Studentica

Ora je Miss Universe Hrvatske: “Jedan od najvećih uzora mi je preminula princeza Diana”

Sandy Uran

Ora Antonia Ivanišević

Ora Antonia Ivanišević

Jedan od najvećih uzora mi je preminula princeza Diana. Imam beskonačno poštovanje prema svemu što je radila. Stalno si ponavljam da što više dobijem u životu, dvostruko moram vratiti. Moto? »Izaći vanka i voljeti ljude«, pokazati da ti je staloDvadesetogodišnja Dubrovčanka Ora Antonia Ivanišević nova je Miss Universe Hrvatske. Studentica Turističkog menadžmenta na američkom sveučilištu Rochester Institute of Technology u Dubrovniku, odbojkašica, slikarica, vizažistica i stilistica kose koja voli pisati romane i pjesme, predstavljat će nas na skorom svjetskom izboru ljepote s tradicijom dugom 69 godina.


U razgovoru za naš list otkrila je svoje poslovne ambicije, ali i da voli slikarstvo i književnost. Moda je dakako bila jedna od nezaobilaznih tema, a kad je riječ o životnom motu, kazala je kako se povodi za onim »Izaći vanka i voljeti ljude«.


Kako se sad osjećate kad su se emocije malo slegnule, a kako vam je bilo na finalu?


– Cjelokupno natjecanje, uključujući i pripreme, bilo je stvarno nezaboravno iskustvo. Iako su pripreme bile višesatne i ponekad umarajuće, uspjele smo na kraju dana izvući osmijeh jedna drugoj na lice. Cure su bile fantastične, mislim da smo bili baš složna grupa i da ćemo dugo biti u kontaktu.


Više od ljepote


Što vas je ponukalo da se prijavite na ovaj izbor ljepote?
– Mislim da je natjecanje Miss Universe puno više od samog natjecanja ljepote, zbog toga sam se i prijavila. Platforma koju imam kao Miss Universe Hrvatske predstavlja određeni prestiž, i sigurna sam da će mi pomoći da ostvarim sve što bih htjela u svome mandatu.


Pretpostavljam da vas roditelji i rođaci podržavaju i da su ponosni na vašu titulu Miss Universe Hrvatske?


– Cijela obitelj mi je presretna i preponosna. Još uvijek nisam uspjela doći do svih i proslaviti sa svima. Okružena obitelji, ljubavlju i podrškom osjećam se kao najveća pobjednica.


Kako su vas dočekali vaši Dubrovčani?


– Moj Dubrovnik me već dočekao u samom avionu, kad su stjuardese dobile dojavu da sam novo okrunjena misica jako su se dobro pobrinule o meni. Slikala sam se s njima i u tom trenutku je došao kombi ispred aviona i odvezao me do mjesta gdje su me dočekali rodbina i prijatelji te uprava Croatia Airlinesa. Još me čeka doček kod gradonačelnika i daljnja događanja.


Marljiva učenica


Studentica ste Turističkog menadžmenta na RIT Dubrovnik. Kakva ste studentica, jeste li disciplinirani u učenju?


– Da, studentica sam Turističkog menadžmenta i jako sam zadovoljna izborom. Mislim da sam izabrala smjer koji mi najviše odgovara. Jako sam marljiva učenica i volim učiti ono što me zanima te imam jako dobar odnos sa svim profesorima i mislim da bi i oni rekli isto.


Negdje sam pročitala da biste u budućnosti voljeli biti vlasnicom hotela koji biste i poslovno vodili. Kakve su vam poslovne ambicije?


– Smatram se zagovornicom za žene u biznisu i mislim da nema dovoljno »velikih« pozicija slobodnih za ambiciozne žene. Najviše se primjećuje u sektoru u kojemu bih gradila svoju budućnost. Posao generalnog ili izvršnog manadžera je najveća ambicija trenutačno za mene i htjela bih biti primjer ostalim ženama koje misle da to ne mogu, a žele.


