Američki glumac

Adam Driver je odličan u sporednim ulogama. Jedna od njih mogla bi mu donijeti i Oscara

Šarlota Brnčić

Foto Reuters

Foto Reuters

Driver je svjetsku slavu stekao ulogom glavnog antagonista Kylo Rena u novoj trilogiji serijala Ratovi zvijezda. Njegov Kylo Ren kao da je sačinjen iz samih kontradikcija, ali on vrlo spretno nalazi u njima zajednički nazivnikAdam Douglas Driver, američki glumac, nominiran je za najboljeg sporednog glumca za svoj nastup u novom filmskom ostvarenju nagrađivanog redatelja Spikea Leeja »Crni član KKKlana«. Radi se o biografskoj drami s elementima komedije o razotkrivanju Ku Klux Klana u Colorado Springsu 70-ih godina prošlog stoljeća, koja je temeljena na istinitim događajima i biografiji koju je napisao protagonist Ron Stallworth, prvi policajac u Coloradu afroameričkog porijekla.


STALLWORTH (John David Washington) kreće u pothvat infiltriranja u lokalni Ku Klux Klan, u čemu mu pomaže detektiv Zimmerman (Adam Driver), koji je pak jednako omraženog židovskog porijekla. Dvojac uspješno razotkriva planove koji uključuju organizirane napade, a film prikazuje opasnost koju klanovski planovi predstavljaju ne samo za Afroamerikance, nego i za ljude židovskog porijekla, kao i za sve druge koji se ne slažu s idejom »bijelog kršćanstva« koju Klan zagovara.


– Poput većine ljudi, i ja mislim da film prati nevjerojatnu priču. Biti nominiran za najbolju sporednu ulogu u ovom filmu za mene je nevjerojatno. Ponizno se zahvaljujem Akademiji i smatram se iznimno privilegiranim da predstavljam upravo ovaj film na Oscarima. Zahvalan sam cjelokupnoj ekipi, a osobito redatelju Spike Leeju što mi je pružio mogućnost da sudjelujem u ovom filmu. Blagoslov je raditi s ljudima koje poštuješ i kojima se diviš, komentirao je Driver nakon objavljenih nominacija.
Prvu zapaženu ulogu ostvario je kao Adam Sackler u HBO-ovoj televizijskoj seriji »Girls« (2012. – 2017. godine) za koju je tri puta za redom nominiran u kategoriji najboljeg sporednog glumca u humorističnoj seriji za prestižnu televizijsku nagradu Emmy. Glumački debi na Broadwayu ostvario je u predstavi »Mrs. Warren’s Profession« iz 2010. godine. Godinu dana kasnije vratio se na Broadway u predstavi »Man and Boy«, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu »J. Edgar«.


Driver se u sporednim ulogama pojavio u nizu filmova koji uključuju »Lincoln«, »Frances Ha«, »U glavi Llewyna Davisa« i »Tišina«. Nastupio je i u filmovima »Sve što vole mladi«, a za film »Gladna srca« osvojio je nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Veneciji te brojne druge nagrade za svoj nastup u filmu »Paterson« redatelja Jima Jarmuscha. Driver je svjetsku slavu stekao ulogom glavnog antagonista Kylo Rena u novoj trilogiji serijala Ratovi zvijezda. Njegov Kylo Ren kao da je sačinjen iz samih kontradikcija, ali on vrlo spretno nalazi u njima zajednički nazivnik.


REPRIZIRATI će svoju rolu Kyloa Rena iz filma u najnovijem »Star Wars« ostvarenju »Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi« koje u kina stiže 13. prosinca, a koji svi ljubitelji ove svemirske sage iščekuju s nestrpljenjem.


Rođen je u San Diegu, Kalifornija, kao sin Nancy Wright i odvjetnika Joe Douglas Drivera. Ima engleske, irske, škotske, njemačke i danske korijene. U dobi od sedam godina sa starijom sestrom i majkom preselio se, nakon razvoda roditelja, u majčin rodni grad Mishawaka u Indiani gdje je pohađao školu i završio ju 2001. godine. Nakon završene srednje škole jedno vrijeme radio je kao prodavač, nudeći proizvode za čišćenje po sistemu od vrata do vrata. Ubrzo nakon terorističkih napada 11. rujna pridružio se vojsci u kojoj je služio dvije godine i osam mjeseci.


Vojnu karijeru okončao je zbog ozljede koju je zadobio prilikom brdskog bicikliranja. Otpušten je iz vojske zbog medicinskih razloga, nakon čega je godinu dana pohađao Sveučilište u Indianapolisu, a zatim se prebacio na Juilliard gdje je učio glumu.


Oženio se s Joanne Tucker u lipnju 2013. godine, a žive u njujorškom Brooklynu zajedno s psom imena Moose, inače mješancem pitbula i rotvajlera. Joanne je također glumica, a poznata je po svojim ulogama u filmovima poput »Gayby«, »Listen Up Philip« i »Zero Days«. Interesantno je da je i ona studirala glumu kada su se upoznali 2006. godine. Čini se da ih je spojila ljubav koju oboje imaju prema kazalištu i umjetnosti, a prije nego li su stupili u brak, više godina bili su u vezi. Odlučili su se za vjenčanje samo u prisutnosti obitelji i najbližih prijatelja.


– PRESLATKI su kad ih vidite zajedno. Praktički kao da hodaju oduvijek, i kao da žive zajedno oduvijek. Upustili su se u vezu puno prije nego li je on doživio uspjeh na filmu. Oni su jednostavno srodne duše. Kako prolazi vrijeme, čini se da su sve zaljubljeniji, izjavila je za US Weekly njihova najbliža prijateljica Lena Dunham.


Driver je osnivač neprofitne organizacije AITAF (Arts in the Armed Forces) koja izvodi predstave za sve grane vojske u SAD-u, ali i u ostalim dijelovima svijeta.