Heroj aktivista

Popularni Leonardo DiCaprio natjerao ruske vlasti na oslobađanje kitova iz zatočeništva

Portal Novilist.hr

Ruske su vlasti naredile puštanje više od stotinu zatočenih kitova. Uvijek je pozitivna vijest kad netko čiji se glas daleko čuje, iskoristi moć koju ima za širenje svijesti o problemima. Upravo je zato novi heroj svih udruga za zaštitu životinja, popularni glumac Leonardo DiCaprio. 


Portal The Kremlin je objavio da se pet beba morževa, 11 orka i 90 beba beluga kitova nalazi u strašnim uvjetima u Rusiji. Vlasnici životinja su ih planirali prodati kineskim akvarijima. Ruska sigurnosna služba je podignula optužnice protiv četiri kompanije koje su prekršile zakone o ribarenju, ali životinje su i dalje bile u “zatvoru za kitove”. Vlasti su nastavile raditi na dozvoljenom protokolu za njihovo oslobođenje, prenosi Hollywood Life.  


26. veljače, DiCaprio je na svom Twitter profilu približio problem svjetskoj javnosti. Objavio je peticiju koju je vidjelo njegovih 19 milijuna pratitelja i zamolio ih da potpišu za hitnu slobodu kitova. “Molim vas da potpišete peticiju i priključite mi se u pričanju protiv nehumanog zatočeništva orki i beluga u Rusiji. Ovo je najveći broj morskih bića koje su ikad bile držane u malenom i zatvorenom prostoru. Neke od njih su tamo još od srpnja prošle godine. Orke moraju biti puštene u svoja prirodna staništa. Beluge se moraju prenijeti kod odgovornih ljudi koji će ih nahraniti, rehabilitirati i pustiti u more, kad one budu spremne. 
Ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao je ministrima okoliša i agrikulture da “odluče sudbinu” sisavaca do petka, 1. ožujka. Očit je utjecaj popularnog glumca na odluku o oslobođenju morskih sisavaca, jer je DiCaprio vrlo poštovana ličnost u Rusiji. Putin je 2010. čak i zaustavio vlastiti govor na skupu u St. Petersburgu da bi pohvalio glumčevu predanost okolišu, prenosi Hollywood Life. “Osoba s manje stabilnim živcima je mogla odlučiti ne doći, mogla je to pročitati kao znak – nije vrijedno”, rekao je ruski predsjednik, nakon čega je za Lea rekao da je “muzhik” ili u prijevodu “pravi muškarac”.


FOTO/Max Pixel/kit orka


FOTO/Max Pixel/kit orka