MLADA NADA KVARNERA 2010

Ante Volarević, krilo košarkaša Kvarnera 2010: “Prva liga je savršena za mladog igrača koji prelazi u seniore”

Katarina Blažević

Ante Volarević/Foto: M. GRACIN

Ante Volarević/Foto: M. GRACIN

Ova liga je dobro iskustvo jer igraš protiv kvalitetnijih igrača i imaš pored sebe igrače poput Štembergera, Perkovića ili Tončinića. To su igrači od kojih se puno može naučiti – kaže Volarević



RIJEKA Košarkaši Kvarnera 2010 dobili su dvadesetak dana zasluženog odmora nakon završenog prvenstva, protekloga tjedna vratili su se na parket i krenuli s pripremama za novu prvoligašku sezonu. Doduše, mlađi dio ekipe nije imao previše odmora, cijelo su vrijeme bili u trenažnom procesu s obzirom na to da je juniorska sezona još uvijek u tijeku. Pod paskom trenera Branka Musića i Roberta Jurkovića, juniori Kvarnera 2010 spremaju se za poluzavršnicu državnoga prvenstva, koju je iz regije Zapad izborio i FSV.


– Upisali smo tek jedan poraz u sezoni, protiv Kastva, ali tada nismo bili kompletni jer se Vito Smojver i ja još nismo bili priključili juniorima. Imamo dobre šanse u poluzavršnici, dobra smo ekipa s kvalitetnim igračima – govori Ante Volarević, važna karika na krilu juniorske, ali i seniorske ekipe Kvarnera 2010.


U drugom dijelu sezone kod trenera Šućurovića dobio je veću minutažu, a u ključnoj utakmici za ostanak protiv Ribola Kaštele proveo je 35 minuta na terenu te je pritom upisao 14 poena (6-8) uz osam skokova i dvije asistencije.


Veća minutaža




– Bilo je nekoliko utakmica koje smo izgubili u napetim završnicama, tako da je ta osma pozicija na ljestvici možda mogla biti malo bolja, ali i ovo je u redu. Na kraju možemo biti zadovoljni. Što se moje igre tiče, u drugom dijelu sezone dobio sam veću minutažu i mislim da sam svojom igrom to i opravdao. Zadovoljan sam i stečenim iskustvom, svakako je to sve motivacija za daljnji rad.


Prva liga bi mladome igraču poput Volarevića trebala biti odskočna daska za daljnji razvoj i napredak.


– Ova liga je dobro iskustvo jer igraš protiv kvalitetnijih igrača i imaš pored sebe igrače poput Štembergera, Perkovića ili Tončinića. To su sve kvalitetni i kompletni igrači od kojih se puno može naučiti, veliki vjetar u leđa i poticaj za rad. Ima dosta onih koji su igrali u inozemstvu, ABA ligu ili čak Euroligu te je tu onda veći pritisak, drugačije je igrati protiv njih. Liga je zapravo savršena za mlade jer igraš protiv iskusnijih igrača, ali na idealnoj razini nakon prelaska iz mlađih kategorija. Nema previše taktike, a igrač ima i neku slobodu te ipak nije toliki pritisak kao u Premijer ligi.


Volarević je u nekoliko proteklih sezona sakupio velik broj utakmica te je jedan od sretnika koje koronakriza u mlađim kategorijama nije toliko pogodila. Prošle je sezone, uz igranje A-2 lige s Kvarnerom, bio i član kadeta FSV-a. Štoviše, nakon odigranog prvog dijela Jedinstvene kadetske lige, držao je prvu poziciju na listi najboljih igrača, ispred članova Cibone, Splita, Zadra…


Škola i košarka


– Tada smo bili četvrti nakon odigranog prvog dijela sezone i da nije došlo do prekida natjecanja, vrlo vjerojatno bismo došli do završnice. Šteta što se sve tako odigralo zbog pandemije, sve se poremetilo u sportu i sigurno je to ostavilo posljedice na mlađe igrače. Konkretno, ja to ove sezone nisam osjetio jer igram i juniorsku i seniorsku ligu, ali mlađe kategorije ne mogu ni trenirati ni igrati i sve će to ostaviti posljedice.


Uz dobre partije na parketu, 18-godišnjem košarkašu visokom 196 centimetara odlično ide i u školskim klupama. Maturant je Prve riječke hrvatske gimnazije te mu uskoro slijedi upis na fakultet.


– Nisam još sto posto siguran što ću upisati, sigurno će biti nešto u pravcu tehničkih znanosti, ali svakako želim na fakultet jer mi je obrazovanje važno. Ali, isto tako želim nastaviti aktivno igrati košarku. Profesori u školi su dosta izlazili ususret jer sam ipak upisao sportski smjer. Online nastava? Zapravo mi je takav način učenja i polaganja ispita teži jer sam tip osobe koji voli uživo biti u kontaktu s ljudima, volim biti s društvom i profesorima. Previše smo vremena sada pred ekranom zbog škole i nije mi to baš obećavajuće ako se ovako nastavi.