Autor popularnog serijala

Sjećate li se kultnog Muzičkog tobogana? Preminuo je skladatelj i TV voditelj Minja Subota

Hina

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitirana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na televizijskom programuPoznati skladatelj, pjevač, televizijski voditelj i zabavljač Minja Subota preminuo je u 84. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.


Minja Subota rođen je u Sarajevu 8. studenog 1938. godine. Bio je član Udruge kompozitora Srbije, Udruge muzičara džeza, zabavne, pop i rok glazbe Srbije i Udruge samostalnih umjetnika fotografije (USUF) Srbije.


Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gdje je pohađao nižu i srednju glazbenu školu, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inženjera elektrotehnike.
Kao skladatelj potpisao je brojne hitove popularne zabavne glazbe i šansone, a kao vokalni solist snimio desetke ploča u bivšoj Jugoslaviji i nekadašnjem Sovjetskom Savezu.Njegove su kompozicije izvođene i nagrađene na mnogim festivalima od Beogradskog proljeća, Melodija Jadrana do zagrebačkog festivala zabavne glazbe.


Neke među poznatijim Subotinim skladbama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika, dok je u opusu za djecu skladao na na stihove najistaknutijih domaćih pjesnika, a te su pjesme postajale hitovi uz koje su odrastale generacije u bivšoj Jugoslaviji.


Mnoge od tih pjesama, poput Djeca su ukras svijeta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbolje se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dijete ima krila…i danas se pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje glazbene literature.


Kao televizijski autor i voditelj realizirao je mnoge serije koje su ostale zapamćene poput Od glave do pete.


Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitirana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na televizijskom programu.


Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pjesama za djecu Beogradsko proljeće i jedan je od utemeljitelja tog festivala, koji je potaknuo osnivanje brojnih festivala pjesama za djecu u bivšoj Jugoslaviji.