Pala prva klapa

Nova dramska serija HRT-a: Počelo snimanje “Nestalih” prema scenariju Joška Lokasa

Ivana Kocijan

Foto press HRT

Foto press HRT

Glavne uloge šestorice hrvatskih vojnika tumače: Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip KrižanRIJEKA – Unatoč lošim vremenskim prilikama, u zaleđu Zadra proteklog je vikenda pala »prva klapa« nove dramske serije HTV-a »Nestali« koju snima Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s producentskom tvrtkom Clinica. Riječ je o dramskoj miniserija od četiri povezane epizode u trajanju 50 minuta.


Priča je to o šestorici hrvatskih vojnika koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice. Duboko u neprijateljskom položaju jednim će nepromišljenim ali odlučnim potezom, pretvoriti svoj povratak na hrvatski teritorij u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju pronaći put kući, te svjedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada rat završi.


Glavne uloge šestorice hrvatskih vojnika tumače: Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan. U ostalim ulogama naći će se Marinko Prga, Tarik Filipović, Sandra Lončarić, Marija Škaričić, Enis Bešlagić, Enes Vejzović i drugi.
Kako se navodi s HRT-a, »Nestali« progovaraju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirirani su stvarnim osobama koje su umjesto fakulteta odabrale rat. U ratu su postali svjesni važnosti prijateljstva, žrtovanja i ovisnosti o prvome do sebe.


Priča je to o ljudima koji nisu kalkulirali kada je trebalo braniti domovinu. Scenarist serije je Joško Lokas, a redatelj Kristijan Milić. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarica maske Nana Bulajić Črček, montažer Veljko Segarić. Produkciju potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas iz producentske tvrtke Clinica studio, a urednica serije je Zinka Kiseljak.


Serijom »Nestali« HRT želi dati doprinos obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja kojom su oslobođena okupirana područja, ključne akcije koja je dovela do kraja Domovinskog rata.


Serija će biti u potpunosti snimljena u eksterijerima zadarskog zaleđa, a snimanje će trajati do kraja lipnja. Očekivani rok dovršetka serije je početak 2020. godine.