Dođi, pogodi, osvoji

Najdugovječniji kviz konačno i u Hrvatskoj

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Radi se o kvizu koji ne dijeli nagrade za bogato opće znanje, niti traži zavidnu fizičku spremu, već traži da natjecatelj pogodi pravu cijenu uobičajenih ili malo manje uobičajenih artikala, od obične čokolade do, recimo, automobilaDa je lako, natjecao bi se u kvizu svatko! Ova se »mudrost« neminovno nametnula vašem novinaru nakon što su ga vješte i blagoglagoljive pripadnice RTL-ove PR službe »natjerale« da se okuša u RTL-ovom novom TV proizvodu što se odaziva na ime »Dođi, pogodi, osvoji«.


U ime promocije hrvatske inačice bezvremenske svjetske uspješnice »The price is right«, navabile su one pripadnike i pripadnice sedme sile u studio 4 Jadran filma, pa im priuštile da sami osjete kako je to kad si natjecatelj u kvizu što ga suvereno vode TV zvijezda Antonija Blaće i reper Marin Ivanović Stoka.


Prije dolaska sedma se sila mrvu informirala. Radi se o najdugovječnijem game showu u povijesti televizije, onom što na program RTL-a stiže u godini u kojoj je u SAD-u proslavio okruglu 50. sezonu i koji se do danas već uspješno prikazivao u više od 40 zemalja svijeta.
Radi se o kvizu koji ne dijeli nagrade za bogato opće znanje, niti traži zavidnu fizičku spremu, već traži da natjecatelj pogodi pravu cijenu uobičajenih ili malo manje uobičajenih artikala, od obične čokolade do, recimo, automobila.


Foto galerija: Predstavljen RTL-ov show 'Dođi, pogodi, osvoji' Foto: Davor Kovačević


Elem, doći, nakon svega nenormalnog, opet na neko studijsko snimanje, lijepo je i blagotvorno. Glazbena podloga apsolutni je retro, kakav showu ovolike tradicije i dolikuje, a ni scenografija nije daleko.


No, onda je krenulo. Igra licitacije! Tko će pogoditi cijenu štapnog miksera, ili joj doći čim bliže!? Vaš pulen debelo precjenjuje vrijednost aparata, makar je Ivanović prije pogađanja o predmetu iznio niz korisnih podataka.


Slično rade i tri natjecateljice, taman da Blaće s osmijehom priupita: »Gdje vi to ovakve stvari kupujete!?«.


Uskoro na RTL-u


Kolegica Anteja s portala net.hr pravoj cijeni je najbliže i to je vodi u drugi krug i igru »Od viška glava ne boli«. Što je višak i boli li glava saznat će gledatelji uskoro, čim kviz krene na programu RTL-a.


Ono bitno je da Anteja u konačnici pogađa cijenu električnom pekaču u igri »Pun pogodak« i s njim pod miškom odlazi kući. Vaš se novinar okušao u licitaciji još jednom, no tko bi ga znao da je kuhinjskoj vagi nalik vekerici cijena ravno 100 kuna. Priznati treba, novinarke su se pokazale informiranijima.


Pogađale su se i cijene drugih proizvoda, igrao golf, vrtjelo veliko kolo s brojkama od 1 do 100… Inače, iz ovog studija će se kući kadikad odlaziti s nagradama u vrijednosti i od par desetaka tisuća kuna.


Jer, dijeli se štapni mikser, ali se kući može otići i s kutnim garniturama, laptopima, televizorom, ponekad i automobilom. Sumnje zato nema; hodat će hrvatski puk naokolo pazeći da memorira čim više cijena ne bi li zatim došao po svoje u game show »Dođi, pogodi, osvoji«.


U svakoj epizodi sedam će natjecatelja u studio gdje ih čekaju hostese i »hostesani«, domaćice i domaćini. Elem, sve je za probe bilo na visini osim nastupa nižepotpisanog, taman se kući ode sa Škorom na usnama i onom njegovom »prijetećom«: »Ja ću se vratiti!«.


Prva ženska voditeljica


Podatak vrijedan svakog štovanja jest onaj da je Antonija Blaće prva voditeljica ovog formata u povijesti! Naime, u svim su svjetskim inačicama dosad voditeljsku palicu držali – muškarci!


Zato i jest u nje uzbuđenje pred početak snimanja punokrvnog game showa bilo veliko. A što se tiče Marina Ivanovića, za njega reče da je pravi profesionalac i onaj koji na set donosi posve posebnu atmosferu.


Da je njegov zadatak uraditi sve da atmosfera bude dobra, priznaje i Ivanović. »Muzika, rep, publika«, u svom će stilu Ivanović prije nego je izrekao niz lijepih pohvala na račun kolegice s kojom je, kako kaže, kliknuo na prvu!