19. sezona

“Uvod u anatomiju”: Stižu nove epizode, ali znate li koja je gledateljima najgora do sada?

Katarina Bošnjak

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Neminovno ima neke od najboljih radnji u povijesti TV serija, no da ne lažemo, bilo je i potpunih promašajaKako je prošlog tjedna najavio ABC, jedna od najdugovječnijih serija u povijesti američke televizije, »Uvod u anatomiju«, imat će i 19. sezonu. Ova tzv. doktorska sapunica nakon gotovo 17 godina od početka emitiranja još uvijek ima vrlo visoku gledanost, a u Hrvatskoj je prvi put emitirana 2005. godine na Novoj TV te se zatim od 2008. godine emitira na RTL-u.


– Ne mogu biti uzbuđenija nego što jesam time što ćemo nastaviti još jednu sezonu pričati priče o Meredith, Bailey, Richardu i drugim liječnicima u bolnici Grey Sloan Memorial, rekla je autorica serije Shonda Rhimes.


Borba protiv pandemije


Unatoč izrazito visokoj gledanosti, glumica Ellen Pompeo koja u seriji tumači lik dr. Meredith Grey već je govorila o mogućem okončanju serije nakon 20 godina.
– Pokušavam sve uvjeriti da se mora završiti. Čini mi se da sam super naivna kad govorim: »Ali kako će priča izgledati, što ćemo ispričati, rekla je prošli mjesec za Insider.


Trenutačno je u tijeku snimanje 18. sezone, a cijela sedamnaesta sezona bila je posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa te je kao i sve ostale sezone možete pogledati putem streaming servisa Amazon Prime Video.


Do sada je snimljeno i prikazano čak 388 epizoda ove kultne serije, uključujući i pet specijala, to jest zasebnih epizoda, a najgledanija od svih jest »It’s the end of the world«, 16. epizoda druge sezone koju je ukupno pogledalo više od 15,9 milijuna ljudi. Ova epizoda prvi je dio dvodijelne priče koja se nastavlja u 17. epizodi te su zajedno autorici Shondi Rhimes donijele nominaciju na 58. Primetime Emmy nagradama u kategoriji za Izvanredno pisanje dramske serije.


Rušenje rekorda


Ako se pitate kakva nas glumačka postava očekuje u nadolazećoj sezoni, nema potrebe za brigom jer je ABC sklopio nove ugovore s Ellen Pompeo, kao i njezinim kolegama iz originalne glumačke postave Chandrom Wilson (Miranda Bailey) i Jamesom Pickensom Jr. (Richard Webber).


Ellen Pompeo je dosad glumila u gotovo svim epizodama osim dva izuzetka, 16. epizode u trinaestoj sezoni i 11. epizode u četrnaestoj sezoni, i upravo je zbog toga postala ikona u svijetu TV serija, a ujedno i najviše plaćena glumica od svih u »Uvodu u anatomiju«. Procjenjuje se da zarađuje više od 20 milijuna dolara godišnje, a posebno je zanimljiva činjenica da je još 2005. bila u dilemi oko potpisivanja ugovora na 6 godina. Naposljetku ga je potpisala, uvjerena da serija neće potrajati, a već nekoliko mjeseci kasnije »Uvod« je rušio sve rekorde gledanosti nadmašivši čak i »Kućanice«.


Mjuzikl epizoda


»Uvod u anatomiju« neminovno ima neke od najboljih radnji u povijesti TV serija, no da ne lažemo, bilo je i potpunih promašaja, poput 18. epizode sedme sezone, poznatije kao »ona mjuzikl epizoda« u kojoj svi likovi konstantno pjevaju, bilo da su u operacijskoj sali ili prometnoj nesreći.


Fanovima dakako nije najdraža ni epizoda u kojoj Derek umre na potpuno neočekivan i realno gledajući nepromišljen način, kada mu Meredith isključi aparate bez da je prethodno obavijestila njegovu obitelj i prijatelje. No, unatoč tome, seriju pak vrijedi pogledati i idealna je za ljubitelje drame koji mogu podnijeti popriličnu količinu tragedije, i naravno, koji imaju puno, puno vremena. Jedna od najljepših stvari kod serija s više od 5 (a kamoli 19) sezona, jest povezivanje s likovima i njihovim fikcionalnim životima, u čemu je uživalo i još će neko vrijeme uživati milijuni ljudi diljem svijeta.