Riječka premijera

S niza prestižnih filmskih festivala u Art-kino stiže film “Ono što smo dijelili”

S.M.

Foto: Screenshot YouTube

Foto: Screenshot YouTube

Autorica filma Kamila Kuc kaže da se film bavi sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem,S niza prestižnih filmskih festivala u Art-kino premijerno stiže dokumentarno-eksperimentalni film Ono što smo dijelili multimedijske umjetnice Kamile Kuc. Riječka premijera filma održava se u utorak, 5. srpnja u 20 sati, uz gostovanje redateljice filma s kojom će, po završetku projekcije, razgovor voditi riječki producent i redatelj Marin Lukanović


Sedam stanovnika države na Crnom moru razvija mrežu priča o gubitku i raseljenju kroz sjećanja na rat iz 1992./93. godine između Gruzije i separatističke regije Abhazije koju podržava Rusija.


Ova su zamišljanja protkana auto-fiktivnom pripovijedanjem i arhivskim materijalima koji su obrađeni pomoću AI tehnologije. Rekreirajući osobne priče kroz svjedočanstva, poeziju i arhivske materijale, umjetnica i izvođači istražuju duboke traume koje nijedno mjesto ili jezik ne mogu sadržati. 
Abhazija, sporna država na Crnom moru – nekoć raskošno sovjetsko odmaralište s multietničkim stanovništvom – postala je simboličan grad duhova nakon rata s Gruzijom. 


Ono što smo dijelili bavi se sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem te tako pokazuje da manevriranje među ovim temama zahtijeva suptilnost, a ponekad i fikciju, kazala je autorica filma Kamila Kuc o svom film.


Svoju svjetsku premijeru ovaj je dokumentarno-eksperimentalni film, ujedno i dugometražni prvijenac Kamile Kuc, imao na prestižnom BFI London Film Festivalu.


Kamila Kuc poljska je multimedijalna umjetnica s adresom u Londonu čiji hibridni radovi istražuju transformativni potencijal aparatura, snova i sjećanja u stvaranju društvenih mitova i narativa. Od posebnog su interesa za njezinu praksu priče koje podrivaju dominantne narative povijesti, naročito one koje se odnose na postsovjetske identitete. U svojim nedavnim projektima koristila je različite arhivske izvore u kombinaciji s alatima umjetne inteligencije kako bi ispitala pojmove djelovanja, pripadnosti i identiteta, stoji u priopćenju.


Ulaznice na riječku premijeru filma Ono što smo dijelili slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]).


Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/