Japanke s potpeticom

Rihanna ruši modna pravila: “Odobrila” još jedan modni trend koji nije za svakoga

P. N.

FOTO/ rihanna_honey, Instagram

FOTO/ rihanna_honey, Instagram

Mjesec dana nakon američkog Praznika rada, pjevačica je obukla bijelu boju i još se odlučila za kontroverzne - japanke na petuPrema pjevačkoj i modnoj zvijezdi Rihanni, pravila su ponekad postavljena samo zato da bi se prekršila. Rihanna je ovog vikenda “prekršila” ne jedno već dva modna pravila na događaju zvanom Porcelanski bal u New Yorku. Mjesec dana nakon američkog Praznika rada, pjevačica je obukla bijelu boju i još se odlučila za kontroverzne – japanke na petu, prenosi InStyle.


Amerikanci inače imaju nepisani običaj o tome da se nakon njihovog praznika rada (Labor Day) ne smije nositi bijelo. Modno je to pravilo koje potječe još iz 1800-ih godina, kada su bogatiji Ameri diktirali modnu scenu. Jedno od pravila je bilo da se bijela boja ne nosi tijekom čitave godine, već samo tijekom ljeta. Bijela se odjeća mogla nositi primjerice za zimsko vjenčanje, ali ne i za neku fensi večeru usred jeseni. 1894. godine, Labor Day je službeno postao državni praznik i društvo ga je prihvatilo kao prirodni kraj ljetne sezone pa samim time i one modne. 


Nisu svi pratili to pravilo, a posebno je poznata bila Coco Chanel koja je bijelu boju nosila tijekom čitave godine. Iako je modno pravilo nametnuto od strane nekoliko stotina poznatih ili bogatih žena, do 1950. godine su ga prihvatili i mnogi časopisi. Putem časopisa, pravilo je stiglo i u srednju klasu, a glasilo je: “Bijela roba se izvlači na Dan sjećanja (Memorial Day) i ide natrag u ormare nakon Praznika rada, objašnjava Mental Floss. 
Iako je današnji svijet mode opušteniji nego prije stotinjak godina, još uvijek se može čuti da je bijela odjeća nakon Praznika rada neprihvatljiva. Ali, to pravilo ne zanima Rihannu. Kombinirala je haljinu Alexa Perryja bijele boje ($1,700) uz clutch torbicu slične nijanse, uz slojevite dijamante (samo choker ogrlica je stajala $46,200) i visoke “japanka” potpetice vlastite kolekcije Fenty. 


Japanke s potpeticom su bile veliki hit devedesetih, a neočekivano su se vratile kroz modna vrata kada su ih redom nosile Kendall Jenner, Emily Ratajkowski i Katie Holmes. Čini se da će ovaj trend postati glavni hit, jer sada ima i “pečat odobrenja” velike Rihanne, zaključuje InStyle.