Marija Bubaš

Capakova zamjenica: “Svjedočit ćemo troznamenkastim brojevima zaraženih. To je normalno”

Portal Novi list

Dr. Marija Bubaš / Foto Pixsell

Dr. Marija Bubaš / Foto Pixsell

Lijepo smo se naučili na male brojke koje su bile obilježje, nismo bilježili baš velike brojke. Tako da, to je život s virusom. Ima zaraženih i to je to, rekla je BubašHrvatska ponovno ima 96 novooboljelih od koronavirusa, koliko ih je zabilježeno i 1. travnja, što je najveći broj od početka epidemije.


“Mislim da nema neke velike potrebe za ogromnom zabrinutošću jer ćemo jednog dana svjedočiti troznamenkastim brojkama. To je normalno.


Lijepo smo se naučili na male brojke koje su bile obilježje, nismo bilježili baš velike brojke. Tako da, to je život s virusom. Ima zaraženih i to je to”, rekla je u razgovoru za RTL Danas pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.


Situacija s rodbinom iz zemalja EU-a
Novo žarište je u Požeško-slavonskoj županije, a čekaju se rezultati još 200 testova.


“Još uvijek rezultati pristižu i broj novozharaženih se povećava. Vidjet ćemo koja brojka će biti sutra, prekosutra, u danima koja dolaze. Nije čudo da imamo žarišta, u Požegi je to obiteljsko okupljanje.


Karakteristično je to za ljeto i za Hrvatsku da dolazi rodbina iz zemalja EU-a, to je bio razlog, okolnost koja je dovela do većeg broja kontakata i tu očekujemo da bi moglo doći do većeg broja zaraženih”, rekla je Bubaš.


Roditelji žele biti uz svoje mališane u bolnici


Gotovo 43 tisuće potpisa donijeli su predstavnici Udruge Roda u Ministarstvo zdravstva. Roditelji bolesne djece koji su se ondje okupili, peticijom traže da im se dopusti da uz svoje mališane u bolnici smiju biti 24 sata, što trenutačno nije moguće zbog epidemioloških mjera.


“Ja u ovom slučaju nosim tri šešira. Zdravstvenog djelatnika, pacijenta i šešir roditelja čije je dijete bilo pacijent i boravilo u bolnici. Nosim i četvrti šešir, osobe kojoj je razdvojenost od majke zbog bolesti prvo sjećanje.


Razumijem sve te okolnosti i situacije. Ovakvih primjera ima još i svi smo mi ljudi i roditelji pa razumijemo i te roditelje, ali kao zdravstveni djelatnici moramo svima garantirati, kao što sam ja imala osjećaj sigurnosti da se sve što se poduzimalo je imalo smisla.


Tako i ovo ima smisla, a sigurna sam da će se i napraviti neke drugačije okolnosti i poduzeti mjere da se roditeljima omogući da duže od 15 minuta budu s bolesnim djetetom.


Gleda se da se svakom roditelju omogući da s bolesnim djetetom bude što duže, ali dlanom se nebo ne može zaklopiti i svi moramo biti svjesni nekih ograničenja koja su oko nas”, kazala je Bubaš za RTL Danas.