Glumica

Uspješna i u kazalištu i na filmu: Priča o supruzi Warrena Beattyja Annete Bening

Šarlota Brnčić

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Bening je glumica nagrađena nagradama Zlatni globus, BAFTA i nagradom Ceha filmskih glumaca. Bila je nominirana za nagradu Tony 1987. godine za najbolju glumicu u predstavi kojom je debitirala na Broadwayu, a četiri puta bila je nominirana za OscaraAmeričku glumicu Annette Bening imamo priliku gledati u posljednjem Marvelovom filmu »Kapetanica Marvel«, a u kojem glumi lik Vrhovne inteligencije, umjetne inteligencije koja vlada fiktivnom vanzemaljskom rasom poznatom kao Kree. Bening je glumica nagrađena nagradama Zlatni globus, BAFTA i nagradom Ceha filmskih glumaca. Bila je nominirana za nagradu Tony 1987. godine za najbolju glumicu u predstavi kojom je debitirala na Broadwayu, a četiri puta bila je nominirana za Oscara i to za glumu u filmovima »Prevaranti« (1990.), »Vrtlog života« (1999.), »Biti Julia« (2004.) i »Djeca su dobro« (2010.). Na Hollywoodskoj stazi slavnih dobila je zvijezdu 2006. godine.


PUNOG imena Annette Carol Bening rođena je 29. svibnja 1958. godine u gradu Topeka, država Kansas. Vrlo rano obitelj se preselila u grad Wichitu, također Kansas. Najmlađa od četvero djece, ima stariju sestru Jane (1953.) te dvojicu starije braće Bradleya (1955.) i Byrona (1957.) Majka joj je bila domaćica, a otac je prodavao osiguranja. Kasnije se obitelj zbog očeva posla ponovno preselila u San Diego, Kalifornija. Počela je glumiti u srednjoj školi, igrajući glavnu ulogu u »The Sound of Music«. Diplomirala je 1975. u srednjoj školi Patricka Henryja gdje je studirala dramu.


Nakon mature provela je godinu dana kao kuharica na čarter-brodu i radeći još neke poslove. Svoju karijeru započela je na pozornici s kompanijom Colorado Shakespeare Festival 1980. godine, a 1984. godine glumila je Lady Macbeth u kazalištu American Conservatory. Igrala je i u produkcijama »Pygmaliona« i »The Cherry Orcharda« u kazališnoj kući Denver Center tijekom sezone 1985.-1986. Debitirala je na Broadwayu 1987. godine, osvojivši nominaciju za nagradu Tony za najbolju glumicu u predstavi »Coastal Disturbances«.
NA velikom platnu debitirala je ulogom u filmu »Pakleno ljetovanje« (1988.) i glumila je s Colinom Firthom u »Valmontu« (1989.). Slijedi uloga u filmu »Prevaranti«, a koji joj je donio nominaciju za najbolju žensku sporednu ulogu. Slijedeće godine portretirala je Virginiju Hill u filmu »Bugsy« u kojem je glumila zajedno s Warrenom Beattyjem, a 1994. Bening i Beatty ponovno su se okupili u »Ljubavna afera«. Glavnu žensku ulogu imala je 1995. godine u filmu »Američki predsjednik« s Michael Douglasom, a 1999. godine u redateljskom filmu Sama Mendesa »Vrtlog života«. Glavnu ulogu u filmu tumači Kevin Spacey kao Lester Burnham, radnik u uredu koji prolazi kroz krizu srednjih godina kada postane opčinjen Angelom (Mena Suvari), najboljom prijateljicom svoje kćerke tinejdžerice. Annette Bening glumi Lesterovu suprugu i materijalisticu Carolyn. Film je osvojio pet nagrada Akademije, uključujući i nagradu za najbolji film. Za svoj nastup nominirana je za Oscara za najbolju glumicu i osvojila nagradu Ceha glumaca za izvanrednu izvedbu.


Odglumila je i Sue Barlow u »Divlja prostranstva« (2003.) te glavnu ulogu u filmu »Biti Julia»« za koju je osvojila Zlatni globus i bila nominirana za Oscara. Zamijenila je Julianne Moore u filmskoj adaptaciji »Život na rubu« (2006.), za koju je nominirana za Zlatni globus. Nastupila je u remakeu »The Women« (2008.), a slijedeće godine je nastupila u novoj interpretaciji Euripidove klasične Medeje u UCLA -inoj Freudovoj igraonici. Dobila je pozitivne kritike za svoj nastup u nezavisnom filmu »Majka i dijete« (2009.), a 2010. godine oduševila je kritičare nastupom u filmu »Djeca su dobro«. U ovom filmu dvoje djece lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom (glume ih Mia Wasikowska i Josh Hutcherson) pronalaze svog biološkog oca i uključuju ga u obiteljski život. Nekoliko kritičara primijetili su da Bening odigranom ulogom u tom filmu »zaslužuje Oscara za svoju uzvišenu izvedbu«.


GODINE 2014. glumila je u Shakespeareovom »Kralju Learu« u kazalištu Delacorte u Central Parku , kao dio besplatnog Shakespearea u parku javnog kazališta. To je obilježilo njezin prvi nastup u New Yorku u dvadeset godina. Bening je u 2016. godini uprizorila Dorotheu Fields u komediji-drami »20th Century Women«, za koju je bila nominirana za Zlatni globus i bila je drugoplasirana u NSFC-u. BAFTA ju je također nominirala za ulogu Glorije Grahame u filmu »Zvijezde ne umiru u Liverpoolu« (2017.).


Bila je razmatrana za ulogu Žene-mačke u serijalu o Batmanu, ali je zatrudnjela, pa je uloga pripala Michelle Pfeiffer. Udavala se dva puta. Prvi brak s koreografom J. Stevenom Whiteom potrajao je dvije godine. Razveli su se 1991. godine, a godinu dana kasnije udala se za svog filmskog partnera Warrena Beattyja. Imaju četvero djece: dva sina i dvije kćeri.