Nezavisna novinarska glazbena nagrada

Rock&Off: Željki Veverec (Je Veux) 5 nominacija

Foto: VANJA TATAJ ŠTOK

Foto: VANJA TATAJ ŠTOK

Od riječkih izvođača nominirani su Boris Štok, Damir Urban, Jonathan, One Possible Option, Zvjezdan Ružić i The SiidsBoris Štok, Damir Urban, Jonathan, One Possible Option, Zvjezdan Ružić i The Siids riječki su izvođači koji se ove godine mogu nadati nezavisnoj novinarskoj glazbenoj nagradi Rock&Off.


Proglašenje nominacija za treće izdanje zbog pandemije COVID-19 proteklo u nešto drugačijem tonu te se umjesto u Tvornici kulture, kako je to bilo dosad, održalo u studiju Unisona. Žiri sastavljen od 83 novinara/glasača iz najrelevantnijih domaćih medija u prvom je krugu predložio svoje favorite, i to čak 380 jedinstvenih glazbenih imena u svim kategorijama.


Prijavljeno je bilo više od 90 albuma i 200 pjesama, a ove godine su za Koncertnog izvođača godine mogli konkurirati i oni koji su koncerte održavali online. U drugom krugu novinari su odabrali i one koje prolaze u nominacije. Pobjednike ćemo saznati 4. veljače na trećoj, drugačijoj dodjeli Rock&Off nagrada.


Grupa Jonathan, Foto: Damir Škomrlj


Devet kategorija
Devet kategorija Nagrade Rock&Off su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak, Koncertni izvođač godine te izvođači godine u žanrovskim kategorijama Rock&Off, Pop&Off, Rap&Off, Elektro&Off te Jazz&Off.


Deseta kategorija rezervirana je za medijskog pokrovitelja Iskon i njegovu »Iskonovu nagradu publike«, koja će se odabrati na njihovim web-stranicama u terminu od 15. do 31. siječnja 2021. godine.


Najveći broj nominacija, njih čak pet, ima Željka Veverec, koju znamo kao pjevačicu sastava Mangroove, sa svojim projektom Je Veux, a slijede ju ABOP, Alejuandro Buendija, Boris Štok, J.R. August, Mark Mrakovčić, Rundek & Ekipa te Valentino Bošković s tri nominacije. Alejuandro Buendija, Je Veux, Mark Mrakovčić, Rundek & Ekipa te Valentino Bošković odmjerit će snage u kategoriji Album godine, dok se za pobjedu u kategoriji Pjesma godine »bore« Boris Štok, Goran Bare & Majke, Je Veux, Rundek & Ekipa te Valentino Bošković. BluVinil, Je Veux ili Nika Turković osvojit će Rock&Off nagradu za Veliki prasak godine.


Rock&Off snage odmjerit će J.R. August, Mark Mrakovčić i One Possible Option, u Pop&Off kategoriji nominirani su Boris Štok, Irena Žilić i Je Veux, a za Rap&Off naslov godine natječu se Alejuandro Buendija, Elemental i Kandžija. »Gusto« je u kategoriji Jaz&Off, gdje su nominirani Chui i Doringo, dok Tamara Obrovac & Transhistria Jazz Ensemble, Trokut i Zvjezdan Ružić zbog jednakog broja glasova dijele jedno mjesto. Za Electro&Off izvođača godine konkuriraju ABOP, pocket palma i The Siids.


The Siids, Foto: Damir Škomrlj


Inspirativna godina


Imena nominiranih u svih deset kategorija pročitali su: urednica Nina Trumbić s Radija 101, direktor nezavisne glazbene novinarske nagrade Krešimir Blažević te umjetnički direktor Hrvoje Horvat, koproducent nagrade Dražen Goreta iz Tvornice kulture te Krešimir Madunović, predsjednik uprave Iskona. Proglašenje nominacija je koordinirala voditeljica Martina Validžić, koja će treću godinu biti i voditeljica manifestacije. Osim navedenim izvođačima, organizatori Rock&Offa čestitaju i svim predloženim bendovima od strane novinara. Cijeli je popis moguće pronaći na web-stranici http://rockoff.hr/rezultati/2020/special-mention.


Organizatori ističu kako je pandemija bolesti COVID-19 svjetsku glazbenu industriju doslovno paralizirala, no srećom po sve zaljubljenike u glazbu, glazbenici se nisu odmarali. Upravo suprotno, neobična godina iza nas inspirirala ih je u stvaranju nove glazbe, a neki od njih posebno su se iskazali te su zaradili nominaciju za Rock&Off.


Sve novosti i aktualnosti nagrade moguće je pratiti na službenoj web-stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison uz Iskon kao glavni sponzor