Nema odustajanja

SPREMA SE 20. EXIT Legendarni novosadski festival ovog će ljeta ipak biti održan

Ivana Kocijan

Foto Press

Foto Press

Festival će se održati od 13. do 16. kolovoza, u bliskoj suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom Republike Srbije. Kapacitet će biti smanjen na pola od uobičajnih 55.000 posjetitelja po danuDvadeseti Exit Festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020. – vijest je koja je razveselila sve bivše i buduće posjetitelje legendarnog novosadskog festivala koji su se brinuli hoće li se, i kada, održati njegovo ovogodišnje izdanje.


Nakon što je epidemija koronavirusa u većini balkanskih zemalja završila, srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je organizatore da ne otkažu Exit Festival, već da ga pomaknu na kasniji ljetni termin. Ta je vijest postala jedna od vodećih vijesti svjetske glazbene industrije i donijela potrebnu nadu za povratak live evenata i vraćanja života u normalu. Nakon dodatnih konzultacija, objavljeni su novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala naše regije i jednog od vodećih festivala svijeta.


Exitov tim najavio je da će manifestacija biti organizirana u bliskoj suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom Republike Srbije, a kao jedna od mjera bit ći smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajnih 55.000 posjetitelja po danu. Bit će zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine Exit legendarnim, kao što su Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica te još neke pozornice, sjajit će i ovog ljeta punim sjajem.


Ulaznice u prodaji
Ponovno pokretanje prodaje ulaznica započelo je ovog tjedna, dok će više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu biti objavljeno u danima koji slijede. Festivalski je tim potvrdio da je veliki broj izvođača izuzetno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa Exit doživljavaju kao mogućnost da se svi skupa ponovo ujedine. Iz Exita dodaju kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala koji održavanje Exita vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije.


– Još važniji od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike koje u prošlom razdoblju nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo, rekao je Exitov osnivač Dušan Kovačević i dodao zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu povijest:


– Prije točno 20 godina, nakon desetljeća izolacije i rata u ‘90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.


Pametan potez


Regionalnih turistički eksperti na tribini »Od otkazivanja do otkaza« u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznjeli su procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest jer će upravo mladi biti prvi koji će putovati. U državama koje to prepoznaju brže će se oporaviti turizam od drugih. O preporuci srpske premijerke da se Exit odgodi za kolovoz izvestili su i brojni globalni mediji. Srbija, kao i mnoge europske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da će ako slučajno dođe do novog vala epidemije u pojedinim državama, posjetitelji iz tih zemalja morati proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin.


Ipak, srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Europi do kolovoza biti u potpunosti pod kontrolom.