Godišnje nagrade

Zoran Juranić i Darko Jurković Charlie dobili nagrade HDS-a

Kim Cuculić

Zoran Juranić i Darko Jurković Charlie / Foto Dražen Šokčević, NL

Zoran Juranić i Darko Jurković Charlie / Foto Dražen Šokčević, NL

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je dobitnike godišnjih nagrada.Hrvatsko društvo skladatelja na redovnoj godišnjoj općoj skupštini objavilo je dobitnike svojih godišnjih nagrada za 2021. godinu.


Nagrada »Boris Papandopulo« (autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe) pripala je Zoranu Juraniću za »Operu po Kamovu« praizvedenu 20. svibnja 2021. u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca.


Kako je istaknuto u obrazloženju, Zoran Juranić je ovom operom koja zaslužuje repertoarni život na riječkoj, ali i na drugim pozornicama, uz libreto, ali i posvetu Janku Poliću Kamovu, ostvario jedinstvenu posvetu rodnome gradu, te jednome vremenu umjetnosti i glazbe koje se ovime pruža suvremenome svijetu.
Među nagrađenima je još jedan dobitnik iz Rijeke – nagrada »Miroslav Sedak Benčić« (autorsko stvaralaštvo na području jazza) otišla je u ruke Darka Jurkovića Charlieja za album »Trio, Duo, Solo«.


Kako se navodi u obrazloženju, upravo je sklonost prema objedinjavanju jazza i klasične glazbe to što njegove skladbe čini intrigantnima i zamamnima.


Radi se o uzvišenoj glazbi, jer duhovnost je na neki skriveni način uvijek bila povezana s njegovom glazbom. Osjeća se to i u novim skladbama u kojima objedinjuje jazz i indijsku klasičnu glazbu, a koje je snimio za album »Trio, duo, solo«.


Nagradu »Vatroslav Lisinski« (doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu – pojedinci, organizacije, zajednice) dobila je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu opere »Životinjska farma« Igora Kuljerića, u povodu 100. obljetnice osnutka Muzičke akademije


Nagradu »Josip Andreis« (glazbena publicistika i muzikologija) dobila je Hana Breko Kustura za projekt »Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70)«.


Nagradu »Milivoj Körbler« (autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe) dobio je Husein Hasanefendić Hus za sveukupni autorski rad, a nagradu »Franjo Ksaver Kuhač« (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) dobio je Duško Tambača za životno djelo.