Zasluženi odmor

Kakvo ljeto Sanje Zambelli: Od Vignja preko Pariza i francuske rivijere do rođendanske torte u Dubrovniku

Edita Burburan

FOTO: Instagram i privatni album

FOTO: Instagram i privatni album– Moja kućica, moj vrt, moj bazen …. konačno – napisala je docentica Sanja Zambelli u komentaru na svom Instagram profilu i odahnula sjedeći u hladovini uz bazen svoje kuće u Vignju na Pelješcu.


Nakon burnog završetka školske godine, ne samo one Sanjine, profesorske na Veleučilištu već i njezinih sinova pučkoškolaca.


Stariji sin Marco ove je godine završio sedmi razred, a Vito drugi. Odmoru se razveselio i tata Mario, priznati estetski kirurg, što i ne čudi kada se uzmu u obzir brojne obaveze tijekom cijele godine.

Sve ljepote ovog malog mjesta koji broji svega 300 duša, otkrila im je Sanja. Ona je kao dijete ovdje provodila svako ljeto kod bake Stanke i djeda Nedjeljka.


Sjećanja koja je ponijela u danas prenosi na svoje sinove i supruga Maria.


– Ovdje imamo kuću jer je moja mama Marija rodom iz Vignja. Tu sam provodila sve svoje školske praznike, najljepše trenutke djetinjstva. Poznajem svaku kalu i svaki kamen na plaži. Još se vidim kako nespretno cupkam po užarenim oblucima i s društvom igram picigin u plićaku. Zaista je bilo lijepo odrastati ovdje. Mjesto je inače i poznato kao ‘surferski raj’ zbog maestrala koji dolazi kroz Korčulanski kanal, što predstavlja idealne uvjete za ovaj sport.Marco je uhvatio jedro i hvata vjetar, što nije bilo nimalo lako. 


Potpuni zaljubljenik u plivanje i vodene sportove je stariji sin Marco koji se nakon plivačke sezone na Kantridi odlučio od ove godine ozbiljno okušati i u surfanju.


– Od svih nas samo Marco surfa svaki dan. Mi ostali samo pokušavamo. Zasad uspjevamo održati ravnotežu i malo veslati. Vjerujte, nije nimalo jednostavno. Jutta, naša trenerica, koja je vješta u surfanju, ali i skijanju u St. Moritzu, prenosi nam sve finese ovog nimalo lakog sporta. Ne biste vjerovali koliko je danas surfera bilo na moru…mislim preko 300… bio je to tako divan prizor – oduševljeno opisuje Sanja plažu svog djetinjstva koju surferi nazivaju i ‘mali Zlatni rat’ .Vito i tata Mario imaju svoju zabvu: skakanje u bazen! 


Kako su u Vignju jutra jednako uzbudljiva kao i večeri, sve se mora isplanirati već uz jutarnju kavu koju najčešće ispijaju u Orebiću ili Korčuli na starim zidinama.


Posebno ih vesele susreti s prijateljima koje ne stignu vidjeti cijelu godinu. Večeri provode u druženju uz vino i ribu u susjednom mjestu Loviše i konobi Barsa gdje se prema Sanjinim riječima sprema najbolja riba na svijetu.Ni na ljetovanju Sanja ne prošušta tjelovježbu. Osim plivanja odradi i kraći trening crossfita. 


Jednom godišnje posjet Međugorju 


Kao vjernica, Sanja nikada ne propušta ni posjet Međugorju. Jednom godišnje to je za nju pravi ritual:


– Uvijek idem sama. To je moj ritual u kojem pronalazim mir. Posložim proteklu godinu i razmislim o budućim događajima. Preispitujem se i razmišljam o svojim odlukama i postupcima. Na brdu ukazanja provedem neko vrijeme i zaista se vratim ispunjena i mirna. Duševni mir je važan zbog kaotičnog načina života, kao i zbog mog zgusnutog rasporeda – objašnjava Sanja koja već u mislima plovi prema Parizu, Azurnoj obali i krstarenju uz Španjolsku obalu s pop rock zvijezdom Bon Jovijem.


Priznaje kako voli planirati, te da je već sva posložila ne samo ljetna putovanja, već i sva ona do kraja godine.Ipak prije odlaska Sanja i Mario ubacit će kratki posjet Dubrovniku i pogledati nešto na Dubrovačkim ljetnim igrama, a po povratku s krstarenja posebno se vesele konceru Ive Pogorelića.


Trešnja za kraj ljeta je Sanjin okrugli 50-ti rođendan kojeg će tradiconalno proslaviti u Dubrovniku.