Koronavirus i koncerti

Poznata imena hrvatske estrade komentiraju utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na glazbenu industriju

Ervin Pavleković, Robert Šimonović, Ivana Kocijan

Foto: iStock

Foto: iStock

Pred kraj godine koja je svima poremetila pomno isplanirane događaje i nastupe, naši glazbenici slažu se kako će se svatko, htio ili ne htio, morati prilagoditi situaciji onako kako najbolje znaNikad izazovnija i nikad neizvjesnija godina umnogome je utjecala i na glazbeni sektor. Čim je započela pandemija bolesti COVID-19, započela su i otkazivanja koncertnih nastupa, a iako se činilo da će se tijekom ljetnih mjeseci situacija popraviti, stanje nije bilo sjajno. S dolaskom jeseni i pooštravanjem mjera, nastupi se ponovo otkazuju. Kako sve to utječe na naše glazbenike, koliko su nastupali ljetos i kakvi su im planovi za zimu, doznajte u nastavku.


Preživjet ćemo


Na ovu, najčudniju godinu dosad koja je poremetila sve pomno isplanirane događaje i nastupe, između ostalih se osvrnuo ovogodišnji pobjednik Dore Damir Kedžo.– Odustao sam od usporedbi ove, najzačudnije, godine koja nam se dogodila s nekim prijašnjim godinama. Jednostavno sam shvatio da je tako najbolje. Naime, vrijeme se promijenilo, a promijenili su se uvjeti i način života; na nama je da se u svemu tome snađemo i preživimo. Što se tiče ovog ljeta, imao sam 99 posto nastupa manje nego prijašnjih godina u ljetnome razdoblju.
Jedini pravi i veći koncert održali smo na Gradini, no i taj je koncert bio drugačiji od svih prethodnih po epidemiološkim mjerama, koronamjerama – popisivanje publike i uzimanje njihovih kontakata, fizičku udaljenost te mjerenje tjelesne temperature, rekao je.Otkazivanje nastupa počelo je s onim vezanim za Eurosong i promociju pjesme »Divlji vjetre« kojom je trebao predstavljati Hrvatsku na tom velikom glazbenom događaju– Prije ove krize izazvane pandemijom koronavirusa moj poslovni kalendar bio je pun za cijelu godinu, a djelomično je bio isplaniran i za 2021. godinu; kalendar je bio pun koncerata, promocija te raznih popratnih aktivnosti oko Eurosonga. Prvo je Eurosong bio otkazan, a zatim i ostali dogovoreni i planirani nastupi.


Svi ostali zakazani nastupi i događaji također otkazuju što se više približavamo datumu kad se određeni nastup trebao održati. Prije nekoliko je dana, primjerice, otkazan nastup koji je trebao biti sljedeći vikend. Trenutačna situacija takva je da koncerti i razna druženja nisu moguća, kazao je Damir Kedžo, pritom dodajući u optimističnom tonu kako ova situacija jednako pogađa sve.– Kako je svima, tako je i meni, no preživjet ću. Ova je pandemija još jednom pokazala koliko je čovjek snalažljiv i prilagodljiv. Samo da smo svi zdravi, a ostalo ćemo nekako posložiti i preživjeti, zaključio je.


Foto: Promo


Novi album


Na pandemijsku godinu osvrnula se i riječka glazbenica Tina Vukov koja ju je, čini se, iskoristila za rad.


– Trenutačno je epidemija koronavirusa zaustavile sva moguća događanja, pa tako i moguće nastupe. Takvu situaciju, na koju, nažalost, ne možemo utjecati iskoristila sam za rad na novom albumu koji je posve drugačiji od svega što sam dosad radila. Očekujem izlazak albuma sljedeće godine, negdje u proljeće, a prvi singl s novog albuma izlazi već krajem ovog mjeseca.


Mnogi me pitaju zašto baš sad kad je sve u krizi, pa i cijela glazbena industrija, ali jednostavno sve se dogodilo i posložilo, od cijele ideje i ekipe koja radi na realizaciji tog projekta koji me iznimno veseli. Ja nisam bila toliko aktivna prošlih nekoliko godina, kao što su to bili neki moji kolege glazbenici, tako da ću tek vidjeti kako će se cijela ova situacija i posljedice iste odraziti na nastupe i promociju sljedeće godine, rekla je.Na pitanje što točno možemo očekivati od novog albuma i o čemu se radi riječka glazbenica također nam je rekla-dvije tri.
– Ne bih htjela previše otkrivati, no radi se o retro izričaju koji ja inače jako volim i jako mi je blizak. Zapravo, od glazbe često slušam takvo nešto što bi bilo retro ili podsjećalo na to – glazba nekih starijih razdoblja.


