RADIO ROŽA

Tri riječka benda zasvirala u Palachu u sklopu 12. koncertne emisije “Živo Uživo”

Ervin Pavleković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Novi koncept emisije "Živo Uživo" u 12. izdanju koje je popraćeno situacijom s pandemijom koronavirusa, uključio je nastup bendova Silk Milk, Fanaa i The Siids uživo te njihov razgovor s publikomRIJEKA – Subotnja večer je u OKC-u Palach imala glazbeni predznak – živom svirkom uz ograničen broj osoba u publici započelo je 12. izdanje koncertne emisije “Živo Uživo” na kojem su se predstavila i nastupila tri riječka benda – Silk Milk, Fanaa, The Siids.


Osim samog koncerta i nastupa bendova, koncept te emisije uključio je i razgovor glazbenika s publikom, a cijeli događaj prenosio se putem live streama, što je ujedno omogućilo i posjetiteljima da budu dio te zanimljive emisije uživo. Prije samog koncerta, polaznici glazbenih tečajeva Ri Rock Akademije održali su radionicu “koncertnog nastupa” kroz koju su učili osnove glazbene produkcije.


“Živo Uživo” koncept je nastao početkom prošle godine na Radio Roži gdje su glazbenici u prijenosu uživo održali nastupe te razgovor o svojem radu s voditeljem emisije. Novi koncept emisije “Živo Uživo” u 12. izdanju koje je popraćeno situacijom s pandemijom koronavirusa, uključio je nastup bendova Silk Milk, Fanaa i The Siids uživo te njihov razgovor s publikom. Cjelokupan događaj prenosio se uživo putem prijenosa uživo na RiRock YouTube stranici te u internet eteru Radio Rože. Ovakvim konceptom glazbenici i publika bili su dio emisije koje se prenosila uživo, a cilj emisije je podržati manje poznate glazbenike te predstaviti ih publici na interaktivan način, kroz svirku te kroz dijalog s publikom.
Glazbenici koji su nastupili inače održavaju razne probe u prostorijama Udruge Ri Rock, a ove je godine, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, poseban naglasak na održavanju alternativne scene koja, kao i kultura općenito, prolazi kroz teška vremena.


Silk Milk je četveročlani instrumental rock bend koji vješto inkorporira motive funka, jazza, disca i progresivnog rocka. Fanaa je perspektivni mladi rock bend koji je do sada objavio EP “Fannatom Lattè” i debitantski album “Fonomatik” koji je naišao na pozitivne reakcije publike te je dobio razne nominacije. The Siids je riječki electro-rock duo koji je objavio album “Brutalist” te recentniji singl “Bez lica (Reworked)” u suradnji s legendarnim riječkim bendom Paraf.


Ulaz na ovaj događaj bio je ograničen, a boravak na njemu bio je dozvoljen uz strogo poštivanje svih protuepidemijskih mjera. Svi oni koji su htjeli, a nisu uspjeli prisustvovati ovom, drugačijem konceptu žive svirke zbog ograničenog broja posjetitelja, moći će to učiniti na nekom od četiri buduća izdanje emisije koja će uslijediti do kraja ove godine.


Vinko Golembiowski iz Udruge Ri Rock kaže kako su izrazito zadovoljni subotnjom koncertnom emisijom.


– Naime, u ovim teškim vremenima uspjeli smo se brzo snaći i u vrlo kratko vrijeme organizirati cijeli ovaj događaj uz live stream i posjet publike usprkos koronavirusu. Rezultat je stvarno puno više od zadovoljavajućeg. Ponosan sam na svoje članove Udruge Ri Rock i sve suradnike jer su odradili odličan posao.


Naglasio bih VJing projekcije Matea Rožića, našeg mladog člana udruge koji je uljepšao cijeli događaj vizualnim projekcijama i podigao dozu kvalitete, te Marinu Jakšić koja je svojim opuštenim pristupom kao voditeljica učinila cijelu emisiju zabavnom i ugodnom za gledanje. Sami nastupi bendova su bili fantastični i odrađeni bez ikakvih problema što se vidjelo i na nažalost malobrojnoj publici je koja tijekom emisije podržavala bendove, a potom s osmjehom i zahvalama napustila Palach nakon koncerata. Posjetitelji su bili izrazito zahvalni na ovoj prilici, ali i vrlo ugodni i razumni oko svih pravila zbog pandemije koronavirusa te su se pridržavali svih pravila, na čemu im zahvaljujemo, rekao je Golembiowski i nastavio:


Bojana Guberac, jedna od posjetiteljica, je rekla simpatičnu humorističnu crticu da joj je fora ovakav drugačiji pristup gdje ima osjećaj da je cijeli Palach njen i da ona i prijatelji kao gospoda sjede i uživaju u glazbi benda koji svira samo za njih. Moramo reći da smo ipak očekivali malo veću podršku publike kao gostiju u Palachu jer je ovo jedinstvena prilika da u sigurnim uvjetima pogledaju koncert kojih jako nedostaje, ali smo zahvalni svima koji su došli i kupnjom ulaznice podržali bendove jer je novac bio namijenjen baš njima.


No, gdje je publika uživo zatajila, tu je naš live stream uspio gdje nas je tijekom cijele emisije pratilo više od 50 gledatelja. Tako da se naš trud i rad isplatio, a ponajviše jer snimka emisije ostaje zabilježena na našem YouTube kanalu da je svi mogu pogledati bilo kada, a uz to bendovi su dobili izvrsne snimke za buduću promociju. Sve u svemu, bio je ovo novi početak ili kako mi kažemo novo nenormalno, a sada nas očekuje priprema za nadolazeću subotu uz nastupe metal bendova Krematorium, Zenoth i Omnivore u Halloween izdanju.