Veznjak Bijelih

ADAM GNEZDA ČERIN Ne namjeravamo stati s pobjedama, ali niti se previše opterećivati

Denis Frančišković

PROBIJANJE ŠKOTSKOG ZIDA - Adam Gnezda Čerin tijekom ogleda s Hibernianom/Foto M. LEVAK

PROBIJANJE ŠKOTSKOG ZIDA - Adam Gnezda Čerin tijekom ogleda s Hibernianom/Foto M. LEVAK

Čeka nas puno derbija i teških utakmica, ali radujemo se svemu tome. Zasad ne bismo trebali previše postavljati neke velike ciljeve, reći primjerice da idemo po naslov, jer to stvara dodatni i nepotreban teret



RIJEKA Adam Gnezda Čerin, defenzivni vezni igrač Bijelih i slovenski reprezentativac, dobio je prigodu u sve posljednje četiri utakmice kod Matjaža Keka. Slovenija je u ovom ciklusu ostvarila rezultatski troznak, pobijedila Maltu (1:0), remizirala sa Slovačkom (1:1) i izgubila od Hrvatske (3:0). Protiv Slovačke je odigrao dvadesetak minuta, protiv Malte i Hrvatske cijelu utakmicu.


Nakon napornog ritma s Rijekom, uslijedio je i onaj ništa manje naporan s najboljom slovenskom vrstom, no Čerin se ne žali. Žali jedino što Oblak, on i suigrači nisu prezentirali i osvojili više u ovom mini ciklusu.


– S jedne strane sam zadovoljan minutažom, s druge najnezadovoljniji porazom na Poljudu, a što se tiče same igre, znamo da možemo bolje. Moramo još puno raditi u budućnosti – kaže Gnezda Čerin. – Hrvatska je bila dosta bolja od nas. Hrvatska javnost nije u posljednje vrijeme baš bila nešto zadovoljna reprezentacijom, no ja mislim da je Hrvatska uvijek imala baš dobru momčad. To se i vidjelo sad u Splitu. Mi moramo proanalizirati ovu akciju i bitno poboljšati neke stvari. Nije to izgledalo kako treba i još puno moramo raditi.




Adam je puno zadovoljniji onim što je napravio njegov matični klub na otvaranju sezone. Rijeka je zaslužila jako dobre ocjene.


– Ušli smo u sezonu onako kako smo željeli iako je ostao malo taj gorak okus ispadanja iz Europe. Šteta, jer ostali smo bez najmanje šest kvalitetnih utakmica. U prvenstvu smo dobro krenuli, momčad nam je dobra i to pokazujemo na terenu. Ali i izvan terena smo dobra klapa. Za sada ide sve kako treba.


Od Poljuda do Poljuda. Tako je išao Adamov put u posljednje vrijeme u kojem je doživio poraz i pobjedu. Ona protiv Hajduka bitno je popravila ozračje pred stanku.


– Pobijediti u derbiju uvijek je nešto najljepše. Još na Poljudu u onakvoj atmosferi s puno domaćih navijača… Takve utakmice su jako bitne za samopouzdanje i za nastavak prvenstva. S druge strane, znamo da je to samo jedna od utakmica i samo jedna od pobjeda. A mi ne namjeravamo stati s pobjedama.


Navijački vjetar


Slaven Belupo nova je prepreka Bijelima. Momčad koja je pobijedila Dinamo u gostima, uzela bod Osijeku u Gradskom vrtu, ali i izgubila doma od Hrvatskog dragovoljca.


– Koprivničane ćemo danas i na dan utakmice još malo detaljnije proanalizirati, s trenerom dogovoriti detalje taktike, ali mislim da su dečki koji su ostali na Rujevici dobro radili u stanci. Spremni smo za tu utakmicu, ali i za nastavak prvenstva u istom ritmu. HNL je stvarno dobra liga, brojni klubovi su iz sezone u sezonu bolji. Nema lakih utakmica pa takva neće biti niti ova sa Slavenom. Za svakog suparnika mora se maksimalno spremiti i dobro oznojiti za tri boda.