Još u počecima pandemije koja još traje, razgovarala sam s producentom Zvonimirom Dušom u vezi toga daljnjih planova – što i kako dalje s glazbom, kojim putem nastaviti. On me potaknuo i ohrabrio da se odlučim napraviti nešto što istinski volim, bez nekih kalkuliranja ili većih opterećivanja. Dakle, radi se o novom, retro orijentiranom albumu koji donosi prizvuk nekih prošlih vremena, a većina pjesama za novi album u pripremi je, dodala je.


Otužni nastupi


Mirela Priselac Remi, pjevačica Elementala, bila je izrazito kratka i nije htjela pretjerano komentirati situaciju koronakrize. Rekla nam je kako bend od ožujka nije imao niti jedan nastup te će se svatko, htio ili ne htio, morati prilagoditi situaciji onako kako najbolje zna.
– Nismo imali niti jedan nastup od trećeg mjeseca.


Naš posljednji nastup bio je onaj u emisiji »Tri boje zvuka« u Beogradu. Promet nam je pao za 100 posto i mislim da ćemo se svi skupa morati prebaciti na neki drugi sektor, odnosno prilagoditi se situaciji kako god znamo i umijemo. Moguće je, možda, prilagoditi se postojećim uvjetima, primjerice održavanjem stream nastupa, ali to sigurno ne može biti neko dugoročnije rješenje, zaključila je Mirela Priselac Remi.Situacija koronakrize nepovoljno se odrazila i na mladu osiječku pjevačicu Miju Dimšić, višestruku dobitnicu jedne od najprestižnijih glazbenih nagrada, nagrade Porin. Njen menadžer Damir Bačić slikovito je pojasnio koliko koronakriza sputava glazbenike u njihovom radu, što se najjasnije odražava kroz izraziti pad broja godišnjih koncertnih nastupa.– Izrazito je teško u ovakvoj situaciji išta planirati, pregovarati, dogovarati… Mi se konstantno trudimo organizirati nekakav nastup, ali najjednostavnije rečeno, epidemiološka situacija nas svakodnevno sputava, guši i ne dozvoljava nam disati. Nažalost, jako je teško i gotovo nemoguće othrvati se takvoj situaciji.


Mia Dimšić u prosjeku godišnje odradi 70-ak koncerata, a od ožujka pa do sada, Mia je održala tri do četiri koncerta. Napomenuo bih i da takvi koncerti u novonastalim uvjetima izgledaju poprilično otužno. Primjerice, Mia je ovog ljeta nastupala na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku gdje inače stane do 1.200 ljudi, a u novonastalim okolnostima nastup je morala održati ispred 400 ljudi.


Pomalo je žalosno sve to. Koncerte je uspjela održati i na pulskom kaštelu ili kod vas u Rijeci, u sklopu programa Ljeta na Gatu krajem kolovoza, no novih nastupa nema na vidiku. Jesen i zima bt će jako neizvjesni. Mia Dimšić trebala je 21. studenoga nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, no i to je odgođeno, otkrio je Bačić te otkrio kako će mlada pjevačica financijski preživjeti zimu:


Foto: DAMIR ŠKOMRLJ


– Mia je mlada djevojka koja nema vlastitu obitelj i djecu, stoga bez takvih vrsti obveza, uspijeva nekako preživjeti. Ona je ujedno kantautorica brojnih pjesama, što znači određene prihode od ZAMP-a, ali što se tiče izvođača koji nisu autori i koautori pjesama, njima je izrazito teško. Bez koncerata oni nemaju ničega, zaključio je Damir Bačić.Menadžer Hladnog piva Zoran Babić Tyson rekao je da je u novonastalim uvjetima nemoguće održavati nastupe, pogotovo one koji se odnose na klubove i festivale, s obzirom na nemogućnost poštivanja preporučenih epidemioloških mjera zaštite.– Većina tih svirki ovisi o dobroj volji gradova i općina, odnosno o svim tim mjerama koje se trebaju ispoštovati. Svi festivali, svi klubovi, sve to ovisi o politici Stožera i mi naprosto ne možemo dobiti suglasnost ni za koji od naših nastupa. Nemoguće je zadovoljiti sve uvjete koji nam se svima svakodnevno nameću i tu smo svi skupa u istim problemima. Hladno pivo samo u proljetnom i ljetnom razdoblju odradi 40-ak koncerata, a ovog ljeta dečki su odradili tek dva nastupa. Za jesen i zimu također nema nikakvih najava, mogu vam jedino otkriti da bend trenutačno radi na novom albumu, izjavio je Tyson.


