Nova humoristična serija

Veliki uspjeh slovačke inačice serije “Na granici”

Ivana Kocijan

Foto: Press Nova TV

Foto: Press Nova TV

Nastala je prema hrvatskom konceptu i scenariju.Humoristična serija Nove TV »Na granici« koja je bila veliki hit u Hrvatskoj, ostvarila je velik uspjeh i na slovačkoj televiziji TV JOJ. Naime, kako javljaju s Nove TV, slovačka produkcija je prema hrvatskom konceptu i scenariju snimila ovu zabavnu seriju, ondje nazvanu »Hranica«, koja je već u prvom tjednu emitiranja srušila prvog konkurenta koji je također u tom terminu prikazivao novu seriju.


»Hranica« je premijerno s prikazivanjem započela 10. siječnja ove godine te je s dosegom od 970.000 gledatelja bila najgledaniji sadržaj u udarnom terminu. Serija je ostvarila 26,5 udjela u gledanosti, a i na komercijalnoj ciljnoj skupini također zabilježila rekordnu gledanost s 25,5 posto udjela u gledanosti. Još bolji rezultat serija je ostvarila četvrtom epizodom koja je ostvarila 27,9 posto udjela u gledanosti.


Radnja nove slovačke humoristične serije koja će u prvoj sezoni imati 80 epizoda, odvija se na slovačko-ukrajinskoj granici, u izmišljenom selu u kojem se nekoliko obitelji bavi krijumčarenjem. U šverc je uključena i ukrajinska obitelj koja posjeduje trgovinu u obližnjem ukrajinskom selu, a treći »glavni lik« su carinici i granični policajci koji pokušavaju otkriti i uhvatiti krijumčare na djelu. Glavne uloge u seriji imaju: Simona Kollárová, Braňo Deák, Hana Gregorová, Peter Sklár, Michaela Čobejová, Roman Poláčik, Jozef Vajda, Gabika Dzuríková i Jevgenij Libezňuk.
Podsjetimo, serija »Na granici«, nastala prema ideji autora Vlade Bulića, Mirne Miličić i Gorana Rukavine, prvi je izbor gledatelja bila i u Hrvatskoj, gdje je ostvarila najbolji start domaće serije u povijesti Nove TV, te je popularnost zadržala tijekom obje sezone emitiranja, 2018. i 2019. godine, kada je bila najgledanija serija u zemlji. To je bila i najguglanija serija te godine, a visoke brojke posjećenosti postizala je i na društvenim mrežama, stoga ne čudi da i na drugim tržištima serija »Na granici« također bilježi rekordan uspjeh. Osim što su »Lokvičani« osvojili Hrvatsku, a očigledno je da su krenuli i u osvajanje Slovačke, serija je zabilježila velik uspjeh i u susjednoj Mađarskoj, još jednoj zemlji koja je prepoznala projekt Nove TV te prema tom konceptu snimila svoj proizvod. Ondje su seriju nazvali »Keresztanyu«, a s emitiranjem su započeli u siječnju prošle godine. Serija je i u toj zemlji bila među najgledanijim televizijskim sadržajima.