IMA LI NAS SUTRA

Ženski trio Feminnem nedavno se vratio na scenu, a sad ima i novu pjesmu

Edita Burburan

Foto; BORNA HRŽINA

Foto; BORNA HRŽINA

"Prošli singl »Zajedno« smo same napisale i sigurno će tu biti još naših pjesama, ali to nas ne ograničava", kažu namŽenska grupa Feminnem prije nekoliko se mjeseci, nakon desetogodišnje stanke, ponovo okupila i kao da se ništa nije dogodilo u tih deset godina! One su jednako lijepe, ženstvene i senzualne, što su sve potvrdile u audiovizualnoj izvedbi zadnje pjesme »Ima li nas sutra«, gdje Neda Parmać, Nika Antolos i Pamela Ramljak poput dobrih vila pričaju nježnu žensku priču o fatalnoj ljubavi. O ponovnom okupljanju, planovima, osjećajima i iskustvima ispričale su one same, feminnemke.


Prije nekoliko mjeseci vratile ste se na scenu, a evo već je objelodanjen drugi singl »Ima li nas sutra«. Krenule ste ozbiljno, imate li u pripremi već i sljedeći singl ili možda cijeli album?


Pamela: Lagano kuhamo svašta s našim Branimirom Mihaljevićem, ali se ne žurimo. Treba dati priliku ovoj pjesmi da zaživi, a čvrsto vjerujem da hoće.


Nika: Imamo zaista puno pjesama u pripremi, nekima je tekst već dovršen, a neke se tek stvaraju. Svakako se svašta nešto kuha u Feminnem-Mihaljević loncu.
Neda: Plan je snimiti još nekoliko pjesama i kompletirati album. Stvari se događaju prirodno, bez pritiska i vjerujem kako će nam se želja uskoro i ostvariti.


Sad je bolje


Kakvo je iskustvo naći se ponovo zajedno nakon desetogodišnje pauze?


Pamela: Meni je kao da sam se vratila 10 godina unazad. Sve isto, samo nas tri pametnije, s više iskustva, strpljenja i razumijevanja. Rekla bih, sad je bolje.


Nika: Kao da smo nastavile tamo gdje smo i stale, samo malo mudrije i opuštenije.


Neda: Zamišljala sam to godinama, a sad kad se napokon ostvarilo, čini se kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, nastupati i snimati s curama. Sad mi je malo žao što se nismo i ranije okupile.


Za pjesmu »Ima li nas sutra« tekst vam je napisao Neno Ninčević, a glazbu Branimir Mihaljević. Nekad ste bile poznate i zbog toga što ste same pisale pjesme. Je li ova pjesma samo mali izuzetak?


Pamela: Prošli singl smo same napisale i sigurno će tu biti još naših pjesama, ali to nas ne ograničava. Ako nam se sviđa pjesma, nije važno čiji je tekst, a ovdje smo se zaljubile u prekrasne stihove Nenada Ninčevića.


Nika: Nenad Ninčević napisao je tekst u koji smo se zaljubile. Kad se dogodi kompletna pjesma, a da nam se zbilja sviđa, manje nam je važno tko je tekst napisao. Emocija je ono čime se vodimo u glazbi, ili se osjeti ili ne. Mi i dalje pišemo zajedno, uvijek ćemo pisati, ponekad glasom, a ponekad tekstom.


Neda: Pjesme biramo prema osjećaju, ne taktiziramo previše. Ako nam se pjesma svidi, pjevamo je bez obzira na autora, s time da s Branimirom ne možemo pogriješiti.


Slavimo ljubav


Izjavile ste kako ste stihove pjesme i same proživjele. Što to konkretno znači? Jeste li sretno zaljubljene ili je riječ o uspomenama?


Pamela: Uh, ja nisam ovaj tekst preživjela, srećom, haha. Moj je više bio »Gubi se« iz pjesme »Chanel 5« koju sam i napisala.


Nika: Svaka žena prođe kroz jednake emocije, samo možda na drukčiji način. Mi nismo iznimka. Ja sam, primjerice, apsolutno zaljubljena u život i svoje dijete. Sve ostalo doći će ako treba, Onaj gore zna bolje nego ja.


Neda: Pa, vjerujem da je svaka osoba osjetila takvu ljubav, bezuvjetnu, požrtvovnu. Ja sam u braku, nastojim unositi u njega veselje i držim ga podalje od ivice zakona, da ne dođe do toga da nam netko sudi.


Zaključile ste također kako bi ova pjesma mogla biti ona kojom mladenci otvaraju prvi ples na vjenčanjima. Zbog čega to sugerirate?


Pamela: Zadnjih 8 godina uspješno plivam u tim vodama i otpjevala sam stotine prvih plesova. Kad sam čula stih »i ovaj dan na mom je dlanu davno upisan kao poseban« nisam mogla ne pomisliti kako će se neki mladenci pronaći u tim stihovima.


Nika: Na prvo slušanje legla mi je kao neko premišljanje prije vjenčanja, žena koja traži da se u brak uđe cijelim srcem. Bez mjere i fige u džepu. Tekst »ovaj dan na mom je dlanu davno upisan, kao poseban…« zvuči kao dan zavjeta, stoga mi je cijela pjesma kao stvorena za te najljepše trenutke.


