Rock memorabilija

Tri „Frankenstrat“ gitare Eddiea Van Halena prodane za 422 tisuće dolara na aukciji

T.I.

Foto: Julien's Auction

Foto: Julien's Auction

Aukcija "Icons & Idols Trilogy: Rock 'N' Roll" dokazala je da i u kriznim vremenima ima kolekcionara koji će posegnuti duboko u džep kako bi posjedovali dio rock povijestiTri gitare ukrašene prepoznatljivim šarama Eddieja Van Halena koji je prije dva mjeseca umro u 65. godini nakon borbe s rakom, postigle su najvišu cijenu na velikoj aukciji rock memorabilije kuće Julien’s pod nazivom “Icons & Idols Trilogy: Rock ‘N’ Roll” održanoj u srijedu.


Ikonografski primjerci njegovih “Frankenstrat” gitara postigli su kombinirano cijenu od 422 tisuće dolara. No, cijela stvar nije prošla bez kontroverzi.


Van Halenov sin Wolfgang misli da je netko iskoristio pogodan trenutak što je jasno potvrdio objavama na Twitteru. „Tri prošarane gitare prodane su na aukciji u dobrotvorne svrhe. Nisu to bile gitare svirane na pozornici. Nemam ništa s tim. Nemam namjeru ikad prodati nijednu očevu gitaru. Jedino mjesto gdje možda pripadaju je muzej“ – napisao je u prvoj objavi, a onda se ražestio kad je shvatio da svrha prodaje nije bila humanitarna. Jedna od tih gitara je bila poklon Eddieja Van Halena i Van Halenu mlađem nije jasno kako netko može prodati poklon.
„Samo su iskoristili smrt mog oca. Koje iznenađenje“ – zaključio je ironično Wolfgang Van Halen.Aukcija u srijedu dokazala je da i u kriznim vremenima ima kolekcionara koji će posegnuti duboko u džep kako bi posjedovali dio rock povijesti.


Među skoro devetsto ponuđenih predmeta, nakon Van Halenovih najviše su cijene postigle Fender gitare Kurta Cobaina razbijene na pozornici, kombinirano za 281,600 dolara i prva gitara Boba Marleya koja je prodana za 153,600 dolara.


Inače, spomenuti Kurt Cobain drži rekord svih vremena za jednu rock memorabiliju. Njegova akustična Martin gitara iz 1959. korištena na legendarnom MTV  Unplugged koncertu, ovog je lipnja na aukciji ponuđena s početnom cijenom od milijun dolara da bi na kraju u licitiranju anonimni kupac izdvojio čak 6 milijuna dolara.


Rock kolekcionari za svakakve su, manje ili manje važne sitnice spremni izdvojiti veći ili manji novac. Primjerice rukavica ukrašena Swarovski kristalima koju je Michael Jackson nosio na Victory turneji 1984., prodana je za skoro 77 tisuća dolara, jakna Lady Gage za 6400, a stranica istrgnuta iz knjige stihova na kojoj je George Michael rukom zapisao  Wham! pjesmu “Young Guns (Go for It)” postigla je cijenu od preko 10 tisuća dolara.