Vojvoda od Edinburgha

Uz odlazak princa Philipa: Kakav život!

Sandy Uran

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Britanija i cijeli svijet odaju počast suprugu kraljice ElizabeteZastave u Buckinghamskoj palači i na vladinim zgradama na pola koplja, cvijeće, fotografije i oproštajne poruke ispred kraljevskih rezidencija, ispaljeni počasni počasni plotuni – Britanija i svijet opraštaju se od princa Philipa, čovjeka koji je proveo više od sedam desetljeća u srcu britanske monarhije i bio »kralj snage« kraljice Elizabete tijekom njezine 69-godišnje vladavine.


»Svi plačemo s vama, gospođo«, glasila je naslovna strana tabloida Sun, dok je Daily Mail odao počast Philipu na 144 stranice. BBC je u petak otkazao program na svim svojim televizijskim i radijskim kanalima i emitirao posebnu emisiju koja je sadržavala intervjue s kraljicom i njihovom djecom, uključujući prijestolonasljednika princa Charlesa.


– Philip je vjerojatno želio da ga pamtimo kao individuu. Nije trpio budale, ako ste rekli nešto dvosmisleno, rekao bi: » Odlučite se! Možda je to ljude tjeralo da pažljivije biraju riječi, rekao je Charles, koji je otišao posjetiti kraljicu u petak popodne, nekoliko sati nakon očeve smrti.
Očekuje se da će Filipov pogreb biti mala, privatna stvar, lišena veličine tradicionalnih kraljevskih prigoda ograničenjima COVID-19 i prinčevom vlastitom nesklonošću prema ljudima koji prave galamu.


Unatoč zahtjevu kraljevske obitelji da javnost poštuje epidemiološka pravila i izbjegava posjete rezidencijama, ljudi dolaze, donose oproštajne poruke i bukete ispred dvorca Windsor i Buckinghamske palače.


»Kakav život! Hvala vam što služite našoj zemlji«, jedna je od poruka ispred Buckinghamske palače, a poruke sućuti stižu sa svih strana i brojnih svjetskih čelnika, vojvodi od Edinburgha, kako je službeno bio poznat Filip, koji je zaslužan i za modernizaciju drevne institucije.


S Johnom F. Kennedyjem i Jacqueline 1961., Foto: REUTERS


Kralj gafova


Princ Philip bio je društveno aktivan sve do kolovoza 2017. godine kad se povukao iz javnosti te je vrijeme provodio u dvorcu Windsor, te na privatnom kraljevskom imanju Sandringham, u Norfolku.


Bio je velika podrška supruzi tijekom dugih 73 godine braka, za koji kažu da je bio iznimno sretan i stoga što su uloge bile dobro podijeljene, te nije bilo većih razmirica.


Kraljici je bio stijena, podrška u najvećim izazovima njezina kraljevskog poziva, ali i obiteljskog. Kad je bilo riječ o kraljevskim poslovima, ona je bila glavna, no privatno su funkcionirali tako da su im uloge bile podijeljene na klasičan muško-ženski odnos supruga i supruge, u kojem je on bio glavni, što je princu olakšalo interpretaciju nimalo jednostavne uloge kraljevske pratnje.


Princ je bio u javnosti poznat i po svojim brojnim gafovima i iskrenosti, te je stoga ponekad zbog svoje brzopletosti znao biti politički nekorektan. No dio javnosti ga je i voljela upravo zbog te njegove iskrenosti i nepretencioznosti, dok je drugima »dizao na živce« ili su ga ismijavali.


S Nicolasom Sarkozyjem i Carlom Bruni 2008., Foto: REUTERS


Kontrovezna obitelj


Imao je izniman život. Bio je potomak obitelji u kojoj se miješala danska, njemačka, ruska i britanska krv. Odveden je u egzil, britanskim brodom HMS Calypso, kad mu je bilo tek godinu dana. Odrastao je bez oca, koji je uglavnom bio odsutan i koji je tijekom njegove prve godine života završio u zatvoru. Pojedini članovi obitelji bili su kontroverzni. O tome je po prvi puta u javnosti progovorio sam princ 2006. godine. Njegove tri sestre Margarita, Cecilie i Sophie udale su se za njemačke aristokrate koji su bili članovi nacističke stranke. Najmlađa sestra Sophie i njen suprug, princ Christoph of Hessea družili su se s Hitlerom,po kojem su sinu dali ime.


