The Servant

Neizvjesnost kida živce: Režiser M. Night Shymalan ima sjajan novi projekt

Marinko Krmpotić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Na osnovnoj razini »Servant« je priča o majčinstvu, svim ljepotama, ali i mukama koje ono nosi te činjenici da briga o djetetu ne može biti samo obveza majke. Serija, pomalo i starinski, poručuje i kako ćeš za loša djela u životu platiti prije ili kasnijeJedan od pokazatelja da TV serije zaista u sve većoj mjeri zauzimaju prostor koji su svojedobno imali kvalitetni i ozbiljni filmovi, svakako je i činjenica da se rada na serijama sve više prihvaćaju ne samo velike filmske glumačke zvijezde, već i svjetski ugledni režiseri. Baš takav je M. Night Shymalan, sjajni indijsko-američki režiser koji se proslavio još 1999. godine scenarijem i režijom svjetskog hit »Šesto čulo« da bi potom nizom drugih filmova kao što su »Unbreakable« (2000.), »Signs« (2002), »The Happening« (2008), »The Visit« (2015), »Split« (2016) i »Glass« (2019) potvrdio svoju vrijednost te stekao i svojevrsni kult status, posebno kod onih filmofila koji vole kombinacije mističnog i nadnaravnog sa stvarnošću.


Inteligentna napetost


Da ga usprkos iznimnom ugledu u svijetu filma zanimaju i TV serije, pokazao je još 2015. i 2016. godine kad je kao producent i režiser nekih epizoda bio uključen u mistery/science fiction TV seriju »Wayward Pines«, a da se i dalje misli baviti ovim oblikom izražavanja potvrđuje i činjenica da je kao režiser i producent stao iza novog hit serijala »Servant« (Sluškinja) koji krajem prošle i početkom ove godine oduševljava ljubitelje psihološkog trilera i horora koji se ne temelje na hektolitrima krvi, već inteligentno izgrađenoj napetosti i neizvjesnosti koja kida živce.


Priča ide ovako – Dorothy i Sean Turner uspješni su mladi filadelfijski bračni par. On, glumi ga Toby Kebbell, je vrlo uspješni TV kuhar koji svoje recepte za jake TV kuće i brojne slavne ličnosti izrađuje svakodnevno od kuće, a ona (Lauren Ambrose) cijenjena je i omiljena TV novinarka. Novaca imaju dovoljno, ali ono što njihova šira okolina ne zna je da je nakon svega 13 tjedana života njihova beba Jericho umrla.
Šok je bio strašan i Seanu je bilo jasno da Dorothy klizi u ludilo pa je u dogovoru s njenim bratom Julianom (Rupert Grint) i zajedničkom prijateljicom liječnicom, odlučio patnju smanjiti na taj način što će – tako su zamislili – nekoliko mjeseci u krevetiću bebe spavati lutka za koju je Dorothy uvjerena kako je stvarno dijete.


Ta metoda kopije, odnosno terapija zamjenskim objektom (»transitional object therapy«) pripomoći će Dorothyinom ozdravljenju, vjeruju Sean i Julian, a da bi sve skupa bilo još uvjerljivije odlučuju – kad dođe vrijeme da se Dorothy vrati na posao – angažirati dadilju.


Naravno, njihov je plan dadilji iskreno reći o čemu je riječ i zamoliti je da im pomogne i izdrži tih nekoliko mjeseci. Dadilja koju su primili nakon pregledavanja niza oglasa je Leanna (Nell Tiger Free), osamnaestogodišnjakinja iz ruralnog Wisconsina. Sean joj već nakon prve večeri nastoji objasniti o čemu je riječ, ali ostaje zaprepašten jer se Leanna ponaša kao da je sve normalno.


Druga sezona


Odnosno, lutku tretira kao da to i jest pravo dijete! Sean i Juilan počinju sumnjati u njene dobre namjere, a stvari postaju još neobičnije i dramatičnije kad se u krevetiću Jerichoa nađe – pravo dijete! Leanna i Dorothy ponašaju se kao da je to potpuno normalna stvar, a Sean i Julian nastoje otkriti čije je to dijete i što se, ustvari, događa.


Put do odgovora bit će dug, napet i neizvjestan i otkrit će puno toga što gledatelji nisu znali o svakome od likova, a završetak će donijeti svojevrsni epilog, ali istodobno i temelje za drugu sezonu čije je snimanje već najavljeno.Autor scenarija ovog napetog psihološkog horrora je Tony Basgallop, britanski scenarist i TV pisac poznat po radu na nizu vrlo kvalitetnih TV serija kao što su »What Remains«, »Inside Man«, »Hotel Babylon«, »Outcast« ili »Berlin Station«. Radeći prvu sezonu serije »Servant« Basgallop se tematski približio nekim starijim (»Rosemary’s Baby«) ili suvremenijim (»The Hand That Rocks the Cradle«) holivudskim klasicima, a potražimo li poveznicu s produkcijom modernih TV serijal,a onda je »Servant« vrlo blizak briljantnoj Netflixovoj horror seriji »The Haunting of Hill House« iz 2018. godine.