Za Riječane sve dobiva na dodatnoj težini kada se zna da nakon Farmaceuta moraju tri puta u goste (Hrvatski dragovoljac, Gorica, Istra 1961) u prvenstvu te jednom u Kupu.


– Da, čeka nas zahtjevna gostujuća serija i zato bi bilo još ljepše pobijediti na Rujevici pred našim navijačima. Stvarno nas fantastično prate od kada su se vratili na tribine. Velika su nam podrška i vjetar u leđa i stvarno nam je gušt igrati na Rujevici. Napravit ćemo sve da im se odužimo pobjedama. A vani moramo nastaviti igrati kao doma i skupljati što više bodova.


Za društvo s Rujevice bitno je što je po završetku prijelaznog roka zadržalo širinu igračkog kadra. Pozicije su praktički poduplane, a neke imaju i više opcija.


– To je jako bitna stvar. Kao i to što su oni koji ulaze s klupe jako kvalitetne zamjene. Uz to, možemo puno rotirati sa sustavima. Šteta što nismo ostali u Europi jer bi svi igrači puno igrali ili dobivali šansu, a sada će objektivno biti manje prigode za tako nešto. Za nas sve je super što je konkurencija velika jer samo s njom možemo napredovati. To je pozitivna stvar za sve nas.


Bolje izgledamo


Rijeka je na startu sezone promijenila više sustava u kratkom vremenu nego svih prijašnjih sezona. A to se pokazalo dobrim, bez robovanja jednom te istom načinu igre.


– To sve ovisi o protivniku. Spremamo se za svakog posebno, a onda trener odluči što bi bilo najbolje. Osobno nemam omiljeni sustav, bitno mi je da smo spremni i da svi znamo što radimo. Da imamo neki dobar plan i da nam to donese tri boda. Vezna linija? Srce svake momčadi, ako smo u vezi pravi i kao momčad bolje izgledamo. Svjestan sam odgovornosti. Znam samo da ćemo uvijek dati sve od sebe da dobro izgledamo, dominiramo u središnjici i pobjeđujemo.


Momčad izgleda bolje u defenzivi, više ne dobiva onako lake i jeftine golove kao u prošloj sezoni.


– Nakon prošle sezone znali smo gdje je problem. Dobivali smo neke lake i jednostavne golove tako da smo i u pripremama puno vremena posvetili tome. Obranu smo digli na razinu više i stvarno nismo primili puno golova. Tu je još prostora za napredak kao recimo kod prekida, ali vjerujem da ćemo to popraviti kroz sezonu.


S druge strane Ampem, Abass i Drmić oduševljavaju i zabavljaju navijače u napadu.


– To su igrači koji svojim potezima mogu usmjeriti ili preokrenuti tijek utakmice. Sretni smo što su s nama i na njima je da samo ovako nastave. Vjerujem da ćemo im i mi iz veze pripremiti dosta šansi. I da će se ove sezone nazabijati golova.


Nastavak prvenstva mogao bi biti zanimljiv već i do nove godine, kada se zna da na Rujevicu dolaze Dinamo, Osijek, Hajduk, Gorica…


– Čeka nas puno derbija i teških utakmica, ali radujemo se svemu tome. Zasad ne bismo trebali previše postavljati neke velike ciljeve, reći primjerice da idemo po naslov, jer to stvara dodatni i nepotreban teret. Sami znamo što želimo i što nam je cilj. Idemo skupljati bodove pa ćemo na kraju pogledati gdje nas je sve to dovelo – zaključuje Gnezda Čerin.


Rame ide nabolje

Adam se nesretno ozlijedio za vrijeme priprema u Kranjskoj Gori. Natukao je rame, a ozljeda je u početku stvarala poprilično problema.
– To je bila jedna neugodna ozljeda, s jedne strane ništa mi nije bilo, a s druge sve. Boljelo me rame kod svih stvari i u normalnom životu, ne samo na treninzima, i baš mi je to smetalo. Na sreću ide sve nabolje, ponekad »osjetim rame«, ali vjerujem da će ta bol uz vježbe za nekoliko tjedana u potpunosti nestati – kaže Čerin.