Vojvoda je rođen 10. lipnja 1921. godine kao princ Grčke i Danske. Bio je princ Grčke, ali bez grčke krvi, te je imao zamršeno obiteljsko stablo. Peto dijete i jedini sin princa Andrewa od Grčke i Danske te njegove supruge princeze Alice od Battenberga, koja ga je rodila na stolu u vili u Korfuu.


Nakon odlaska iz Grčke, obitelj je utočište pronašla u Parizu, gdje su ih rođaci financijski potpomagali. U ožujku 1941. godine Philip je postao vojno lice u britanskoj vojsci nakon što je kao desetogodišnjak postao skoro pa »siroče«. Naime, majka mu je bila hospitalizirana, a pred kraj života postala je časna sestra.


Španjolska kraljica Letizia i princ Philip, Foto: REUTERS


Rane godine života proveo je živeći kod rođaka. Bez obzira na to, te na tragedije koje su mu se poslije zaredale u životu u mladosti je bio znan kao vrlo šarmantan mladić koji bi samo u »posebnim« okolnostima znao planuti. Kad mu je bilo 16 zadesila ga je smrt sestre, princeze Cecile, koja je zajedno sa suprugom i njihovo dvoje djece poginula u avionskoj nesreći 1937. godine.


Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja postao je član Kraljevske mornarice i započeo studij na Britannia Royal Naval Collegeu u Dartmouthu postavši najbolji kadet u generaciji. Sa samo 21 godinu postao je jedan od najmlađih natporučnika u Kraljenskoj mornarici i bio je nagrađen za svoj doprinos u Drugom svjetskom ratu.


Štura rečenica Harryja i Meghan


Princ Harry i supruga Meghan Markle odali su počast princu Philipu na stranici njihove organizacije Archewel. Na tamnoj pozadini je bijelim slovima ispisano »U spomen na njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvodu od Edinburga 1921.-2021«.
Princ Philip mirno je u 99. godini umro u dvorcu Windsoru kod Londona. Objava njegove smrti potaknula je nagađanja tiska o tome hoće li njegov unuk princ Harry, koji živi sa suprugom Meghan Markle u Los Angelesu, biti na posljednjem ispraćaju u Britaniji.

Miljenik žena


Privlačne vanjštine, bio je miljenik žena, od običnih djevojaka do holivuskih glumica i članica britanske zlatne mladeži, te Elizabeth Windsor kojoj je tada bilo 17 godina. Njihova ljubavna priča započela je kad je na Božić 1943. godine bio pozvan da ga provede zajedno s članovima kraljevske obitelji u Windsori.


Do kraja rata mediji su već špekulirali o njihovoj vezi. No, Philip i Elizabeth već su bili u ljubavnoj vezi, a u ljeto 1946. godine tijekom boravka u Balmoralu su se zaručili. No, službeno zaruke su objavljene tek kad je mlada princeza napunila 21 godinu vrativši se s turneje iz Južne Afrike.


Philip je zatražio britansko državljanstvo i u veljači 1947. godine postao je britanski državljanin. Čak je prihvatio i novo prezime. Izvorno obiteljsko prezime Danske kraljevske kuće čiji je potomak bio njegov otac glasilo je Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg. Titulu je dobio netom prije vjenčanja 20. studenog 1947. godine u Westminsterskoj opatiji.


Tuga otočnog plemena

Pleme u udaljenoj pacifičnoj otočnoj državi Vanuatu, koje je princa Philipa doživljavalo kao boga, njegovu smrt će obilježiti ritualnim tugovanjem i svečanim plesom, kazao je stručnjak. Skupina koja živi u selima na otoku Tanna na području bivše anglo-francuske kolonije, štovala je vojvodu od Edinburgha i vjerovala je da je on reinkarnacija drevnog ratnika koji je napustio otok kako bi otišao u rat. Izrazito duhovna skupina u Yaohnanenu i okolnim selima vjeruje da će se ratnik vratiti na otočje s bogatom bijelom ženom (Hina)