Melodije nacionalnih parkova

Riječki glazbenik Bruno Mičetić predstavlja projekt: ‘Jazz u okruženju kraljevstva šume’ na Risnjaku

Ivana Kocijan

Foto: TVRTKO UJEVIĆ

Foto: TVRTKO UJEVIĆ

'Postoji li ljepša priroda od Risnjaka, nepreglednog šumskog kraljevstva, prepunog gustih zelenih goranskih šuma', pita se glazbenikDanašnji jazz koncert u Nacionalnom parku Risnjak »Melodije nacionalnih parkova – Jazz u okruženju kraljevstva šume« prvi je u nizu koncerata inspiriranih ljepotom, bojama i zvukovima prirode. Kroz zvukove Risnjaka i melodije jazza publiku će provesti riječki glazbenik, gitarist Bruno Mičetić i njegov kvintet koji uz njega čine Dado Marinković na bubnju, Henry Radanović na bas gitari, Vojkan Jocić na tenor saksofonu te Marko Črnčec na orguljama. Izvodit će autorske skladbe s objavljenih albuma. Ideja za ovaj projekt nametnula se sama tijekom prošle godine, kada su mnogi ponukani novonastalom situacijom u prirodi potražili mir i bijeg od stvarnosti.


Postoji li ljepša priroda od Risnjaka, nepreglednog šumskog kraljevstva, prepunog gustih zelenih goranskih šuma čiji su dijelovi i danas ostali netaknuti? Tišina prostranih i zagonetnih dolina i čisto vrelo Kupe čine ovu lokaciju zaista posebnom, a njezina čarolija najviše dolazi do izraza sada, dolaskom ljeta, kada se priroda prosipa najspektakularnijim bojama raznolikog cvijeća. Ti su nas najljepši proplanci Gorskog kotara potaknuli da stvorimo nešto novo – zvuk jazza inspiriran netaknutom prirodom, u kojoj se note pišu same. Kažu da slika govori tisuću riječi, ali mi ćemo ih pretočiti u glazbu. Ljepotu nije moguće izmjeriti, no možda je možemo zvukom dočarati. Pridružite nam se danas u 19 sati i provjerite hoćemo li uspjeti, kaže Mičetić i dodaje:


– Tijekom prošle pandemijske godine dobio sam ideju kako bih mogao napraviti seriju koncerata u nacionalnim parkovima Hrvatske. Prošla godina za mnoge je glazbenike vrlo izazovna, a meni je poslužila kao inspiracija. Imao sam čak i dosta koncerata s obzirom na situaciju, ali i dosta vremena za razmišljanje o karijeri i budućim koracima. Jedna od tih ideja bila je upravo napraviti koncert u najljepšoj šumi na svijetu u Gorskom kotaru. Na Risnjaku sam bio puno puta, a zbog njegovih raznovrsnosti i prirodnih ljepota zapravo i nije bilo upitno koji nacionalni park bi se mogao prvi naći na listi. Pandemija je uz mnogo loših, donijela i neke dobre stvari kao što su live stream koncerti iz prirode koji promiču ljepote naših krajeva te se nadam da će se ta praksa i u budućnosti zadržati. Naravno, uz live koncerte i festivale kojih je sve više i koje smo jedva dočekali.
S obzirom na to da dosad nije imao prilike nastupiti u nacionalnom parku i u takvom ambijentu, s nestrpljenjem ga iščekuje.


– Jedva čekam vidjeti svu tu tehniku koja dolazi na Risnjak, postavljanje opreme, probe za video, bit će to avantura koju ću dugo pamtiti. Osjećam se kao da idem na izlet, izreka »ugodno s korisnim« možda najbolje opisuje kako se trenutno osjećam. Jedva čekam, dodaje.


Prošle godine prije početka pandemije objavili su album »Out of the shadow« te su unatoč nepovoljnim okolnostima uspjeli odsvirati neke festivale. Ovog puta na repertoaru će im biti većinom kompozicije s tog albuma te nekoliko skladbi s prijašnjih albuma. Koncert koji podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Nacionalni park Risnjak prvotno je bio zamišljen samo kao online koncert, ali nakon prvih najava i upita o tome može li mu se i uživo prisustvovati, i publika je pozvana na Risnjak.


– Iskoristit ću priliku da pozovem ljude koji prate naš rad da dođu i uživaju u glazbi i prirodi koja će nam sigurno biti velika inspiracija, zaključio je Mičetić.