Šlager do šlagera

Vedra priča u kojoj nema baš ni malo politike: Započelo snimanje serije “Dnevnik velikog Perice”

Siniša Pavić

Foto/DAVOR KOVAČEVIĆ

Foto/DAVOR KOVAČEVIĆ

Na HRT-u već kazuju kako se radi o novoj hit-seriji, jamačno s pravom, s obzirom na to da serija nastavlja tamo gdje je mali Perica gazio u kultnom filmu Kreše Golika »Tko pjeva zlo ne misli«.Štono bi se reklo – konačno! U Zagrebu, u stanu sređenom po diktatu trendova iz ranih ‘60-ih godina prošlog stoljeća, u ponedjeljak je započelo snimanje nove HRT-ove serije »Dnevnik velikog Perice«.


Seriju za HRT snima Croatia film, a čovjek od čije se ideje krenulo i izvršni producent serije je Albino Uršić. Na HRT-u već kazuju kako se radi o novoj hit-seriji, jamačno s pravom, s obzirom na to da serija nastavlja tamo gdje je mali Perica gazio u kultnom filmu Kreše Golika »Tko pjeva zlo ne misli«.


Na setu se dala u opipati ona slatka nervoza što je sa sobom nose počeci. Redatelj Vinko Brešan komandira setom, Živko Anočić koji glumi velikog Pericu Šafraneka posve je predan ulozi, njegovu suprugu glumi Csilla Barath Bastaić, Otokar Levaj glumi Eugena, Fulirovog brata.
A tu je i istinska diva, kako filma, tako i serije, Mirjana Bohanec-Vidović koja, dakako, igra Anu Šafranek baš kao i prije 50 godina.
– Nadam se da će i ovo biti jako zanimljivo publici. Scenarij je vrlo zgodan, opet pomalo i pjevamo. Veselim se ovom poslu, veselim se raditi s gospodinom Brešanom, kolegama i kolegicama koji su izuzetno dobri glumci – kazuje Bohanec.


Serija kroz šest epizoda pratiti događanja u životu Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine. Doba je to kad veliki Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini – od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka – postaje sve primjetniji i utjecajniji.


Na upit kako mu je bilo ući u Golikove cipele, Brešan stoga odgovora: »To je potpuno druga priča.«


– Ono što nasljeđujemo su likovi Ane Šafranek i lik malog Perice koji je narastao. I to je veza. Film se bavio ‘30-ima u Zagrebu, serija ‘60-ima. Dva sistema, dva vremena, sve je različito, a opet trudimo se da uhvatimo onaj duh filma – reče Brešan.


»Dnevnik velikog Perice« stvaraju…

Redatelj serije je Vinko Brešan, a autor serije Albino Uršić. Scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović Pirke i Albino Uršić.


Glavne uloge igraju: Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec-Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo.


U ostalim ulogama bit će: Goran Navojec, Ana Begić Tahiri, Pjer Meničanin, Dejan Aćimović, Milan Pleština, Ljiljana Bogojević….


Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, glazbeni producent i aranžer Coco Mosquito, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Ana Bulajić Črček.

Serija nas vraća u vrijeme plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala. Kulisa je to za priču punu emocija, realnih životnih izbora između oportunizma i iskrene ljubavi.


I da, i u seriji se pjeva baš kao i u filmu, sve šlager do šlagera: »Fala«, »Prolazi sve«, »Ta tvoja ruka mala«… Uostalom, Perica, ovaj odrasli, žarko želi »pod stare dane« biti šlager pjevač.


Snimanje će trajati do sredine kolovoza na brojnim lokacijama u Zagrebu i okolici. Serija bi se trebala naći u jesenskoj shemi HRT-a i na malim ekranima sljedeće godine.


Inače, važno je reći i to da je ovo možda i prvo snimanje jednog ovakvog projekta nakon korone zbog koje je snimanje započelo sada, a ne još u ožujku kako je prvotno trebalo.


Je li prvo ili nije, Brešan ne zna, ali priznaje da se veseli da se krenulo raditi! Pritom i on i ekipa naglašavaju još nešto: priča je vedra i u njoj nema baš ni malo politike!