Bob Iger

Neočekivana smjena u Disneyju: Odstupio šef koji im je povećao vrijednost za pet puta

P. N.

FOTO/Bob Iger i Tom Holland, REUTERS

FOTO/Bob Iger i Tom Holland, REUTERS

Igerovo vrijeme na funkciji izvršnog direktora ostat će upamćeno po lansiranju Disney Plusa.Izvršni direktor Disneya Bob Iger upravo je sišao s navedene funkcije, prenosi MSN. Iger je čitavu karijeru proveo u toj kompaniji i u nasljeđe im ostavlja gigantski prijelaz Disneyja prema streaming platformi Disney Plus. Iger je funkciju izvršnog direktora Disneya obnašao od listopada 2005. godine.


Ostat će predsjednik kompanije Walt Disney do kraja iduće godine, a novi je izvršni direktor Bob Chapek koji do sada radio kao direktor Disneyevih zabavnih parkova i proizvoda.


Igerovo vrijeme na funkciji izvršnog direktora ostat će upamćeno po lansiranju Disney Plusa, što je bio ogroman pothvat. Uključio je i kolaboraciju duž svih velikih holivudskih kompanija te peuzimanje Foxa za 71.3 milijarde dolara da bi ostali konkurentni.
U manje od tri mjeseca, Disney Plus je zabilježio 28.6 milijuna pretplatnika, a brojka je potpuni presedan u tako kratkom vremenu.


“Robert A. Iger preuzima ulogu izvršnog predsjednika Odbora direktora i usmjeravat će razvojnu politiku kompanije. Na novoj će poziciji iskoristiti će svoje iskustvo da bi osigurao glatku i uspješnu tranziciju do kraja svog ugovora 31. prosinca 2021. godine”, stoji u priopćenju Odbora direktora Walta Disneya.


Tijekom petnaestogodišnje karijere na mjestu izvršnog direktora, Iger je kompaniji priskrbio multimilijarderske iznose. 2006. godine je od Appleovog Stevea Jobsa preuzeo Pixar za 7.4 milijarde dolara. Marvel je preuzeo 2009.,  za 4 milijarde dolara, a jednaki je iznos potrošio i za kupnju studija Lucasfilm 2012. godine. 


2019., Times ga je proglasio najvećim biznismenom te godine.