Sonja Kovač

Pričali smo s poznatom hrvatskom influencericom: ‘U 60-ima ću prilagoditi putovanja: malo manje Las Vegas, malo više krstarenja’

Edita Burburan

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Jako je lijepo biti influencerica zbog svih divnih mjesta koje posjećujem, a i zbog svojih pratitelja koji uvijek sa mnom slave sve. Te čestitke i podrška me uvijek posebno razvesele. Što se tiče poklona, ah, koju ženu pokloni ne razvesele?! Ali, ja više volim i cijenim uspomene koje stvaram sa svojim najdražimaKrenula je kao manekenka, glumica, onda je pauzirala zbog ulaganja u obrazovanje na Pravnom fakultetu, ali nemirni geni i nestašni duh 36-godišnje Bjelovarčanke bili su neobuzdani. Sonja Kovač odlučila je spojiti sve svoje strasti i znanja i pokrenuti neobičan »biznis« odnosno postati influencerica.


Unatrag nekoliko godina bila je to poprilično inovativna ideja u Hrvatskoj, ali danas Sonja, ili u instagramskom potpisu xoxosonjakovac, broji preko 400 tisuća pratitelja. Posao, kaže, ide dobro, a od putovanja prati je stalni slatki umor koji uvijek zamijeni zadovoljstvo. Je li njezin dugogodišnji dečko Goran ljubomoran, kaže kako ne zna, ali svakako nastoje na putovanja odlaziti kad god je moguće zajedno. Pregršt je, kaže Sonja, tajni u influencerskom pozivu, ali najvažnija su upornost i zabavljenost.


Stalno ste u pokretu, svakih nekoliko dana mijenjate destinacije?! Pokušala sam pratiti vaše kretanje na Instagramu samo nekoliko tjedana unatrag i vidim da ste ljeto započeli na jugu i da se polako primičete sjevernijem djelu Jadrana. Koji vam je dio osobno najdraži?
– To je teško reći. Svaki dio naše obale ima svoje čari. Dalmacija mi je kao drugi dom dok isto tako jako često idem u Istru koja me uvijek oduševi ljepotom i vrhunskom hranom.


Čestitke i podrška


Proslavili ste rođendan u luksuznom hotelu u Trogiru, dobili ste brojne darove. Lijepo je biti influencerica?!


– Haha, da, jako je lijepo biti influencerica zbog svih divnih mjesta koje posjećujem, a i zbog svojih pratitelja koji uvijek sa mnom slave sve. Te čestitke i podrška me uvijek posebno razvesele. Što se tiče poklona, ah, koju ženu pokloni ne razvesele?! Ali, ja više volim i cijenim uspomene koje stvaram sa svojim najdražima.


Koje su sve pogodnosti tog posla?


– Ima jako puno pogodnosti ovog posla, ali kao možda najveću izdvojila bi mogućnost putovanja na različita mjesta gdje upoznajem nove ljude, nove kulture i običaje, te kulinarske delicije što me uvijek posebno veseli. Jako je lijepo živjeti život stvarajući lijepa sjećanja s dečkom i prijateljima.No, mislim da ipak nije lako ni jednostavno stalno se buditi u novom krevetu i tako često preskakati vremenske zone?


– Istina, putovanja mogu biti izazovna, pogotovo prekooceanska zbog vremenske razlike, ali ja sam osoba koja voli putovanje, kao i odredište, tako da umor uvijek zamjeni zadovoljstvo.


Nedostatak privatnosti


Ima li još nekih manje privlačnih karakteristika u poslu influencera?


– S obzirom da zaista volim svoj posao, mogu nabrojati puno više pozitivnih stvari od negativnih, ali ako bih trebala izdvojiti nešto manje privlačno, to bi bio možda nedostatak privatnosti.


Kontaktirate li s nekim drugim influencerima, je li to uopće običaj u vašem poslu?


– Da, naravno, na putovanjima i eventima upoznala sam druge influencere i često smo u kontaktu, a s nekima surađujem i zajedno putujem. Upoznala sam krasne ljude koji su mi postali prijatelji. Podržavamo jedni druge i poslovno. S njima je druženje onaj spoj ugodnog s poslovnim.


Započeli ste i glumačku karijeru, igrali ste i glavnu rolu u jednoj tv seriji, što se s time dogodilo? Razmišljate li o povratku?


– Ta serija je bila jedno od mojih dražih glumačkih iskustava. Bile su glavne uloge i značajne uloge i u drugim serijama nakon toga, ali ova je bila prva, tako da je imala na mene najveći utjecaj. Sveukupno sam glumila u preko 200-tinjak epizoda u raznim serijama i onda sam jednostavno odlučila završiti Pravni fakultet, smijer Socijalni rad, zbog sebe, i napraviti pauzu. Nakon toga je nekako ovaj hobi i ljubav prema modi prerastao u posao. Gluma je uvijek bila moja prva ljubav i nikada zapravo nisam prestala biti glumica. Povratak glumi uvijek je lako moguć, naravno ako bi se radilo o nekom zanimljivom projektu i ulozi.


