Kantrida FKK

Zvonimir Radišić trio zatvorio ovogodišnju Štiklu, koja je u potpunosti ispunila očekivanja

Portal Novi list

Zvonimir Radišić trio zatvorio je ovogodišnju Štiklu

Zvonimir Radišić trio zatvorio je ovogodišnju Štiklu

Iako je ovo ljeto po svemu bilo prilično neobično, Štikla nije razočarala ljubitelje jazza. Niti prethodnim trima koncertima, niti završnim nastupom Zvonimir Radišić triaKoncertom Zvonimir Radišić tria, odnosno nastupom Zvonimira Radišića na gitari, Henryja Radanovića na kontrabasu, te Tončija Grabušića na bubnjevima završena je ovogodišnja Štikla, festival jazz i eksperimentalne glazbe, kao jedan od važnijih programskih pravaca projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020.


Iako je ovo ljeto po svemu bilo prilično neobično, Štikla nije razočarala ljubitelje jazza. Niti prethodnim trima koncertima, niti završnim nastupom Zvonimir Radišić tria.


– Drago nam je da smo bili tu. Istina, ovo ljeto je svima bilo čudno i manje radno, ali mi smo sretni jer u posljednje vrijeme ima dosta jazz koncerata i uživamo u tome. Sretan sam da imam ovakvu ekipu uz sebe, pravi je užitak svirati uz starije i iskusne kolege kao što su to Henry Radanović i Tonči Grabušić.
Osjećam se predivno. Repertoar nam je bio baziran na tradicionalnom izričaju, reklo bi se mainstream jazz, svirali smo autorske kompozicije i neke od svjetskih standarada i baš smo uživali – rekao je Zvonimir Radišić.


A nakon što su Zvonimir Radišić, Henry Radanović i Tonči Grabušić zaključili ovogodišnju Štiklu, zadovoljstvo odrađenim nije krio niti Zoran Majstorović, umjetnički direktor i čovjek koji je uz Damira Čargonju Čarlija 2012. godine pokrenuo festival jazz i eksperimentalne glazbe.


– Prezadovoljan sam. U sklopu Štikle smo odradili četiri prekrasna koncerta kojima treba pridodati i onaj nulti koncert na otvaranju Kantride Europskog kvarta kulture, odnosno Operu Navale, kojim smo na neki način i najavili čitav festival.


Svirali su odlični bendovi, počelo je sa The Sterptetom iz Pule, odnosno Brankom Sterpinom i njegovim kvintetom, nakon toga je bio izvrstan koncert JazzObale Quarteta s fenomenalnim glazbenicima mlađe generacije iz Kopra i Trsta, koji su svojom svirkom apsolutno opravdali naš poziv.


Nakon toga sam zasvirao i ja s prekrasnim bendom sastavljenim za jednu hrvatsku turneju, Rajko Ergić na bubnju, Bojan Skočić na kontrabasu, Aleksandar Ipavec na harmonici i ja na gitari i arapskoj lutnji.


Sve smo zaključili ovim prekrasnim riječkim touchom i glazbom Zvonimira Radišića, Henryja Radanovića i Tončija Grabušića. Prekrasna glazba, prekrasan repertoar na kojemu su se našli mnogi velikani jazza.


Generalno, mislim da je Štikla bila pun pogodak ove godine i da smo se svi jako lijepo provodili na ovim koncertima. I zadržali smo jedan prekrasan kontinuitet, kojega smo započeli 2012. godine.


Štikla je jedno bogatstvo kojega svi zajedno baštinimo, vodili su je i drugi ljudi, poput Čarlija Jurkovića, Denisa Razumovića ili Sonira Srdoča, vodit će je i još neki drugi u budućnosti, a Štikla samo treba trajati. I to je to – zaključio je Zoran Majstorović.