Ta je sličnost ne toliko u radnji, koliko u sveprisutnom osećaju jeze, straha, nesigurnosti i opasnosti. Dijabolično i prijeteće ozračje naglašeno je i klaustrofobičnom okolinom budući da se radnja odvija u zgradi pomalo gotičke arhitekture, a mrak koji vlada tom kućerinom prerasta i na likove, točnije njihovu psihu pri čemu je u prvom planu teški psihički slom koji je proživjela Dorothy, odnosno opsjednutost religijom i pripadnost jednoj sekti koju sa sobom kao vrlo opasno nasljeđe u dom Turnerovih donosi Leanna.


Priča o majčinstvu


Sve su to Shymalan i drugi režiseri koji su radili na ukupno deset epizoda (Daniel Sackheim, John Dahl) uobličili u za ljubitelje napetosti dojmljiv proizvod pa tako već uvodni kadrovi prve epizode (režirao ju je baš Shymalan) odišu prijetnjom jer su spori i mračni te se kreću od laganog pristupa kamere u vratima uokvirenog lika buduće sluškinje do krupnih planova Dorothynog lica koje itekako odaje psihoze kroz koje je prošla.


Taj pristup neobičnih kadrova i kuteva snimanja te prevlasti sjene i mraka režiseri poštuju i u kasnijim dijelovima priče, a posebno je upečatljivo oslikano psihotično stanje u kojem se Dorothy nalazi nakon što Sean na četiri danas ode snimati neku TV emisiju, a ona ostaje sama s djetetom koje ne prestaje plakati.


Na osnovnoj razini »Servant« je priča o majčinstvu, svim ljepotama, ali i mukama koje ono nosi te činjenici da briga o djetetu ne može biti samo obveza majke. »Servant«, također, pomalo i starinski, poručuje kako ćeš za loša djela u životu platiti prije ili kasnije, a tu su temu Basgallop, Shymalan i ostali obradili tako da nakon prve sezone nije u potpunosti jasno jesu li u igri nadnaravne pojave vezane uz bebu ili kuću, halucinacije kao posljedica psihičkog sloma, religiozno ludilo, ili nešto sasvim drugo.


Na to će, pretpostavljamo, odgovor dati sljedeće sezone od kojih je snimanje druge već najavljeno, a po Shymalanu trebalo bi ih biti – šest!


Hoće li do te brojke zaista i doći, vidjet ćemo, a olakšavjuća okolnost i njemu i gledateljima je to što je sve zamišljeno u obliku kratke forme, odnosno svaka epizoda duga je svega tridesetak minuta! Taman dovoljno da se dobro uplašite i zapitate – što će biti dalje.


Izvrstan Boris McGiver


Glumačka ekipa ujednačeno i u osnovi vrlo kvalitetno realizira svoj posao, a ulogom pomalo demonskog Leanninog ujaka izdvaja se američki karakterni glumac Boris McGiver (House of Cards, The Wire). Od ostalih glumaca široj publici najbliža je Nell Tiger Free (Leanna) koja se proslavila ulogom Myrcelle u megauspješnoj seriji »Igre prijestolja«, a ljubitelji serijala filmova o Harryju Potteru svako se sjećaju Ruperta Grinta koji je glumio Rona Weasleya.


Kebbell koji glumi Seana Turnera znan je iz filmova »RocknRolla«, »Fantastic Four«, »Warcraft« i »Gold«. Lauren Ambrose najpoznatija je po ulozi Claire Fisher u čuvenoj TV seriji »Six Feet Under«, a zanimljivo je da je i pjevačica u reggae sastavu Leisure Class.


Izostanak klasične horor-ikonografije


Oni koji od horora žele krv, s ovom serijom neće doći na svoje. Jedine za horore inače tipične takve scene u ovoj se seriji događaju u trenucima kada Sean – priprema hranu.


Guljenje zečje kože, kuhanje rakova, priprema cvrčaka za hranu te posebno scene s ubijanjejem i guljenjem jegulja, zaista su mučne i definitivno su zamjena za klasičnu horor-ikonografiju.


Udruge za zaštitu životinja već su reagirale, ali tvorci serije tvrde kako ni u jednom slučaju u pitanju nisu bile prave životinje. I bolje da nisu.