Mark Chapman

Ubojici Johna Lennona 12. put odbijen zahtjev za puštanje na slobodu

T.I.

Iako je bio veliki obožavatelj Beatlesa u ranoj mladosti, njegova religijska uvjerenja i liberalni stil života je bilo nešto što je nagnalo Chapman da se lati pištolja. Desetljećima kasnije Chapman je promijenio pričuDvanaesti zahtjev za pomilovanje, dvanaesti „odbijanac“. Čovjek koji je ubio Johna Lennona prije 42 godine ispred slavne zgrade Dakota na Manhattanu, i dalje ostaje iza rešetaka.


Mark David Chapman, pojavio se pred komisijom za uvjetni otpust krajem kolovoza, prema Državnom odjelu za zatvorske zatvore i nadzor zajednice, a dužnosnici zatvorskih ustanova u New Yorku objavili su jučer da mu je i ovaj put odbijen zahtjev da ga se pusti na slobodu.


Mark Chapman imao je 25 godina kad je slavnom Beatlesu prišao ispred zgrade u kojoj je živio. Ranije tog kobnog 8. prosinca 1980. prije negoli je pucao u njega, Lennon mu je potpisao album „Double Fantasy“. Iako je bio veliki obožavatelj Beatlesa u ranoj mladosti, njegova religijska uvjerenja i liberalni stil života je bilo nešto što je nagnalo Chapman da se lati pištolja. Desetljećima kasnije Chapman je promijenio priču i svoju motivaciju pripisao još trivijalnijim razlozima. Tako je objavljena njegova izjava od prije dvije godine kad je pred povjerenstvom za pomilovanje navodio razloge zašto bi ga trebalo pustiti iz zatvora. Tvrdio je da je Lennon jednostavno bio super slavan i da će i on dobiti dio slave ako ga ubije.
“Ubio sam ga… jer je bio jako, jako, jako slavan i to je jedini razlog, a ja sam jako, jako, jako, jako htio  slavu za sebe. Vrlo sebično“ – rekao je tada Chapman. Izrazio je i žaljenje zbog učinjenog, ali nije mu puno pomoglo, kao očito ni ovaj put.


Vlasti još nisu objavile što je izjavio ovaj put, no to nije ni toliko bitno. Povjerenstvo za pomilovanja smatra da je riječ o trajno mentalno nestabilnoj osobi i izgledno je da nikad ne bude oslobođen.


Mark Chapman ima 67 godina i služi svoju kaznu doživotnog zatvora Green Haven Correctional Facility, smještenom sjeverno od New Yorka.