Dvadeseta godišnjica smrti

Zadnja želja Joeya Ramonea bila je da čuje još jednu pjesmu. Ali ne punk pjesmu

T.I.

Ramones su doživjeli sudbinu poput slavnih slikara koji su za života zapravo životarili da bi njihovo lik i djelo počelo biti cijenjeno u punoj mjeri tek kad ih više nije bilo među živima. U tom smislu, Ramones su u potpunosti ispunili taj tužni uvjet, odavno niti jedan od originalne četvorice nije među namaNa današnji dan prije 20 godina umro je Joey Ramone. Njegovom preranom smrću u 50. godini života nestala je mogućnost da se ponovno okupe Ramones, jedan najutjecajnijih rock and roll bendova u povijesti, koji se razišao 1996. godine. Ne možemo reći i najpopularniji, jer to jednostavno ne bi bilo istina, Ramones su doživjeli sudbinu poput slavnih slikara koji su za života zapravo životarili da bi njihovo lik i djelo počelo biti cijenjeno u punoj mjeri tek kad ih više nije bilo među živima.


U tom smislu, Ramones su u potpunosti ispunili taj tužni uvjet, odavno niti jedan od originalne četvorice nije među nama. Nakon Joeya, basist Dee Dee umro je godinu dana kasnije od predoziranja heroinom, gitarist Johnny Ramone podlegao je raku prostate 2004. godine, a bubnjar Tommy Ramone kao posljednji originalni član, također od raka umro je 2014. godine.


Ramones će ostati upamćeni kao pioniri punk glazbe, njihov prvi album Ramones iz 1976. i kasnija ekstenzivna koncertna aktivnost imala je presudni utjecaj za galvaniziranje lokalnih punk scena uključujući i onu najjaču, englesku. Njihov prvi nastup preko Velike bare u klubu Roundhouse u Londonu u ljeto 1976. bio je inicijalna kapsula za „okidanje“ londonske punk scene jer su u publici između ostalih bili članovi The Sex Pistolsa i The Clasha na koje su Ramones presudno utjecali, općom estetikom, a onda i brzinom. Svi su ubrzali svoju glazbu čuvši i vidjevši kako njujorška četvorka ispaljuje stihove i rifove.
Joey Ramone i ostatak družine bili su poznati kao jedan od najradišnijih bendova u biznisu. Gotovo 22 godine su bili neprestano na cesti, kao na beskrajnoj turneji odsviravši sveukupno 2263 koncerta računajući tu i dva zagrebačka koncerta 1990. i 1994. godine. Kao uzore i inspiraciju navodi ih niz važnih imena koja su se pojavila nakon njih, od BlacK Flag i Dead Kennedys, Misfits i Bad Religion do Green Day i glazbenika koji ne pripadaju punk žanru kao što su Evan Dando iz The Lemonheads, Eddie Veder iz Pearl Jama, Dave Grohl iz Foo Fightersa, The Strokes…, svi oni i mnogi drugi navode Ramones kao bend koji ih je motivirao da uzmu gitare u ruke.


Između ostalih, pred dvadesetu godišnjicu smrti velikog pjevača i autora, slavni kontroverzni radijski voditelj Howard Stern prisjetio se Joeya u svom showu na radio stanici Satellite Radio.


“Jednostavno mi se svidio cijeli njegov pogled na život, svidio mi se način na koji pjeva, volio sam način na koji je dolazio u našu emisiju i razgovarao, i zaista sam cijenio glazbu Ramonesa. Čak sam u svoj film stavio pjesmu Ramonesa ” rekao je prekjučer u eteru Stern. Njih su dvojica kroz godine razvili bliski prijateljski odnos do te mjere da je Stern bio uz njega do samog kraja kad je bilo jasno da je izgubio bitku sa zloćudnom bolesti.


„Joey leži u krevetu i zna da mu se kraj bliži. I kaže da želi čuti jednu pjesmu.“ – prisjetio se Stern. Za jednog okorjelog punkera zaželio je čuti prilično neobičnu pjesmu, tada svježu baladu „In The Little While“  grupe U2.


Prema riječima Howarda Sterna, kako je pjesma završila, tako je Joey preminuo.


„U zadnjem trenutku svijesti nije htio ništa drugo nego još jednu pjesmu. Volio je glazbu iznad svega“.