Glazbena pomilovanja

Trump zadnji dan u uredu pomilovao repere Lil Waynea i Kodaka Blacka

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Oba su krimena bila vezana uz oružje. LIl Wayne uhićen je zbog ilegalnog posjedovanja pozlaćenog, napunjenog pištolja kalibra 45, a Kodak Black je dobio 46 mjeseci zatvora jer je krivotvorio podatke u prijavi za nabavu oružjaMeđu 143 osobe koje je jučer, svoj zadnji dan u Ovalnom uredu, pomilovao predsjednika SAD-a na odlasku Donald Trump, našle su se i dvije iz svijeta glazbe, „ljuti“ reperi Lil Wayne i Kodak Black.


Oba su krimena bila vezana uz oružje. LIl Wayne uhićen je krajem 2019. zbog ilegalnog posjedovanja pozlaćenog, napunjenog pištolja kalibra 45. S obzirom da je ovaj 38-godišnjak već osuđivan u prošlosti, nije smio nositi oružje. Dwayne Carter, kako mu je pravo ime, priznao je krivicu na federalnom sudu i prijetila mu je kazna do 10 godina zatvora.


Manje poznati Kodak Black je pak krivotvorio podatke na saveznim obrascima za kupnju vatrenog oružja, pa je zbog toga osuđen na strogu zatvorsku kaznu.
“Predsjednik Trump i njegova administracija bili su neumorni zagovornici afroameričke zajednice”, pomalo cinično zvuči izjava Bradforda Cohena, odvjetnika oba repera, za Rolling Stone. “Ova pomilovanja savršen su primjer ove uprave koja slijedi svoje reforme i obveze “.


Zašto je Trump pomilavao baš Lil Waynea ima malo veze s reformama  i brigom za dobrobit zajednice, kao i mnogo toga drugog za vrijeme Trumpovog manadata, a više s Trumpovim osobnim preferencijama.


Naime, Lil Wayne je na naslovnice stigao prošlog listopada kada se sastao s Trumpom uoči predsjedničkih izbora.


Uz sliku sebe s Trumpom, Wayne je tada napisao: “Upravo sam imao sjajan sastanak s Trumpom, vezan uz njegovu reformu pravosudnog sustava, pogleda na kriminal i volju da zajednica preuzme odgovornost. Saslušao je što smo morali reći danas i uvjereni da hoće i može učiniti ono što je potrebno.”


Kodak Black – glazbenik koji se popeo i do broja 1 Billboarda svojim albumom „Dying to Live“ krajem 2018. – pomilovanje je dočekao na odsluženju kazne od 46 mjeseci zbog falsificiranja podataka kako bi legalno došao do pištolja. Poslije je utvrđeno da je taj pištolj već upotrijebljen u pucnjavi u kojoj je bilo ranjenih, sudac je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je pištolj nabavljen za napad na suparničkog repera, onda je navodno Kodak Black još prebio čuvara dok je čekao izricanje kazne u pritvoru, pa mu je prijetilo 10 godina zatvora. Ipak, u olakotne okolnosti uračunato mu je što je anonimno donirao novac za pomoć ljudima u nevolji, pa je dobio manju kaznu.


Koji je odnos njega i Trumpa nije poznato i tko je za njega urgirao, no činjenica jest da je Kodak Black napisao na Twitteru da će donirati milijun dolara u dobrotvorne svrhe ako ga Trump prije vremena pusti iz zatvora. I činjenica jest da je 46 mjeseci zatvora za upisivanje lažnih informacija u federalni obrazac ipak prestroga kazna. Barem iz hrvatske perspektive, gdje je moguće dobiti manju kaznu i za ubojstvo.