Kako ste uopće došli na ideju da postanete influencerica?


– Oduvijek sam voljela modu i putovanja. To je za mene bilo nešto prirodno dio moje osobnosti. Jednostavno sam odlučila spojiti to dvoje i raditi ono što volim. Mislim da čovjek može dati svoje najbolje kada radi ono što voli. Svijet influencera je tada bio poprilično novost u Hrvatskoj, ali ja sam jednostavno išla za osjećajem i hobi pretvorila u posao.


Cijelodnevni posao


Imate li neki savjet za sve one koji bi to željeli postati?


– Uh, bilo bi tu puno savjeta, prije bih rekla edukacija, jer iako na van sve izgleda tako lagano, ovo je cjelodnevni posao u koji sam sama krenula i još uvijek većinu odrađujem sama. Vrlo je kreativan posao, ali treba imati i jaku volju i radne navike, stoga bi moj savjet bio: budite kreativni, uporni i vjerujte u sebe.Možete li nam ukratko otkriti kako se živi od tog posla, kolika su primjerice vaša mjesečna primanja?


– Kao i u svakom poslu, koliko si predan i dobar u svom poslu, tako i živiš od njega.


Kako uspijevate održati svoj privatan život stabilnim, naime već ste neko vrijeme u skladnoj vezi?


– Goran i ja često putujemo zbog svojih obaveza, tako da se trudimo često na ta putovanja ići zajedno ako nam obaveze dopuste, tako da provodimo dosta vremena zajedno, a što je bitnije sve te trenutke proživljavamo skupa i stvaramo zajedničke uspomene, što i je bit partnerstva. A što se tiče skladnosti veze, mislim da je to do osoba i njihove kompatibilnosti, a najvažnije, ljubavi.


Odlazi li vaš dečko Goran s vama na sva putovanja ili samo neka?


– Trudimo se na što više putovanja ići zajedno, ali nekada se Goranove i moje obaveze vremenski ne poklope.


Je li ljubomoran?! Ipak svakodnevno se pojavljujete na društvenim mrežama i vrlo ste zgodni. Pretpostavljam da primate hrpu osobnih poruka?


– Goran i ja smo u dugoj i stabilnoj vezi koja ne bi bila takva da između nas nema potpunog povjerenja. Moram reći da mi je Goran jedna od najvećih podrška, kako privatno, tako i poslovno. Ne bih rekla da je ljubomoran, ali to morate pitati njega. (Mig)


Možete li nam otkriti neku najluđu ponudu koju ste dobili od svojih obožavatelja?


– Joj, ima zaista jako puno uleta i različitih ponuda, ludih i zanimljivih i dragih… Hehee, teško je izdvojiti.


Jasna vizija


A jeste li odbili neku ponudu potencijalnog poslovnog partnera, jer vam se nije svidjela?


– Da, bilo je situacija kada sam odbila neke poslovne ponude. Naime, od samog početka imala sam jasnu viziju kako želim razvijati svoj posao i u kojem smjeru, tako da se nisam libila odbijati sve ono što sam smatrala da nije moja vizija. Nekako sam opredijeljena na travel, fashion i beauty.


Što nikada ne biste pristali reklamirati?


– To ovisi od ponude do ponude. Jako je teško izričito odgovoriti što ne bih reklamirala, ali to bi sigurno bilo nešto što nije u skladu s mojim uvjerenjima i mojim ukusom. Uvijek volim stajati iza onoga što nekome preporučam i imam viziju kako nešto treba izgledati pa prema tome i izabirem s kime surađujem.


Kako održavate formu, sasvim ste fit, na vašem licu ni tijelu nema tragova umora ni putovanja?


– Trudim se koliko mogu zdravo jesti i uvijek naći vremena za vježbu, ali mislim da i moj tempo života pridonosi mojoj fit liniji, haha… Koliko god bude naporan dan, uvijek nađem vremena za njegu lica i tijela, a ostalo su geni, haha….


Proputovali ste cijeli svijet, gdje vam se najviše svidjelo?


– Maldivi, Bahami, Santorini, Istra, Cinque Terre, Novi Zeland..


….. a gdje, kada i s kim biste se htjeli zaustaviti?


– Zašto bih se zaustavljala? Ja ću uvijek biti ja i sretna sam da i moj dečko voli iste stvari. Za nas nema zaustavljanja. Iako vjerujem da ćemo sa 60 prilagoditi putovanja. Malo manje Las Vegas, malo više krstarenja… Hahaha.