PROMOCIJA

U Exportdrvu predstavljen projekt “PjesmaRIca 2”

Igor Vlajnić

Foto: Ana KRIŽANEC

Foto: Ana KRIŽANEC

Aktivan doprinos očuvanju riječke glazbene rock baštineDa je Rijeka »grad rock-glazbe« često se može čuti i u običnim razgovorima. Međutim, činjenice govore upravo suprotno. Jedno od recentnih istraživanja napravljeno na populaciji riječkih učenika završnih razreda osnovnih škola i prvih i drugih razreda srednjih škola, a koje je ostvareno u okviru projekta »Novi RiFF« Doma mladih iz Rijeke, govori da se upravo ova skupina djece i mladih izuzetno teško identificira s pojmom rocka, odnosno da svoj grad ne doživljava rockerskim, te da takvu glazbu uopće ne poznaje.


Ne želeći ulaziti u polemiku navika slušanja glazbe današnje mladeži, neosporna ostaje činjenica da se na njihovom repertoaru već odavno ne nalaze neke klasične melodije, a sve više ni poznati hitovi Urbana ili grupe Grad.


Dogodilo se zapravo vrlo spontano da su u posljednjih godinu ili dvije, potpuno neovisno jedni o drugima, brojni riječki kulturni i obrazovni djelatnici intuitivno prepoznali potrebu za, prije svega, očuvanjem ove značajne riječke baštine, ali i promocije iste stvaranjem prilika u kojima bi se mladi mogli aktivno baviti glazbom i oživjeti bogatu tradiciju rock scene.
Osim spomenutog projekta, najznačajniji doprinos dao je i projekt »PjesmaRIca« u kojem zborovi Rijeke i okolice pjevaju obrade riječkih pop rock klasika, a radi se prije svega o školskim zborovima.


Prvo izdanje projekta uspješno je okončano stvaranjem istoimenog nosača zvuka koji i danas možemo pronaći, a nastavak pod nazivom »PjesmaRIca2« tijekom prošle godine okupio je čak 17 škola iz cijele Hrvatske sa sljedećim skladbama: Mandrili: »Sve što nas čini takvima« (Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka i Prva riječka hrvatska gimnazija); Cacadou Look: »Sama« (Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora); Grad: »Eni« (Osnovna škola Trsat Rijeka); Laufer: »Svijet za nas« (Osnovna škola Mitnica, Vukovar); Grad: »Ima li nešto« (Osnovna škola Viktora Cara Emina, Lovran); En Face: »Sve se mijenja« (Osnovna škola Kostrena); Boris Štok: »Kao mi« (Osnovna škola Gornja Vežica, Rijeka); Tha B Inside: »Sami« (Osnovna škola Sveti Matej Viškovo); Denis & Denis: »Oaza snova« (Osnovna škola »Fran Franković«, Rijeka); Denis Kraljević: »Fiume« (Osnovna škola Zamet, Rijeka); Šajeta: »Moji koraki« (Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija); Neno Belan & Fiumens: »Rijeka snova« (Osnovna škola »Eugen Kumičić« Rijeka); Gianna Mazzieri – Sanković: »Te sento Fiume« (Osnovna škola – Scuola elementare Dolac Rijeka); En Face feat. Damir Urban: »S dlana Boga pala si« (Osnovna škola Kantrida Rijeka); Metrobolik: »Mala šarena kutija« (Osnovna škola Podmurvice, Rijeka); Fit: »Mačka« (Osnovna škola Pećine, Rijeka); RiVal: »Moj grad« (Osnovna škola »Dr. Andrija Mohorovičić« Matulji). Posebno valja istaknuti Osnovnu školu Mitnica iz Vukovara koja je cijeli projekt iz regionalnog pretvorila u nacionalni.


Foto: Ana KRIŽANEC


Videospotovi


Cijeli projekt ostvarila je Udruga za glazbeno-scensko stvaralaštvo »Arij« i neumorna voditeljica Jelena Fabijan zajedno sa svojim suradnicima, a završnica projekta održana je još u mjesecu lipnju velikim koncertom. No, ono što se ovih dana dogodilo u riječkom Exportdrvu pokazalo je ne samo da je projekt uspješan, već i da su svi sudionici i organizatori sada postali pravi profesionalci koji ovakve zadatke savladavaju bez imalo muke.


Naime, promocija novog nosača zvuka u izdanju diskografske kuće Dallas records zapravo je repriza lipanjskog koncerta, ali u zimskom (zatvorenom) izdanju. Stotine učenika riječkih škola, njihovi učitelji, mentori, roditelji, članovi obitelji i prijatelji cijeli su dan kružili kroz Exportdrvo sudjelujući u probama i pripremama i to sve bez ikakvih odstupanja od strogo određenog rasporeda.


Riječki hitovi uvježbavali su se u školama i obiteljskih domovima duže vrijeme pa je zaista moguće zaključiti da je ovaj projekt pravi primjer aktivnog doprinosa očuvanju i promociji riječke glazbene rock baštine.


Završnica i službena promocija započela je u 19 sati velikim koncertom svih izvođača i to pjevanjem uživo uz pratnju Darka Terlevića na gitari (inače i glazbenog producenta cijelog projekta), Dina Šimonovića na udaraljkama i Doriana Cuculića na klavijaturama. Prateći vokali bile su Lina Banić, Laura Valenčić i Leda Turato iz Kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak pod vodstvom mentorice Ane Matušan, a koje su doista bile izvrsne.


Jednako izvrsne i nadahnute bile su i voditeljice programa, učenice OŠ Nikola Tesla iz Rijeke (mentorica Irena Peić Rančić), a organizatorica koncerta bila je Ana Latin.


Tijekom koncerta na pozornici su se izmjenjivali izvođači u većim ili manjim skupinama, solističkim ili zborskim nastupima i s dopadljivim koreografijama. Kao dodatna vrijednost projekta pokazali su se i videospotovi koje će neki od izvođača tek snimiti, a za koje se neke škole doista pripremaju vrlo intenzivno.


Uz mlade izvođače, na pozornici su se pojavili i neki od originalnih izvođača poput Borisa Štoka, Sandra Bastiančića, Deana Škaljca ili Vlade Simčića Vave.


Publika je doista uživala nagradivši sve izvođače velikim aplauzom unatoč hladnom vremenu i dugotrajnom koncertu, a cijela priča oživila je rockerski duh našega grada barem za jednu večer. Možda je ovaj projekt dobar temelj za osmišljavanje dodatnih aktivnosti, koncerata ili drugih vrsta događanja kako bi se taj identitet Rijeke prenio i na nove generacije.


Foto: Ana KRIŽANEC