Povratak ovog vikenda

Veliki underground house party otvara novu sezonu riječkog Pogona Kulture

Katarina BošnjakNakon uobičajene ljetne stanke najveća koncertno-klupska dvorana u Rijeci ponovno otvara svoja vrata ovog vikenda. Možemo reći kako je u prvoj polovici 2022. godine Pogon Kulture zaista i bio u punom pogonu, budući da su se događaji nizali iz vikenda u vikend te su mnogi Riječani mogli pronaći nešto za sebe zahvaljujući bogatom i šarolikom programu.


Sličnim tempom Pogon Kulture dostavljat će raznoliku glazbu gradu Rijeci i ove sezone, a samo neki od izvođača koji nastupaju u narednim tjednima su Buč Kesidi, Bang Bang, Alejuandro Buendija, Klinac, Ilija Rudman, Hiljson Mandela, Stacey Pullen, Mike Vale i mnogi drugi. Kako je objasnio Marcel de Privitellio iz Pogona kulture, koncertni i klupski događaji još uvijek trpe posljedice koje je iza sebe ostavilo razdoblje strogih mjera i pandemije, no u posljednjih godinu dana su zaista dali sve od sebe kako bi vratili glazbu uživo i Riječanima ponudili šarolik i zanimljiv program.


– Rezultat je bio odličan, imali smo nekoliko rasprodanih koncerata i zadovoljnu publiku svih generacija. Nastojat ćemo isto napraviti i ove sezone, stoga ćemo ugostiti izvođače raznih žanrova i stilova; zagrabiti dublje u underground urbanu kulturu, ugostiti i poznatija imena sa scene koje publika u Rijeci dugo nije imala prilike gledati i slušati uživo te dati priliku novim glazbenim pravcima kako bismo zadovoljili i naše najmlađe posjetitelje – kazao je Marcel.
Najava nove sezone u duhu je elektroničke glazbe, a već ove subote nastupaju Ilija Rudman i Borut Cvajner koji slove za jedne od najboljih hrvatskih selektora.


Malo se hrvatskih DJ izvođača može pohvaliti iskustvom i pedigreom kakvog imaju Ilija Rudman i Borut Cvajner. Rudman je jedan od vodećih, ako ne i vodeći predstavnik hrvatske house i disko scene posljednjih 20-ak godina, kako produkcijski, tako i izvođački. Njegova diskografija broji preko 100 EP izdanja na pločama i čak šest studijskih albuma. U studiju je surađivao s brojnim svjetskim producentima, Random Factor ( Carl Finlow ), L.S.B., Charles Webster (Presence), Ashley Beedle, Fred Everything, Robert Owens, Crazy P, Ron Trent, Don Carlos… samo su neki od njih. Nakon 10 godina vođenja Red Musica, Ilija je 2015. pokrenuo Imogen Recordings etiketu koja slovi za jednu od najboljih hrvatskih underground etiketa.


Borut Cvajner također je istinski kolekcionar ploča već dva desetljeća. Dobar je dio života proveo u Italiji, gdje je još davne 2002. na natjecanju u Padovi osvojio titulu najboljeg novog DJ-a. Otkad se vratio u Hrvatsku, u rodnoj Puli organizira Ame večeri, koje kombiniraju elektronsku glazbu s vizualnim umjetnostima. S dvojicom bliskih prijatelja osnovao je međunarodno poznatu etiketu Vakum, ali i utvrdio poziciju nastupima na regionalnoj sceni, te u legendarnom berlinskom klubu ‘Tresor` i festivalima kao što su Dimensions i Sea Star.


Uz gostujuće DJ-eve, nastupaju i etablirani domaćini, Bronski i Marcel, te Ivan Erjavac, mladi DJ koji će otvoriti večer u 22.00 h. Cijena ulaznice je 60 kuna, a moći će se kupiti na ulazu u Pogon.