Volite umjetnost i slikarstvo te pišete poeziju i novele. Otkrijte nam nešto više o tom vašem svijetu umjetnosti?


– Oduvijek sam nekako bila u tom umjetničkom svijetu. Jako rano sam počela i šminkati i crtati. Meni to predstavlja beskonačnu slobodu jer na platnu mogu napraviti sve kako hoću i želim.


Kad već govorimo o umjetnosti, otkrijte nam i koje slikare volite, koji su vam omiljeni autori u pogledu književnosti te kakvu glazbu volite slušati?


– Jackson Pollock i Piet Mondrian su mi najveći slikarski uzori zbog toga što jako volim i prakticiram apstraktnu umjetnost i neoplasticizam. Emily Dickinson je imala jako velik utjecaj na mene i njena meni najdraža pjesma »Success« uvijek ostavlja jako snažan dojam. Oko glazbe nemam baš preferencija, slušam sve.


Obožavam modu


Vjerujem da kao i većina djevojaka posebnu pažnju posvećujete odijevanju. Za koji biste odjevni predmet mogli kazati da ste slabi na njega i da vam predstavlja modni fetiš?


– Obožavam modu i odjeću. Ponekad bih htjela kupiti cijeli dućan. Svaki odjevni predmet izgleda posebno ili wow s pomno odabranim dodatkom, zapravo na to najviše obraćam pažnju. Naočale, torbice, cipele i nakit. Mislim da i jednostavna odjevna kombinacija može zablistati na taj način.


Koliko pratite hrvatsku modnu scenu i jesu li vam kreacije hrvatskih dizajnera zanimljive i privlačne, pritom ne mislim samo na večernje haljine, već i na svakodnevne modne kombinacije?


– Nisam previše upoznata s hrvatskim dizajnerima, voljela bih kroz ovo iskustvo više naučiti o njima i vidjeti njihove kreacije.


Sportske vrijednosti


Godinama, točnije 12 godina bavili ste se sportom. Vjerujem da vam je bavljenje sportom i dalje sastavni dio života. Koliko vremena tjedno vježbate?


– Sport me naučio mnogim životnim vrijednostima, koje koristim svakodnevno. Odbojka je jedan od najboljih ženskih sportova i svakoj mladoj curi bih preporučila da se učlani. Zbog dugogodišnjeg treniranja imam atletski građeno tijelo i nije mi problem vratiti se u fitness život. U Dubrovniku imam teretanu u koju idem više puta tjedno i hranim se zdravo.


U pogledu hrane što preferirate i pazite li inače na prehranu u kontekstu zdravlja, a ne samo lijepe linije?


– Otac me od malena naučio da nije bitna samo količina hrane koju unosim u tijelo, nego i kvaliteta. Trudim se kuhati što zdravije i izbjegavati štetne tvari.


U jednoj televizijskoj emisiji niste željeli otkriti jeste li zaljubljeni i u vezi.


– Odlučila sam na početku priprema za ovo natjecanje da bih svoj privatni život koliko toliko pokušala sačuvati od javnosti.


Za kraj razgovora posredstvom mota ili citata dočarajte nam vašu životnu filozofiju i stav spram života?


– Jedan od najvećih uzora mi je preminula princeza Diana. Imam beskonačno poštovanje prema svemu što je radila. Stalno si ponavljam da što više dobijem u životu, dvostruko moram vratiti. Moto? »Izaći vanka i voljeti ljude« i pokazati da ti je stalo.


Mama najveći uzor


Ljubav prema sportu, Ori Antoniji je prenijela majka, Slavica Kuzmanić, poznata hrvatska odbojkašica koju pamtimo po nastupu za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Japanu, a te iste godine je s Dubrovnikom postala europska klupska prvakinja.


Ora rado i često ističe da joj je upravo majka najveći uzor na svijetu, u svemu i s njom rado volontira u domu udruge za Down sindrom u svom rodnom gradu.