HDU upozorava

Tužba zbog Direktive o autorskim pravima: Zakon bi mogao biti skandalozan i europski presedan

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Dodaju kako je prijedlog nacrta novog Zakona »suprotan svim praksama i pravnim pravilima«Hrvatska diskografska unija upozorila je da Hrvatskoj prijeti tužba suda Europske unije zbog kašnjenja u prenošenju Direktive o autorskom i srodnim pravima u nacionalno zakonodavstvo. Riječ je, smatraju, o neispravnoj implementaciji Direktive u Zakon koja je protuustavna. Prijedlog nacrta novog Zakona, koji je Vlada izglasala, uvodi retroaktivnost u primjenu te je izvan okvira Europske direktive, ističu iz HDU.


»Ne razumijemo na osnovu koje se EU Direktive donosi retroaktivni zakon s kompromisima te komu se točno ide na ruku. Nismo sigurni da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna mogućih posljedica i tko će na njih odgovarati kada se naruši kredibilitet Hrvatske u Europskom parlamentu. Upozoravali smo na manipulacije ministrice koja nam do danas već više od mjesec dana nije odgovorila na apel pa je još jednom ovim putem pozivamo i tražimo odgovore na sedam pitanja iz Apela za istinu«, priopćuju iz HDU-a i dodaju kako je prijedlog nacrta novog Zakona »suprotan svim praksama i pravnim pravilima« te da država intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača. Iz HDU-a napominju da je Hrvatska glazbena unija pozvala izvođače da ne nasjedaju na te obmane, no »jasna je njihova namjera, ali i ciljevi«.


»Udruga koja govori kako izvođači nemaju regulirana prava i ne dobivaju naknade od diskografa, oformili bi odvjetničke timove i opteretili nas svojim zahtjevima. To se ni u jednom trenutku nije dogodilo. Njima je jedino cilj da preko Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava prikupljaju naknade od digitalnih servisa«, upozoravaju te dodaju kako se na njihov javni poziv izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju glazbenih snimki, a koji smatraju da im nisu regulirana izvođačka prava, nitko nije odazvao.
HDU poručuje da im je stalo do izvođača. Apeliraju na Hrvatski sabor da još jednom provjeri implementaciju Direktive u Zakon jer se dovodi u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije. Ako se spomenuti Zakon donese u predloženom obliku, za više od 180 tisuća snimaka hrvatske diskografije preispitivat će se svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju te revidirati postojeća prava. Takav bi Zakon bio skandalozan i europski presedan, a hrvatsku bi diskografiju stavio u neodrživ položaj.


»Nije nam jasno kako je premijer Plenković dopustio da Vlada izglasa prijedlog nacrta novog Zakona koji je kontra Direktive? Dogodit će se da će svjetski streaming servisi otići iz Hrvatske te da će propasti najvažniji segment glazbene industrije koji godišnje u razvoj izvođača i nove produkcijske snimke uloži više od 30 milijuna kuna. To je tragedija za domaću glazbenu scenu i svim snagama pokušavamo spriječiti da se dogodi takva situacija«, zaključuju iz HDU-a.