Vrijedno djelo

Stihovi, crteži i dnevnički zapisi glazbene legende: Čitali smo “Plamen” Leonarda Cohena

Marinko Krmpotić

Reuters

Reuters

Teme njegovih lirskih pjesama su vjera, ljubav, ljepota žene, erotika, samoća, smisao i svrha života, glazba, društveni odnosi, negativnosti politike i političaraNedugo po objavljivanju u Americi i ostalim zemljama engleskog govornog područja, posljednja zbirka lirike kanadskog rock šansonjera Leonarda Cohena objavljena je zahvaljujući zagrebačkoj izdavačkoj kući Vuković & Runjić i u Hrvatskoj, omogućivši na taj način i kod nas brojnim ljubiteljima Cohenovog svaralaštva uvid u posljednje literarne radove koje je marljivo stvarao bez obzira na poodmaklu dob i sve veće zdravstvene probleme.


Veliku ulogu u poslovima oko uređenja knjige imali su njegovi prijatelji i suradnici Robert Faggen i Alexandra Pleshoyano iz čijeg predgovora, između ostalog, saznajemo kako je Cohen tijekom posljednjih nekoliko mjeseci svog života (umro je 7. studenog 2016.) napravio izbor stihova, crteža i dnevničkih zapisa koji tvore njegov posljednji književni rad. Prvi dio nazvan »Pjesme« donosi 63 pjesme koje je Cohen odabrao iz niza ranijih godina (tamo još od 1970-ih) neobjavljenih stihova. U drugom su dijelu knjige stihovi pjesama s albuma njegove prijateljice Anjani Thomas »Blue Alert« (Plava uzbuna) iz 2006., odnosno njegova tri posljednja albuma – »OId Ideas – Stare zamisli« (2012.), »Popuar problems – Popularni problemi« (2014.) te briljatnog završnog »You Want It Darker« – »Želiš mračnije« iz 2016. godine. Završni dio knjige nazvan »Izbor uz bilježnica«, predstavlja njegov izbor tekstova koje je zapisivao više od šest desetljeća u razne bilježnice koje je uvijek nosio sa sobom zapisujući ideje, stihove, misli…


Uz sve to Cohen je u knjigu stavio i svoj govor održan prilikom uručenja Nagrade Princ od Asturije koja mu je dodijeljena u Španjolskoj 20. listopada 2011., a dio knjige je i manje od 24 sata prije no što je preminuo, osvarena prepiska između njega i njegova prijatelja Petera Scotta, tekst koji je, koliko je do sada poznato, posljednji primjer Coheove e-mail korespondencije s okolinom.


Zasluge sina Adama
Dio knjige su i brojni njegovi crteži, ponajrije autoportreti, točnije njih 70-ak, koliko ih je Alexandra Pleshoyano odabrala iz 370 njegovih radova te vrste, a sve skupa obogaćeno je i s 24 njegova crteža te reprodukcijama nekih od stranica iz njegovih blježnica. Sve zajedno na zanimljiv, slikovit, realan i vrlo vjerodostojan način svjedoči o tome na koji je način Cohen radio, kako je prilazio umjetnosti, kako su nastajale njegove pjesme i koji je bio put njihova stvaranja, često od začetka određene ideje pa do konačne realizacije.


Velike zasluge za objavljivanje ove knjige, kao i posljednja tri albuma Leonarda Cohena, ima i njegov sin Adam koji nam u predgovoru otkriva u kakvim je uvjetima stvarana i nastajala posljednja zbirka poezije njegova oca: »U teškom razdoblju dok je sastavljao ovaj rukopis, znao je nekolicini nas koji smo ga redovito posjećivali mejlom slati upozorenja »ne uzmeniravajte me«. Ponovno se bio podvrgnuo i rigoroznoj meditaciji kako bi se mogao što više usredotočiti na rad, bez obzira na akutne bolove prouzrokovane brojnim lomovima i nagnječenjima, kao i opću tjelesnu malaksalost. Često bi mi govorio da mu je žao, usprkos svim životnim i umjetničkim strategijama kojima se tijekom svog bogatog i složenog života utjecao, što se nije još upornije držao uvjerenja da mu je pisanje jedina utjeha, njegova najistinskija svrha«, piše Adam Cohen.


Istinski stvaralac


»Religija, učitelji, žene, droga, cesta, slava, novac…. Ništa me toliko ne uzdiže niti nudi olakšanje patnje osim zacrnjivanja papira – pisanja«, rekao je jednom prigodom Cohen, a upravo ova knjiga to potvrđuje. Prikupljene lirske pjesme kreću se u za Cohena tipičnim tematskim okvirima – vjera, ljubav, ljepota žene, erotika, samoća, smisao i svrha života, glazba, društveni odnosi, negativnosti politike i političara…
Sve to uspješno živi na stranicama ove obimom prilično velike zbirke potvrđujući kako je Cohen bio istinski pjesnik, stvaralac koiji je u svakom trenutku stvarnost koja ga je okruživala, odnosno samog sebe i svoj svijet, pretvarao u poeziju darujući nam svima nezaboravne stihove i, naravno, glazbu.