Prog-rock junaci iz El Pasa

The Mars Volta objavili prvu pjesmu nakon punog desetljeća pauze

T.I.

Foto: Fat Bob

Foto: Fat Bob

„Blacklight Shine“ je možda najpop pjesma koju su ikad snimili u svojoj mješavini mekanog funkya sa začinom latino vibre. The Mars Volta 20 godina kasnije od svojih početaka počinju zvučati kao laid-back verzija SantaneAt The Drive-In bili su jedan od najopakijih rock bendova krajem 90-ih i početkom 2000-ih, tek što su eksplodirali post-hardcore remek djelom „Relationship of Command“ osvojivši njime kritiku i širi krug publike, razišli su se, a osovina benda, karizmatični pjevač Cedric Bixler-Zavala i ništa manje živopisni Omar Rodríguez-López osnovali su novi bend pod imenom The Mars Volta i krenuli malo drugačijim putem postajući jedan od najopakijih i najbeskompromisnijih modernih prog-rock bendova.


Od 2003. do 2012. nanizali su šest konceptualnih albuma nakrcanih furioznom psihodelično/progresivnom glazbom teško usporedivu s bilo čim na sceni tog doba. Razišli su se službeno 2013. godine, najavili su ponovno okupljanje još 2019., a sad se nakon desetljeća diskografske pauze definitivno vraćaju što dokazuje objava datuma povratničke sjevernoameričke turneje, ali i prve nove pjesme u deset godina „Blacklight Shine“.


To što traje preko 11 minuta sasvim je u skladu s onim što smo već navikli od benda iz El Pasa, no pregledom na Youtubeu jasno je da u stvar uvodi neki karipski tribalni ritam, da zapravo traje manje od tri minute i nakon te tri minute ponovno se vraćamo karipskom ritmu koji s pjesmom objektivno nema previše veze.
Treba napomenuti da je „Blacklight Shine“ možda najpop pjesma koju su ikad snimili u svojoj mješavini mekanog funkya sa začinom latino vibre koja je pojačana strofama pjevanim djelomično na španjolskom. The Mars Volta 20 godina kasnije od svojih početaka počinju zvučati kao laid-back verzija Santane.


Zasad su objavljeni samo datumi njihovih koncerata u SAD-u, vjerojatno će s novim albumom kojeg „Blacklight Shine“ najavljuje, biti i datuma po Europi. Možda se u okviru njih nađe i Hrvatska, u kojoj su The Mars Volta nastupili dva puta u nezaboravno furioznim nastupima u kratkom vremenu, prvo 2002. u KSET-u, pa onda godinu kasnije u krcatoj Močvari.