Neda: Pjesma slavi ljubav, u pjesmi sanjamo o zajedničkoj budućnosti, potpuno se predajemo… Tako nekako zamišljam da se osjećaju parovi kad ulaze u brak planirajući ostatak zajedničkog života.


Koreografkinja Neda


Spot je sniman u dvorcu Trakošćan, nježnih, senzualnih scena ne nedostaje, ali nekad ste imale puno odvažniji gard. Hoćete li nešto mijenjati u imageu banda?


Pamela: U pjesmi »Zajedno«, našem prošlom singlu, ne nedostaje garda, u koži smo (smijeh). Uz ovu pjesmu jednostavno paše ovakva estetika. Ali svejedno, ja sam tip koji više voli gard i toga sigurno neće nedostajati u budućnosti.


Nika: Mi smo i jedno i drugo, ne bježimo od svoje osjetljive niti nametljive strane. Dolaze i takve pjesme. Jer sve je to dio žene.


Neda: »Gard«, odnosno styling i image, oduvijek podređujemo pjesmi, pa tako i ovaj put. Nećemo se ograničavati.


Osim što glasite za dobre pjevačice, izvodile ste a cappella pjesme, slovite i za jednako dobre zabavljačice? Kako održavate formu, s kim uvježbavate plesne korake? Smišljate li ih možda same?


Pamela: Neda je odlična koreografkinja i ja volim kad se ona poigra time. Zna naše pokrete, odnosno što dobro izgleda u našoj izvedbi i tako postavi stvari. Definitivno ima talent za to.


Nika: Hvala najveća. Stalno smo u pokretu, tu i tamo trening, pa poslovno i (možda još i više) s djecom privatno. Krećemo se više no što jedemo, to je »tajna«. Korake nam osmišljava Neda i odlična je u tome, ona je žena velikih talenata i strpljenja. Treba nas dvije naučiti plesati.


Neda: Kao prvo, hvala. Redovito vježbamo, svaki vikend pjevamo na vjenčanjima, što također pomaže u održavanju kondicije. Korake ponekad osmišljavamo same, a ponekad zatražimo pomoć stručnjaka.


Uspješni dogovori


Nije lako da se dvije žene slože, a kamoli tri. Kako se posložite s garderobom, frizurama i makeupom? Imate li stilista koji se brine o vama?


Pamela: Haha, sve se uspijemo dogovoriti. Stvarno nije nikakav problem. Nikad nije ni bio, a pogotovo ne sad.


Nika: Sve se to može kad se ljudi dogovaraju ili kad se kao mi poznaju toliko da se razumijemo i bez puno riječi. Meni se, primjerice, o kosi isključivo brine frizerski salon DLM, jer to je moja slaba točka pa odabirem najbolje. Neda je kod svoje divne Maje Misirić u Moneu već godinama. Ove haljine u spotu napravio je krojački salon Natalie. Nekad prepustimo kormilo drugima, ali uglavnom sve same osmišljavamo i ostvarujemo uz one kojima najviše vjerujemo.


Neda: Još uvijek nemamo stilista, same se dogovaramo oko toga tko će nas odjenuti. Ovaj put smo se odlučile za prijateljicu Valentinu koja ima svoj Krojački salon Natali i u suradnji s njom smo osmislile styling. Što se tiče šminke, za ovaj video nas je uredila Lidija Zorić, iako nemam problem s tim i da se ponekad našminkam sama.


Kakvi su vam planovi? Imate li možda već zakazane neke koncerte ili čak novogodišnji nastup?


Pamela: Neda i ja imamo jako puno vjenčanja, ali i svirki. Za Novu godinu već imamo dogovorenu dnevnu varijantu, a uz našu novu menadžericu Lidiju Samardžija vjerujem i puno novih datuma zajedničkih svirki, što ćemo, naravno, podijeliti na našim društvenim stranicama.


Nika: Ima puno svega na našem kalendaru, uključujući i dnevni doček Nove godine. Veselimo se svim nastupima kao djevojčice, jer tu smo doma.


Neda: Koncerti se polako redaju, veselimo se novim pjesmama i projektima, a u planu je nastaviti raditi i graditi Feminnem.


Život s glazbom


Osim glazbe čime se još bavite?


Pamela: Po struci sam profesorica glazbe, ali to jednostavno ne stignem raditi niti je to, nažalost, isplativo u našoj zemlji. Osim vjenčanja i svojih svirki, te svirki s curama, tu je i posao preko Instagrama, dvoje male djece i uređivanje stana za najam. Meni dosta.


Nika: Ja volim provoditi vrijeme u prirodi s kćeri Siennom, majkom, pisati, te fotografirati. Time se punim kada ne stvaramo glazbu.


Neda: Sve što radim ima veze s glazbom. Godinama nastupam na vjenčanjima. Sa sekom Sanjom djelujem i kao Gelato Sisters, vodimo školu pjevanja Mikrofon.hr u sklopu koje vodim dječji zbor Mikrofončići za koji i pišem i produciram pjesme, ženski zbor Mikrofonke. Imam nekoliko učenica s kojima radim individualno, sinkroniziram reklame i poneke televizijske i radijske jinglove, i sad još šlag na tortu – Feminnem. Doma skuham ručak gotovo svaki dan, a valja i suđe oprati, u svakom slučaju, popunim si dan.