Placido Domingo

Proslavio 57 godina braka pa ga zasuli s optužbama za seksualno zlostavljanje

P. N.

Foto: Instagram

Foto: InstagramPrije malo više od mjesec dana popularni operni pjevač Placido Domingo proslavio je 57. godišnjicu braka sa svojom suprugom Martom. Nedugo nakon proslave godišnjice u medijima su se počele javljati optužbe na račun popularnog opernog pejvača o navodnom seksualnom zlostavljanju kolegica.


No, najgore od svega je što ga navodne napastvovane žrtve ne opisuju kao nježnog ljubavnika već kao vrlo napasnog, grubog i bezosjećajnog.

Seksualna zlostavljanja navodono su se dogodila prije više od tri desetljeća, a započela su krajem 80-ih.


Operna zvijezda odlučno je odbacila optužbe, ali u međuvremenu javilo se još nekoliko žrtva seksualnog napastvovanja. Associated Press je objavio priče devet žena, osam pjevačica i jedna plesačica, optužile slavnog Placida Dominga za seksualna zlostavljanja.

Osim njih javilo se još  žrtava koje optužuju Dominga među  kojima su  pjevačice Angela Turner Wilson i Sama Wilson. Koordinatorica produkcije LA Opere Melinda McLain priznala je kako se uvijek trudila naći muške krojače za Placida, te da je zaposlenicima davala naputke da pjevača nikada ne ostavljaju samoga s pjevačicama. Ipak u priustvu svoje supruge Marte uvijek se pristojno ponašao.


Sve su optužbe vrlo slične. Navodno bi ih  pjevač nazivao usred noći pod izgovorom kako ga zanima njihova  karijera. Naravno uslijedio bi poziv na piće ili večeru. Jedna je od njih ispričala kako je za cijelo vrijeme trajanja večere  pjevač držao svoju ruku preko njene, te kako je suptilno stavljao ruku na njeno koljeno.  Jedna od tužiteljica izjavila je kako je Domingo spustio ruku ispod njezine suknje, a druge  tri  osobe  optužile su ga da ih je prisiljavao na  poljupce  u svlačionici, hotelskoj sobi i na sastanku za ručak. No, niti jedna žena zapravo  nije dala čvrst dokaz, poput poslanih neumjesnih poruka, telfonske dokuetacije ili nečeg sličnog.

Domingo nije odgovorio na detaljna pitanja iz AP o određenim incidentima, ali je dao izjavu u kojoj je rekao: “Navodi tih neimenovanih pojedinaca koji govore o nečemu što se dogodio prije  trideset godina duboko su zabrinjavajući i  netočni.


Ipak, bolno je čuti kako sam možda nekoga uznemirio ili natjerao da se osjeća nelagodno, bez obzira na to koliko je to bilo davno i usprkos mojim najboljim namjerama. Vjerovao sam da su sve moje interakcije i odnosi uvijek dobrodošli i sporazumni. Ljudi koji me poznaju ili koji su radili sa mnom znaju da nisam netko tko bi namjerno nekoga povrijedio, uvrijedio ili osramotio. 


Međutim, shvaćam kako  su današnja pravila i standardi različiti od onih u prošlosti. Blagoslovljen sam i privilegiran što sam imao više od 50 godina karijere u operi i držat ću se najviših standarda. “


Opera LA-a, u kojoj je Domingo od 2003. obnašao dužnost generalnog direktora, angažirala je vanjskog odvjetnika koji istražuje navode protiv operne zvijezde. 


Navodno i danas u poznoj dobi pjevač i dalje ne odolijeva lijepim ženama. Placido Domingo operni je pjevač koji je dobitnik nekoliko Grammyja. Karijeru je započeo kao  umjetnički savjetnik u LA Operi 1980-ih, da bi vrlo brzo postao operna zvijezda. 


Časopis Newsweek nazvao ga je kraljem opere kad se  1982. godine pojavio  u popularnim televizijskim emisijama poput “Ulica sezama” po kojoj je lik, Placido Flamingo, nazvan po njemu. Njegova suradnja u filmu “Tri tenora” s pokojnim Lucianom Pavarottijem i Joseom Carrerasom proizvela je najprodavaniji klasični snimak svih vremena.