Koncert na Ljetnoj pozornici u nedjelju 1. kolovoza

Tomislav Bralić i klapa Intrade: ‘U planu nam je veliki koncert sa simfonijskim orkestrom’

Sandy Uran

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Nakon godinu dana opet smo u Opatiji. Otpjevat ćemo sve svoje najbolje pjesme, 35 godina klape Intrade, 35 pjesama, pa ako bude malo, stajat ćemo na glavi..., kaže Tomislav Bralić Za ljubitelje klapske pjesme, a posebno klape Intrade i Tomislava Bralića, nedjelja 1. kolovoza bit će poseban dan, odnosno večer. Naime, nastupit će na Ljetnoj pozornici u Opatiji s početkom u 21 sat. »Ostajem tu«, »Zora bila«, »Ugrij mi dušu«, samo su neke od pjesama kojima Tomislav Bralić i klapa Intrade, koja ove godine slavi 35 godišnjicu postojanja, a osnovan je u Zadru 1985. godine te dobila ime, kako navode anali, prema zbirci pjesama Ljube Stipišića, osvajaju svoju mnogobrojnu publiku.


Iza njih su brojni koncerti, nagrade i priznanja, nosači zvuka i titula jedne od najpoznatijih hrvatskih klapa. O predstojećem nastupu u Opatiji razgovarali smo s Tomislavom Bralićem, koji je za naš list otkrio neke detalje, ali i poslao lijepu poruku vjernoj publici.


Sretni i uzbuđeni


Prvo pitanje vezano je dakako za nastup na Ljetnoj pozornici. S obzirom na to da većina glazbenika zbog pandemije u posljednjih godinu i pol i nije često nastupala, kako se osjećate pred koncert u Opatiji?


– Osjećam se sretno i uzbuđeno jer smo opet nakon godinu dana u Opatiji. Samo to što su nas pozvali organizatori i domaćini već je dokaz da smo lani bili dobri, raspjevani i tako očekujemo i ove godine, i još bolje.


Što publika i vaši poštovatelji mogu očekivati od koncerta? Pripremate li neko posebno iznenađenje?
– Otpjevat ćemo im sve svoje najbolje pjesme, 35 godina klape Intrade, 35 pjesama, pa ako bude malo, stajat ćemo na glavi…


Što vam je dobroga, a što lošega donijela pandemija i je li djelovala inspirativno u smislu da su u tom razdoblju nastale neke nove pjesme?


– Donijela je malo toga dobroga. Naše pjesme ne pišemo mi, nego naši autori, a mi samo odaberemo one najbolje. Nadamo se da je sve loše iza nas i da konačno kreće novo doba.


Koncerti za pamćenje


Ove godine obilježavate i 35 godina od osnutka klape Intrade. Srećom, ovo ljeto vam je rezervirano za brojne nastupe te na taj način možete obilježiti ovaj jubilej. Ipak, u kontekstu toga jeste li pripremili i neki poseban obljetnički koncert?


– Cijelo ljeto imamo turneju koja se zove »Koliko nam dozvole«. Evo, čujem da je u Zadru otkazan naš slavljenički koncert, pa smo tužni zbog toga, ali nadamo se pred kraj ljeta da ćemo ga održati.


Kako biste opisali ovih prvih 35 godina klape Intrade? Prisjetite se nekih od vama najvažnjih trenutaka u djelovanju klape.


– Svaka godina je bila važna i u sebi je nosila neki koncert »za pamćenje«. Ako već trebam izdvojiti neke trenutke, to je festival u Omišu, Zadarski festival, Šibenske šansone, Splitski festival i svaki naš koncert u Hrvatskoj, Europi, Americi, Australiji…


Najveća nagrada


Dobitnici ste brojnih priznanja i glazbenih nagrada. Što vam one predstavljaju i imali li neka koja vam je posebno draga i važna?


– Prva nagrada na Zadarskom festivalu za pjesmu »Ne znam što me tebi vuče« 1993. godine. Najveća nagrada nam je što se naše pjesme pjevaju i nadam se da će se još dugo pjevati i ostati u narodu.


Kad je riječ o vašoj glazbenoj karijeri, što biste izdvojili kao posebno važnim?


– Najvažnije je što sam ostao u klapi.


U vrijeme pandemije teško je bilo što dugoročno planirati; ipak, recite ima li nešto što biste u dogledno vrijeme voljeli realizirati? Kave su vam želje i planovi za neku blisku budućnost?


– Imamo plan napraviti veliki koncert sa simfonijskim orkestrom, ali kad za to dođe vrijeme. Meni bi bilo zanimljivo čuti kako to zvuči, a nadam se i našoj publici.


Hvala publici


Kad je riječ o vašim nastupima, nije zanemariva činjenica da ste svi uvijek modno usklađeni, što je i običaj kod klapa. Tko je zaslužan za outfit klape?


– Svi pomalo. Klapu je jednostavno oblačiti. Svi u odijela ili nošnje, a mi smo svi u Dalmaciji vitki i zgodni, pa nas nije teško odjenuti.


Ako ima nešto što vas nisam pitala, a vama je važno za ovaj razgovor, slobodno navedite.


– Hvala našoj publici koja nas vjerno prati i poruka cijele klape jest željom da će ovo sve brzo završiti i da ćemo se moći okupiti u velikom broju… Opet će nas zagrljene naći skupa zora bila.