Loša situacija


Koronakriza nije zaobišla niti jednog od ponajboljih hrvatskih estradnih pop pjevača i zabavljača, Joška Čaglja. Jole je napomenuo kako je situacija izrazito loša za društvo u cjelini te da pjevači nisu jedini kojima pandemija bolesti COVID-19 utječe na svakodnevni život.– U zadnjih sedam mjeseci odradio sam možda dva ili tri, ja to zovem, polunastupa na kojima nije smjelo biti više od 500 ljudi. Nemam ugovorenih nikakvih skorijih nastupa i naravno da je situacija izrazito loša. Preko noći se dogodilo da više ne radim ono čime se bavim već 25 godina. Svi smo zbunjeni, nitko ne zna kamo ovo sve vodi i svaki dan svjedočimo teškoj situaciji.


Nadam se da će ovo što prije proći, iako po onome što svakodnevno slušamo u medijima, čini se kako u sljedećih nekoliko mjeseci, i do pola godine, neće uopće biti koncerata. Ja ću se nekako snaći, trenutačno živim od nekakve ušteđevine i mogu reći da sam smanjio troškove života na najmanju moguću razinu. Ipak, nismo mi pjevači jedini koji su na udaru i na koje se ova kriza nepovoljno odrazila. Pravo je pitanje kako će itko od ljudi preživjeti cijelu ovu situaciju, rekao nam je Jole.


Foto: VJEKO BILOTA


Ne paničarimo


Ivan Dečak, frontmen grupe Vatra koja je prošlog mjeseca objavila odličan spot za novi singl »Carstvo Sunca« otkrio nam je da ni oni ljetos nisu imali sreće s koncertima.– Ljetos smo održali smo dva-tri nastupa, dok ih je prijašnjih godina uredno bilo nekoliko desetaka samo u ljetnom razdoblju. Najavljene koncerte imamo kroz čitavu godinu, nažalost kako se datum održavanja primakne, tako se koncerti odgode ili još gore, otkažu. Imam sreću što sam autor pa egzistencija moje obitelji ne ovisi isključivo o koncertima, međutim ostali članovi benda, kao i naš vozač, tonac i tehničari nisu te sreće. Nasreću, još uvijek nitko ne paničari, ali situacija je daleko od normalne, rekao je Dečak.Za komentar trenutačne situacije upitali smo i frontmena grupe Psihomodo Pop Davora Gopca koji je rekao da su ljetos imali tri nastupa što je, dodao je u svom stilu, 2000 posto manje nego lani.– Za jesen smo imali najavljene koncerte, ali su svi otkazani, dodao je Gobac, dok je na pitanje kakva ih zima očekuje odgovorio:
– Jesti ćemo šumske bobice i grijat ćemo se na drva.


Pet nastupa


Ništa optimističniji scenarij ne dolazi ni od kantautora Nene Belana i njegove grupe Fiumens. Pjevač koji se može pohvaliti pobjedom na ovogodišnjem Splitskom festivalu gdje je nastupio u duetu sa Zoranom Kačić Čatipović te osvojenom prvom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda na Večerima dalmatinske šansone, sve u svemu nije imao koncertno vrlo aktivno ljeto.


Foto: RONI BRMALJ– Ljetos smo imali točno pet nastupa, za razliku od 39 prošle godine. Za jesen smo imali najavljeno nekoliko koncerata i sad se redom svi otkazuju. Još dva nisu otkazana, ali u principu očekujemo da će i njih otkazati. Za razliku od većine izvođača, osim što sam izvođač, ja sam i autor, i to veoma slušan i izvođen, a moja autorska prava štiti ZAMP, pa očekujem neke prihode od njih, iako, po njihovim najavama će biti 50 posto manji nego prije godinu dana, rekao je Belan.