Rose McGowan

Glumica napala kolegicu zbog haljine na Oscarima i poručila joj da “objesi taj aktivistički plašt”

P. N.

FOTO/REUTERS, Wikimedia Commons

FOTO/REUTERS, Wikimedia Commons

Podugačku poruku je objavila na svojoj Facebook stranici. Glumica Natalie Portman je na ovogodišnju dodjelu Oscara stigla u kombinaciji kojom je iskazala tihi protest. Glumica je po crvenom tepihu prošetala u plaštu na kojem su zlatnim slovima bila izvezena imena redateljica koje je Akademija ove godine “zaobišla”.


Portman je tada izjavila: “Želim prepoznati žene koje nisu prepoznate za svoj nevjerojatan rad ove godine, na svoj suptilan način”.


O njezinoj je izjavi imala što reći američka glumica Rose McGowan koja je na svom Facebook profilu objavila što misli. 


Prozvala ju jer je jedina žena u svojoj kompaniji
“Razmišljanje o Natalie Portman i njezinom oskarovskom “protestu”. Vrsta prosvjeda koja dobije super recenzije mainstream medija zbog hrabrosti. Hrabrosti? Ne baš. Ovo je više situacija u kojoj glumica glumi ulogu nekoga tko brine. A mnogi brinu.


Ne pišem ovo zbog ogorčenosti već zgroženosti. Želim da ona i ostale glumice samo prošetaju. Natalie, radila si s dvije redateljice u svojoj dugoj karijeri – a jedna od njih si ti. Imaš produkcijsku kompaniju koja je zaposlila samo jednu producenticu – tebe. 


Izdvajam te jer si posljednja u dugoj liniji glumica koje glume uloge žena koje brinu o drugim ženama. Glumica koje bi navodno trebale stajati za žene, ali u stvarnosti ne rade ništa. 


Naravno da će žene diljem svijeta nastaviti kupovati parfeme koje promoviraš, filmove koje radiš i misliti da kupuju tko si. Ali tko si ti?


Nema zakona koji kaže da moraš zaposliti žene, raditi s njima ili ih podržavati. Prestani se pretvarati da si nekakav borac za sve osim samo za sebe. A što se mene tiče, uvijek ću dizati svoj glas i boriti se a promjenu bez kompenzacije. To je aktivizam.


Dok se ti i tvoje kolegice glumice ne postanete stvarne, učinite nam svima uslugu i objesite svoje aktivističke plašteve, ne stoje kako treba”, zaključila je McGowan.


Uskoro odgovorila i Portman


Na komentare i prozivke Portman je poslala svoj odgovor kojeg prenosi E!News.


“Slažem se s gđom. McGowan da je netočno nazvati me hrabrom zbog nošenja odjeće s imenima žena. Hrabrost je termin koji bih snažno povezala s akcijama poput onih što su poduzele žene u svjedočenju protiv Harveyja Weinsteina proteklih tjedana, pod nevjerojatnim pritiskom.


Posljednjih godina prilike za redateljice počinju cvjetati zbog kolektivnog truda mnogih ljudi koji proizvaju sustav. Poklon su ovi nevjerojatni filmovi. Nadam se da ih nešto čija je namjera da bude tek mali znak pažnje, neće odvratiti od njihovih velikih postignuća.


Istina je da sam tek nekoliko filmova napravila sa ženama. U svojoj dugoj karijeri, imala sam šanse tek nekoliko puta surađivati s redateljicama. Radila sam kratke, reklame, glazbene videe i suradnje s imenima kao što su Marya Cohen, Mira Nair, Rebecca Zlotowski, Anna Rose Holmer, Sofia Coppola, Shirin Neshat i ja. Nažalost, neostvareni filmovi koje sam pokušavala napraviti su prošlost.


Kao što je Stacy Smith (USC) dobro dokumentirala, ženski filmovi se vrlo teško rade u studijima i teško dobivaju financije. Ako se i rade, žene se suočavaju s mnoštvo izazova dok ih snimaju. Nekoliko sam puta pomagala redateljicama da se zaposle na projektima s kojih su kasnije morale otići zbog uvjeta s kojima su se suočavale na poslu.


Nakon što se snime, filmovi koje su režirale žene, teže stižu na festivale, dobivaju distribuciju i priznanja zbog stražara na svakoj razini. Želim reći da sam pokušavala i da ću nastaviti pokušavati. Ako do sada nisam bila uspješna, vjerujem da sam zakoračila u novi dan”, zaključila je Portman.