Greatest Hits

Rock legende i dalje u vrhu: Najslušaniji izvođači i bendovi i dalje su oni stariji, evo tko je broj jedan

Sanda Milinković

Foto: Wikimedia Commons, Flickr, Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons, Flickr, Wikimedia Commons

Jedino iznenađenje ljestvice je "noviji bend" među starim damama rocka - Imagine Dragons.I u 2020. godini, obožavatelji rock glazbe ostali su vjerni klasicima. Ultimate Classic Rock prenosi da su prema statistikama u prvoj polovici ove godine “stari, dobri rockeri” i dalje među najslušanijima.


Najjača forca rocka ostaju Beatlesi na prvom mjestu, a prati ih Queen na drugom, Fleetwod Mac na četvrtom i Metallica na petom mjestu. Jedino iznenađenje i “noviji” bend na rock ljestvici je Imagine Dragons koji se smjestio na treće mjesto.


Pet rock albuma koji su ove godine najjači na streamu također pripadaju rock klasicima.
Prvi je Queenovi album Greatest Hits, zatim Elton John sa Diamonds, Chronicle, Vol. 1 od Creedence Clearwater Revivala, Journeyjev Greatest Hits te Rumours Fleetwood Maca.


Broj jedan na ljestvici rock pjesama je “Believer” Imagine Dragonsa, a prate ih Journeyjev klasik “Don’t Stop Believin’”, “Bohemian Rhapsody” grupe Queen, “High Hopes” (Panic! At The Disco) i “Hotel California” od Eaglesa.


Čak su i radijske postaje prepoznale dominaciju klasika pa iako je pjesma “High Hopes” na rock ljestvici najviše puta puštana u eter, slijede je “Don’t Stop Believin’”, “Livin’ on a Prayer” (Bon Jovi), “Every Breath You Take”  (Police) i “In the Air Tonight” (Phil Collins).


Gledajući ukupnu statistiku po pitanju najslušanije glazbe u SAD-u, rock čini 19.3 %. U izračun su uključeni čimbenici poput streaminga te fizičke i digitalne prodaje, a sam je glazbeni žanr drugi najpopularniji u državi, iza R&B/Hip-Hopa.