Međunarodni ciklus koncerata

Sterpin-Kolarević Quartet sutra otvara 8. sezonu glazbene manifestacije

Claudia Bošković

Foto: Promo

Foto: Promo

Vraća se Jazz petkom na ZametuOmiljena jazz manifestacija »Jazz petkom na Zametu« vraća se nakon kratkotrajne pauze u kolovozu, a njezinu osmu sezonu sutra će otvoriti Sterpin-Kolarević Quartet, pulski sastav koji čine Branko Sterpin, Srđan Kolarević, Marco Quarantotto i Srđan Kuzmanović.


U prostor Baptističke crkve, s početkom u 20.30, sastav će donijeti ništa manje od virtuozne svirke, koja svjedoči njihovom bogatom glazbenom iskustvu.


Kako doznajemo od organizatora manifestacije, Vladimira Matoševića, i ove sezone manifestacija će obilovati mnogobrojnim sadržajima te, iako datumi još nisu definirani, neka od događanja koje bi publika mogla očekivati jesu nastupi Lenarta Krečiča, ljubljanskog saksofonista koji je nedavno objavio novi CD, Dina Ivelje s Krka, projekcija filma Vedrana Ružića, ali i gostovanja većih sastava poput Exploding Pig iz Graza.
Kako doznajemo, ovo nije prvi put da u sklopu manifestacije nastupaju i glazbenici iz stranih zemalja.


– Dosad su nastupali glazbenici iz Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Italije. Ljeti, za vrijeme festivala u Grožnjanu, nekad uspijemo dovesti strane glazbenike, tako da je bilo nekoliko vrhunskih američkih glazbenika, a njih sve dovodimo kada su negdje u prolasku na turneji, poručio je Matošević i dodao:


– To je međunarodni ciklus koncerata – nije baziran samo na riječkoj sceni, iako je naša scena možda i najjača u Hrvatskoj jer ima puno novih projekata i mladih glazbenika, ali također pokušavamo dati priliku i novim glazbenicima iz ostatka naše zemlje.


Posjećenost manifestacije svake godine je zadovoljavajuća, ali isto tako i ograničena na uski milje ljubitelja takve vrste glazbe.


– Uvijek ima zainteresirane publike za tu glazbu jer, nažalost, u Rijeci nakon zatvaranja Tunela ne postoji mjesto gdje se svira jazz tako da imamo već stalnu publiku koja iz mjeseca u mjesec prati i voli doći na koncerte, a i glazbenici uživaju jer nastupaju u koncertnom prostoru gdje su doživljeni od publike, gdje publika obraća pažnju – tako da užitak je obostran, govori nam Matošević.


Također, s obzirom na to da manifestacija već osmu godinu kontinuirano oplemenjuje i osigurava raznovrsniji glazbeni sadržaj u Rijeci, nada se da će njezinu vrijednost prepoznati i gradske vlasti.


– Nadamo se da ćemo konačno dobiti potporu Grada jer zasad ovo sve radimo uz pomoć entuzijasta, prijatelja i sponzora koji pomažu i doniraju da bi se sve te večeri održale, zaključuje Matošević.