Izbori

Od ponedjeljka ćemo uglavnom stalno gledati i slušati o izborima: Evo što spremaju nacionalne TV kuće

Siniša Pavić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Na RTL-u započinje prikazivanje emisije »Izbori 2020«, na HRT-u »Predstavljanje izbornih programa«, a izbore višestruko prati i Nova TVTelevizije s nacionalnom koncesijom gotovo da su u potpunosti posložile kockice projekata praćenja parlamentarnih izbora. Pojednostavljeno rečeno, od ponedjeljka se na malim ekranima tema izbora diže na razinu više.


S RTL-a tako priopćuju da od ponedjeljka započinju s prikazivanjem emisije »Izbori 2020« u kojoj će sami predstavnici stranaka približiti građanima sve ono što im obećavaju u svojim političkim programima. U pet emisija politički reporteri RTL-a, Damira Gregoret i Adrian De Vrgna, suočit će predstavnike stranaka i koalicija, a emisija će se emitirati u terminu od 20 sati, odmah poslije središnje informativne emisije »RTL Danas«.


– Neka sučeljavanja bit će tematska, a u nekima ćemo sučeliti prva lica izbornih jedinica. Ono što kolega Adrian i ja planiramo jest voditi i usmjeravati konstruktivnu raspravu kako bi gledatelji čuli i vidjeli što konkretno mogu očekivati od stranaka i opcija koje od njih traže naklonost, najavljuje Gregoret.


Sučeljavanje Plenkovića i Bernardića
Sučeljavanja predstavnika stranaka i koalicija uvod su za planirano sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Njihovim stožerima su s RTL-a uputili poziv za sučeljavanje 29. lipnja u 20 sati i koliko je poznato, oba tabora su na poziv odgovorila potvrdno. Na sam dan izbora, 5. srpnja, RTL će cijeli dan putem »Izvanrednih vijesti« pratiti zbivanja u izbornim stožerima te na glasačkim mjestima otkud će se javljati reporteri, dok tog dana od 19 sati počinje specijalna emisija »Izbori 2020.« Emisiju će voditi Ana Brdarić Boljat i Tomislav Jelinčić, Damira Gregoret prezentirat će izlazne ankete i službene rezultate Državnog izbornog povjerenstva, dok će Mojmira Pastorčić sa svojim gostima, političkim i komunikacijskim stručnjacima, analizirati te rezultate.


Javni servis sve svoje adute za izbore još ne otkriva. Službeno je za sada odaslano tek pojašnjenje zbog čega je propalo planirano sučeljavanje Plenkovića i Bernardića u pretkampanji, a onda je prostor za intervju dobio onaj koji je na sučeljavanje pristao – Andrej Plenković.


Doznajmo zato da od ponedjeljka na Četvrtom programu s početkom u 21.10 počinje prikazivanje emisije »Predstavljanje izbornih programa«. U njoj će biti predstavljene kandidacijske liste za svaku izbornu jedincu, odnosno svaku večer će se obraditi takmaci u jednoj izbornoj jedinici. Niz kreće u ponedjeljak da bi se okončao u petak 3. srpnja, dan prije početka izborne šutnje. Također se zna da će HRT 1. srpnja u 20 sati na Prvom programu organizirati sučeljavanje predstavnika onih političkih grupacija koje prema podacima HRejtinga na izborima prelaze četiri posto. Među njima bi trebali biti i Plenković i Bernardić.


Sadržaji na više platformi


Sprema, dakako, javni servis i svoju emisiju u izbornoj noći, no detalji se za sada ne iznose.


S Nove TV poručuju da su, i ovoga puta, u službi građana. Stoga će, ističu, kroz različite sadržaje i na nekoliko platformi, kontinuirano donositi ključne informacije koje će im pomoći u važnoj odluci kojoj političkoj opciji na dan izbora povjeriti svoj glas. Podsjećaju kako je na portalu DNEVNIK.hr već održan niz sučeljavanja predstavnika ključnih političkih stranaka. Tamo ih rešeta Mislav Bago, lice bez kojeg, ističu na Novoj TV, izbori zadnjih 20 godina ne prolaze. Za čitavog trajanja predizborne kampanje iskusne novinarske snage informativnog programa svakodnevno će pratiti pretendente na vlast u svim njihovim aktivnostima. Nova TV organizira i završno sučeljavanje dvojca Planković – Bernardić i to dan prije izborne šutnje. Sam dan izbora Nova TV pratit će u svim redovnim i izvanrednim Vijestima, a što se same izborne noći tiče, i ovog puta priprema posebnu emisiju koju urednički potpisuje Ivana Ivančić.


Voditeljsku palicu preuzet će Mislav Bago i Sabina Tandara Knezović koja će u studiju ugostiti stručne političke komentatore. A osim što najavljuje sadržajnu izbornu noć, Tandara Knezović ističe još nešto što se, možda, ovaj čas pomalo i zaboravlja: »Tek nakon 5. srpnja kreće pravi show program, kreću dani trgovanja i pregovaranja. Relativan pobjednik teško će složiti Vladu, tako da ne bih isključila opciju i ponovljenih izbora.«


(Pred)izborni plan N1 televizije


Sve se zna i na N1 televiziji gdje su, pod uredničkom i voditeljskom palicom Nine Kljenak i Ilije Jandrića, prvi počeli sa sučeljavanjima kandidata u specijalnom izdanju emisije Pressing, svakoga ponedjeljka, utorka i četvrtka od 20 sati. Utrku za mandatima, svakog četvrtka u emisiji N1 Fokus komentiraju oni koji su najvažniji – građani. S tri grupe građana naš Hrvoje Krešić razgovara i razgovarat će o izborima i o odluci koja je pred nama – kome dati svoj glas. Što se samog izbornog dana tiče, ekipe N1 Televizije od jutra će biti na terenu. Rezultate izbora analizira Hrvoje Krešić, a analitički dvojac Tihomir Ladišić i Nataša Božić komentiraju prva izborna slavlja, razočaranja i iznenađenja. Domagoj Novokmet analizira bilo društvenih platformi, a domaćini u studiju N1 Televizije Nina Kljenak i Igor Bobić razgovaraju s gostima analitičarima.