvarila čak 22 pobjede, devet remija, uz pet poraza. Zanimljivo, isti broj pobjeda i gol manje postigla je u sezoni 2017./18. kad je opet bila druga iza Modrih (73/70).


Evenutalnim pobjedama Rijeka može doći do 67 bodova, što će biti bolje nego posljednje dvije sezone kada je momčad osvojila 61 i 64 boda, a čime bi se izjednačila sa sezonom 2018./19.


Fantastičan višak


S druge strane ova sezona je najlošija posljednjeg desetljeća s prosjekom od 1.44 primljena gola po utakmici. Puno toga promijenilo se u igri Bijelih posljednjih sezona. I to se osjetilo na obrani, koja je zadnje četiri godine počela primati u prosjeku gol i više po utakmici (1.00, 1.16, 1.27, 1.44). Prije toga Rijeka je pet sezona bila ispod primljenog gola po utakmici, a najbolja u sezoni 2015./16. kada je taj prosjek bio 0.55 po susretu.


Bijeli su i tada sezonu završili iza prvoplasiranih Zagrepčana s gol razlikom 56:20, a zanimljivo došli su do 21 pobjede, 14 remija, uz samo jedan poraz. Obrana je najbolje funkcionirala u mandatu Matjaža Keka, ali to je opet početak začaranog kruga o puno više ulaganja, dovođenju kvalitete u obrani i napadu, ali i drugačijem stilu igre.