Crveni tepih

Emisija “Vijesti iz kulture” HTV-a proslavila 15 godina postojanja

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prave zvijezde bili su oni koji su ViK onomad radili i oni koji ih rade danas onako kako su suvereno svečarsku emisiju vodile urednica Redakcije ViK-a Zrinka Turalija Kurtak i Tamara Džebić ŠaljanEmisija “Vijesti iz kulture” HTV-a proslavila je 15 godina postojanja! Crvenim tepihom na onoj “Sunčanoj strani Prisavlja” hodali su sami kulturnjaci koji su došli uveličati lijep jubilej, a lista uzvanika bila bi i duža da jesen jučer nije bila jesenski čudljiva.


Bila je tu i ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen, čovjek za čijeg je predsjedanja Programskim vijećem HRT-a emisija i pokrenuta Zdenko Ljevak, književnici i književnice Miro Gavran, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Sanja Pilić, glumci Tarik Filipović i Rene Bitorajac, glumica Judita Franković Brdar, filmaši Zrinko Ogresta i Ognjen Sviličić, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, intendanti hrvatskih kazališta poput Dubravke Vrgoč i Srećka Šestana, dizajner Boris Ljubičić koji je promovirao epidemiološku masku s logom HRT-a…


Prave zvijezde


No, one prave zvijezde bili su oni koji su ViK onomad radili i oni koji ih rade danas onako kako su suvereno svečarsku emisiju vodile urednica Redakcije ViK-a Zrinka Turalija Kurtak i Tamara Džebić Šaljan.
Ništa manje vrijedni nisu bili ni Martina Validžić i Danijel Despot, pridruženi članovi iz redakcije Zabavnog programa kao specijalisti za pitanja red carpeta.


A među uzvanicima i Mira Marenić Toljan, ona koja pamti početke zbog kojih u “Leksikonu radija i televizije” pod slovom V piše: “Vijesti iz kulture”, dnevna informativna emisija HTV-a, prikazuje se od 2005.


Foto galerija: Evo tko je sve bio na proslavi 15 godina "Vijesti iz kulture" Foto: Davor Kovačević


Prati kulturna zbivanja (koncerti, kazališne predstave, izložbe, promocije knjiga, filmske premijere, festivale). Uređuju je novinari Redakcije kulture IMS-a (J. Coce, L. Kežić, M. Marenić Toljan, O. Ričko, Lj. Saucha, I. Svetl, S. Šegedin-Miriovsky, Z. Turalija Kurtak, M. Vučićević), a u emisiji sudjeluju i novinari iz regionalnih TV centara.


Priznaje nam Marenić Toljan kako nije mislila da će format ovako dugo trajati, veli kako nam je potreban, ali i ponavlja ono za što se uvijek zalagala – da kultura bude protkana svud po programu, naročito u Dnevniku, jer u nas je tako “ako nije bilo u Dnevniku, nije se ni dogodilo.”


Prisjetila se tako i dana kada je naš tenor Tomislav Mužek otišao na angažman u HNK Split i svoje borbe da objasni urednicima koliko je to važna vijest. Tog dana je Ivica Olić otišao u CSKA. Rekla sam im, Mužek u HNK Split, isto je što i Olić u CSKA Moskva! – prisjetila se Marenić Toljan.


Sunčana strana


I Zdenko Ljevak se prisjetio početaka, Programskog vijeća koje je uvidjelo da u programskoj shemi prije 15 godina kulture gotovo da i nije bilo. Govorilo se da nema novca, no zahvaljujući tadašnjem Vijeću, našlo se novca i formata da kulture redovito bude u programu.


Nakon prvih 15 godina ViK ide dalje! Zato je “Sunčana strana Prisavlja”, projekt kojim je HRT u ovo doba od korone pokazao što sve može javni servis i projekt koji je majstorski, trudbenički, udarnički držala pod kontrolom urednica Trećeg programa HRT-a Vlatka Kolarević, došao svome kraju.


Livada kraj zgrade HRT-a bila je tako jedan od rijetkih prostora slobode za kulturnjake svih vrsta. Za kraj koncert grupe Vatra kojoj se i kiša smilovala na “sunčanoj strani Prisavlja”.