Let the Music Play

Više od 1.500 glazbenika među kojima je i Ed Sheeran pozivaju vladu da spasi industriju žive glazbe

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Coldplay, Eric Clapton, Sam Smith, Rod Stewart, Liam Gallagher, Iron Maiden, Dua Lipa, Skepta i Florence + the Machine također su potpisali otvoreno pismoViše od 1.500 glazbenika, među kojima je mlada zvijezda Ed Sheeran i legende Paul McCartney te Rolling Stones, pozvali su britansku vladu da spasi industriju žive glazbe kojoj prijeti kolaps uslijed pandemije koronavirusa. Coldplay, Eric Clapton, Sam Smith, Rod Stewart, Liam Gallagher, Iron Maiden, Dua Lipa, Skepta i Florence + the Machine također su potpisali otvoreno pismo u kojemu upozoravaju da su ugrožene tisuće radnih mjesta.


Svi se oni pozivaju na novo istraživanje koje pokazuje da je prošle godine živa glazba donijela britanskom gospodarstvu pet milijardi eura i dala potporu za 210.000 radnih mjesta diljem zemlje.


»Živa muzika Ujedinjenog Kraljevstva jedan je od najvećih društvenih, kulturnih i ekonomskih uspjeha ove zemlje u zadnjem desetljeću.
Ali budući da kraja socijalnog distanciranja nema na vidiku niti je vlada dogovorila financijsku potporu, budućnost koncerata i festivala i stotina tisuća ljudi koji na njima rade izgleda sumorno, napisali su glazbenici u pismu ministru kulture Oliveru Dowdenu.


Britaniju je teško pogodila pandemija koronavirusa i zabilježila je više od 54.000 smrti od posljedica bolesti COVID-19. Vlada ublažava restrikcije nametnute krajem ožujka pa će se tako za vikend otvoriti pubovi, restorani i muzeji, ali će mjesta održavanja žive glazbe i dalje ostati zatvorena.


»Dok oni ne budu mogli ponovno raditi, što će vjerojatno biti najranije 2021. godine, vladina potpora bit će presudna u sprječavanju masovne nelikvidnosti i kraja ove vodeće industrije u svijetu«, navodi se u pismu.


Industrija žive glazbe želi jasan vremenski okvir otvaranja bez mjera socijalne distance i produljenje vladine potpore za djelatnike koji su privremeno otpušteni.


Kampanju Let the Music Play podržala je i Dua Lipa koja je rekla kako je ponosna što je karijeru započela u malim klubovima, kazalištima te festivalima.


»Mogućnost za druge mlade britanske glazbenike da krenu istim putem sada je ugrožena i bit će tako ako glazbena industrija ne dobije potrebnu potporu vlade u razdoblju prije nego što koncertne dvorane, festivali i glazbeni promotori dobiju dozvolu ponovo raditi«, poručila je, dok je Liam Gallagher dodao:


»Sjajne svirke se ne događaju bez sjajne ekipe iza bine, ali oni će svi ostati bez posla ako se ne možemo vratiti tamo i raditi ono što volimo«.