Ceremonija prijema

Taylor Swift i Barack Obama odali počast zvijezdama u Dvorani slavnih rock&rolla

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Carole King i Dave Grohl također su bili dva puta nagrađeni.Taylor Swift otpjevala je obradu hita Carole King, bivši američki predsjednik Barack Obama pohvalio je repera JAY-Z-a, a Paul McCartney odao je počast Foo Fightersima u subotu na ceremoniji prijema u Dvoranu slavnih rock&rolla gdje je  također odana počast Tini Turner i The Go-Gos.


Obama je, govoreći putem videa, nazvao 23-strukog dobitnika Grammyja JAY-Z-a “utjelovljenjem američkog sna” zbog njegova uspona iz siromašne četvrti New Yorka do milijardera, tekstopisca, izvršnog direktora i poslovnog čovjeka.


Činilo se da je JAY-Z, 51, prezadovoljan odavanjem počasti. “To je puno. Pokušava me rasplakati pred svim tim bijelcima!” našalio se.
Swift je otvorila show pop verzijom pjesme “Will You Love Me Tomorrow”, dok je Jennifer Hudson otpjevala “A Natural Woman” u čast kantautorice Carole King (79), koja je predvodila publiku u pjevanju njezina hita “You’ve Got a Friend.”


Ceremonija u Clevelandu, Ohio, bila je prepuna slavnih izvođača među kojima su Dr. Dre, Eminem, Jennifer Lopez, Lionel Richie i Keith Urban.


Christina Aguilera otpjevala je neke od najvećih hitova Tine Turner. Pjevačica, koja sada mirno živi u Švicarskoj, nije mogla prisustvovati subotnjoj ceremoniji, ali se zahvalila putem video snimke.


“Ako mi još uvijek daju nagrade u 81. godini, sigurno radim nešto kako treba”, rekla je Turner.


Turner je počast prvi put dobila 1991. godine sa svojim bivšim suprugom Ikeom Turnerom, no u subotu joj je odana počast zbog još značajnije solo karijere 1980-ih i 1990-ih.


Carole King i Dave Grohl također su bili dva puta nagrađeni. King je prethodno bila uvrštena sa svojim partnerom za pisanje pjesama Gerryjem Goffinom, a frontmen Foo Fightersa Grohl bio je član grunge benda Nirvana koji je primljen 2014.


McCartney je rekao da su on i Grohl obojica bili “obična šašava” djeca koja su nekako upala u rock and roll glazbu.


Počasti se dodjeljuju umjetnicima koji su proveli više od 25 godina u glazbenoj industriji. Odabrani su na temelju glasačkih listića koje je Dvorana slavnih rock&rolla poslala za više od 1200 umjetnika, povjesničara i članova glazbene industrije. Glasove su dali i građani.


Ceremonija 2021. bit će emitirana na kabelskom kanalu HBO 20. studenog.